Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 182,26 | 127.034 | 697 | 182,00 | 183,50 | -0,82% |
Ustavni sud je donio odluku o obustavi retroaktivnog oporezivanja dohotka od dividendi i udjela u dobiti.
onda ide isplata čistih 320 kn?? [emo_novac]
Na karaju krajeva, vidjeti ćemo kuda će se lova prelijevati. Turizam uvijek ima perspektivu, ali kod turizma mene muče neke druge stvari. A što se tiče burze, nikada više neće doći toliko love da bi se nešto značajnije na burzi promijenilo. Ljudi jednostavno ne žele prihvatiti da nema više ultra lake zarade te da je radni radius jako smanjen.
Eh, zaboravih na ERNT. Cijena je točno porasla za 320 kuna kolika je dividenda. Na 1500 su je dignuli oni koji su špekulirali sa 170-190kn dividende, a kada je izašla vijest, cijena je porasla za još preostalih 130kn. I sad je cijena tu gdje je. Pad nakon dividende će ovisiti o tome da ima još koja dionica sa dividendom, a da nije preksano za ući (jako teško), a ostala lova će krenuti u špekuliranje do kraja godine. Pa onda opet kreće novi dividendni ciklus.
Meni u zadnjih 5god izvjesca uopce nisu impresivna. Dobro ju je kupiti na 1000kn i prodati prije dividende. Dosta je komentara bilo kako ce se ernt brzo oporaviti s poslovanjem, samo po meni se vise oporavlja cijena dionice, nego samo poslovanje. Ne razumijem da vam je cijena nebitna? Meni je cijena svake dionice presudna za prosudbu uloziti ili ne. U zadnjih 5 god kapital tvrtke se istopio sa 1,300 milijuna na 670 milijuna. Ukoliko ocekujete nastavak ovako loseg poslovanja, po meni bi trenutno fer cijena bila 1200-1300kn. Kad isplate kes sa racuna i 1000kn ce biti puno. Ernt su vise puta rusili na 1000kn, pa bi to trebalo ocekivati i ove godine u 12mj, ako ne dođu bolji rezultati. Samo je onda pitanje tko ce ga ponovo dici, jer vise nece opravdavati tako visoku cijenu.
Oprosti, ali ja to vidim drugačije. To je isto kao da kežeš da je Amerima cijena dionica narasla zato što su se firme oporavile od krize, a ne zato što FED štanca 70 milijardi dolara mjesečno. Bitno je kretanje cijene dionice, a ne sama cijena. Kada bih rekao kolika bi cijena sada trebala biti, onda bi se ljudi raspisali da guram dolje ili gore. Ali upravo je to ono što nije bitno nego kako tržište upravlja cijenom, a to svi dobro vidimo. Drugo, kažeš da se kapital istopio. Oprosti, ali to je opet tvoja perspektiva. Te novce koje ti spominješ su njihova impresivna dobit koju su cijelu mogli svake godine uredno podijeliti u dividendi te apsolutno ništa akumulirati. Oni su radili zadržanu dobit koju sada sa zakašnjenjem isplaćuju zbog promjene politike. Što za mene znači da će sljedeće godine ispariti svi muljatori. Ja ultra sretan. O fer cijeni ne želim raspravljati kao što sam gore naveo. Svatko će za sebe odlučiti kako nastaviti dalje. AKo želiš moje osobno mišljenje, možeš ga zatražiti na pm. Dodatno, savjetujem da se kod rušenja cijene obavezno gleda struktura prvih 10, a ponajviše kuda špekulatori prebacuju lovu (gdje je igra). Najmanje je bitno koliko vrijedi dionica. Naša burza je transhumantno stočarstvo 🙂 Nove love nema, samo se seli iz jedne dionice u drugu, štopaju cijene, manipulira, krpa jedna rupa dok se na drugoj pokušava nešto zaraditi, a svi znamo da više nema zarade na šišanju ovaca jer su se one povukle, a i ostale bez vune. Ne možeš, iz ničega stvoriti nešto.
[/quote]
Tocno tako veli kanabis kapital se istopio pa nije se istopio nego je podijeljen posteno strpljivim dionicarima ja sam u nesto vise od dvije godine u eri dobio sa ovom zadnjom dividendom 660 kuna po dionici a prosjek ulaza 1100.
2013 godine ero zaradio 108 kuna po dionici ako tako nastavi i u 2014 nitko sretniji od mene. Jedna od vrlo rijetkih transparentnih firmi na zs.
[/quote]
Ja isto radije volim osjetiti zaradu,a ne da firma gomila keš na računu koji ničemu ne služi. To meni govori samo jedno; ERNT posjeduje pravu gotovinu,a ne imaginarnu kao neke stečajuše ,pa saznaš da nema keša tek kad izgubiš 95% na vrijednosti dionice.
