Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 184,61 | 28.800 | 156 | 183,50 | 184,50 | -0,54% |
Bravo za ericsson!!!!
Neobično,da nitko ovdje nije prokomentirao strategiju rasta hrvatske i sva najavljivana ulaganja u ICT sektor.
Vaš link …
U idućih 7god. planiraju se ulaganja od 7 milijardi kuna, na domaćem tržištu!!!
Ovaj sektor, bi se po visini ulaganja mogao približiti, nekada što je bila građevina.
Podatkovni promet,ogromna nepokrivenost hrvatske internet vezom, potrebe građanstva i gospodarstva za bržim prijenosom podataka rapidno rastu, a i postojeća infrastruktura zahtijeva modernizaciju, država svojim potezima s optičkom vezom sili domaće telekomunikacijske kompanije, da napokon krenu u odgađana ulaganja!!
Najvažnije u cijeloj priči je, da na državnoj razini sve to potiče i sufinancira iz svojih fondova EU, pa u tom smijeru vidimo i konkretne korake.
Vaš link …
Sve ovo daje naslutiti, da Ericsson NT može napokon povećati prihode i zaradu na domaćem tržištu,a time i olakšati održivost isplata dividendi!!!
I na trenutnu cijenu dionice, dividendni prinos je kako kaže jedna analitička kuća ˝Extraordinary˝ 11%!!!
Koliko kompanija ima takvu praksu?? hm.
Pogledajte fundamente i usporedbu pokazatelja od 2006 do 2012.
Tvrtka koja je inovativna i zapošljava u kriznom periodu.
Uz priče o nominali ili bvps i vrijdnosti na tržištu, dodat ću analogiju odnosa KOEI ERNT koji se kretao u rasponu 3:1 [emo_smijeh]
Moja je procjena da će target biti cca 2.000 i naravno oscilirati oko njega.
Ovo je kratkoročna do srednjoročna procjena.
Uz poslove koji se već rade u RH izvoz znanja je kontinuiran a EU želi financirati Broadband projekte, reference su im izvrsne.
Ne kupujte ništa zbog mog razmišljanja imate oči i vlastite stavove, a ja čestitam mr. sc. Gordani Kovačević, predsjednici Ericssona Nikole Tesle, na uspjesima i viziji.
Ja očekujem pad prihoda u 2013 od oko 20%-30% na godišnjoj razini naspram 2012.
ERNT je dobra firma.
Ja očekujem pad prihoda u 2013 od oko 20%-30% na godišnjoj razini naspram 2012.
ERNT je dobra firma.
dobra je…ali više nije odlična zbog skorog završetka rostelekom ugovora što će se osjetiti dosta na prihodima
Novi ugovor Ericssona Nikole Tesle vrijedan 10 milijuna kuna
Ovaj ERNT opet nekakve gupe poslove sklapa pa dokad on to misli ?
Ajmo malo čudnih usporedbi.
Relacija: ERNT-VDKT
ERNT je u jednoj jako konkurentnoj industriji stalnog napretka. Ovise o rastu populacije ali i o stvarnoj invoaciji. VDKT također ovisi o rastu populacije ali nije toliko inovativna idnustrija, cijena ulaska u sektor je puno viša nego u tehnološkom.
Ciklus upsona padova ERNT-a je puno brži, češći od VDKT-ovog, VDKT opet uglavnom ovisi ne o slobodnoj potrošnji građana, nego češće države, tj tu su čak obrnuti, jer kad država puno troši porezi rastu i smanjuju se ako ne pa građani troše ako su porezi manji.
Ruski deal ERNT-a je one time deal koji je gotov, teglenica(za Pelješki most?!) VDKT-a je također one time deal.
E sad, vjerojatnost pojave nove teglenice za VDKT je puno manje nego vjerojatnost pojave novog deala poput onog sa Rusima za ERNT.
ERNT će smanjivati svoje prihode i profit dok se dividenda i dalje izvlači, a VDKT će održavati prihode ali sa lošom profitabilnosti.
Presuda? Prije bih u ERNT nego VDKT u nromalnim uvijetima, ali obje su preskupe sada, ne očekujem dobru godinu za ERNT za VDKT ne znam, profit teglenice se može zaboraviti.
Presuda: short both.
…
ERNT će smanjivati svoje prihode i profit dok se dividenda i dalje izvlači, a VDKT će održavati prihode ali sa lošom profitabilnosti.
…
I bloger je svojevremeno radio slicne “usporedbe”, samo je umjesto VDKT bio DDJH.
Ne znam koliko to ima smisla.
Nacelno bih se mogao sloziti sa izrecenim osim sa ovim gore. Ne vidim zasto bi ERNT na duzi rok imao manje prihode? Prihodi ce ove godine vrlo vjerojatno biti nizi nego prosle, ali vjerujem da se u narednim godinama ocekuje rast. Profitabilnost isto tako.
Koliko vidimo, danas sve okrece prema mobilnom internetu. Novim tehnologijama se povecavaju brzine i korisnici uvijek traze vise. Traze vise i traze mobilno. U tom mobilnom dijelu (radio) je Ericsson globalno najjaci igrac i tu se iznova otvaraju nove poslovne mogucnosti.
Iako se s vremena na vrijeme primjeti zasicenje u pojedinim segmentima, oni evoluiraju i opet naprave tehnoloski skok. Sjetimo se tcoma koji je fiksnu telefoniju gurnuo na margine i preferirao tadasnji tmobile kao svetu kravu. Poslije je doslo do zasicenja u mobilnom dijelu, a fiksni konstantno raste zbog ADSL-a i IPTV-a.
Sirokopojasni mobilni internet je tocka konvergencije. Naravno, koliko to tehnologija dopusta.
ERNT je u jednoj jako konkurentnoj industriji stalnog napretka. Ovise o rastu populacije ali i o stvarnoj invoaciji. VDKT također ovisi o rastu populacije ali nije toliko inovativna idnustrija, cijena ulaska u sektor je puno viša nego u tehnološkom.
Ciklus upsona padova ERNT-a je puno brži, češći od VDKT-ovog, VDKT opet uglavnom ovisi ne o slobodnoj potrošnji građana, nego češće države, tj tu su čak obrnuti, jer kad država puno troši porezi rastu i smanjuju se ako ne pa građani troše ako su porezi manji.
Ruski deal ERNT-a je one time deal koji je gotov, teglenica(za Pelješki most?!) VDKT-a je također one time deal.
E sad