Ti komentari o matici koja izvlači novce su potpuno besmisleni.Imalo bi smisla da su mali dioničari oštećeni,ali to nije slučaj jer dobivamo identičnu dividendu kao i matica.Pametan se priključi i pokupi novce,oni ostali kukaju jer ih boli što nisu kupili dionicu na vrijeme.
I ja bih volio da sada TUHO-R-A padne na 800 kn ,pa me ne vidite da na toj temi kukam i plačem jer je sada na 1700 kn.
Moja je greška što sam panično prodavao TUHO na 900 kn sa burek zaradom.
Ukratko,da ne laprdam,ERNT-sjajna firma i dionica.
“…Pa onda opet kreće novi dividendni ciklus.”
Ide novi dividendni ciklus samo sa cca 100 mil. kn zadržane dobiti i recimo još toliko ili malo više od zarade u 2014., dakle ukupno 200 do max 250 mil. kn na računu.
Kolika će onda biti dividenda? Vjerojatno ne veća od 100-120 kn.
Stoga mislim da cijena dionice nakon ove dividende neće biti veća od 1200 kn, a ako dobit ne bude preko 100 mil. kn ode cijena prema 1000 kn.
Ovo je samo moje razmišljanje, možda griješim, ali to su razlozi što smatram da je sadašnja cijena ipak malo previsoka iako je dividenda primamljiva…
@vlatko4
"…Pa onda opet kreće novi dividendni ciklus."
Ide novi dividendni ciklus samo sa cca 100 mil. kn zadržane dobiti i recimo još toliko ili malo više od zarade u 2014., dakle ukupno 200 do max 250 mil. kn na računu.
Kolika će onda biti dividenda? Vjerojatno ne veća od 100-120 kn.
Stoga mislim da cijena dionice nakon ove dividende neće biti veća od 1200 kn, a ako dobit ne bude preko 100 mil. kn ode cijena prema 1000 kn.
Ovo je samo moje razmišljanje, možda griješim, ali to su razlozi što smatram da je sadašnja cijena ipak malo previsoka iako je dividenda primamljiva…
Ja sam inače mislio na cjelokupni dividendni ciklus. A što se tiče ERNT-a, ja ću biti više nego zadovoljan s time. Svatko ima svoju perspektivu ovisno o situaciji u kojoj se nalazi. Neki su ulazili po 900, neki po 1100, neki po 1600. Ali vjerujem da nam je svima zajedničko da bi htjeli kupovati po 500 kn 🙂 Kao što sam ranije rekao, o cijeni ću diskutirati samo na pm.
Znači po vama,dindon, dionice firmi koje ne daju dividendu ili slučajno imaju gubitak na kraju godine vrijede 0 kn?
Ne razumijem zašto ste se fiksirali na dividendu.Da je tako lako izračunati vrijednost dionice,nitko na burzi ne bi gubio novce.
Razumijem,to je vaše razmišljanje,ali nije pravilno razmišljanje.
u HR nema keša, nema investitora i nema nade … tako da i kada se pojavi ovako nešto poput 320kn dividende i firmi poput ERNT (iako mi nije jasno što rade u HR) oni koji i imaju koju kunu viška su sumnjičavi i drže se podalje
Govorim u kontekstu da je ERNT ipak prije svega dividendna dionica i nju se ulaže prvenstveno zbog izdašnih dividendi koje po meni teško da će biti od iduće godine tako izdašne kao do sada… Što ne znači da ERNT neće biti odlična kupnja npr. na 1000 kn prije iduće dividende. Samo mi se čini da je sada ipak malčice preskupa (moje mišljenje, nije nagovor na ništa)…
A zašto netko ulaže u drugi tip dionica, valjda svatko ima svoje razloge.
u HR nema keša, nema investitora i nema nade … tako da i kada se pojavi ovako nešto poput 320kn dividende i firmi poput ERNT (iako mi nije jasno što rade u HR) oni koji i imaju koju kunu viška su sumnjičavi i drže se podalje
osim što je 6. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 18.885 skratila poziciju za daljnjih 205 kom, sada se još uključio i 8. AZ OMF 14.646 sa – 730 kom
izgleda da je našim OMF-ovim ERNT na 1600 kn preskup iako će ovdje moći dobiti i 320 kn dividende!?
zanimljivo kako im nije bio preskup DLKV na 250 kn kad su kupili odjednom desetke tisuća komada , a sad je na 26 kn? ili Ingra na 300-400 kn kad su se također trpali? ili zadnji primjer PTKM koju su nedavno dokapitalizirali po nekih 170-180 kn, a sad je na burzi 50 kn?
stravično kako su to katastrofalno pogrešne procjene mirovinaca koje ćemo debelo osjetiti na mirovinama svi koji silom prilika morati plaćati u II stup gdje spaljuju naše novce kao da su stari novinski papir! [emo_ljut]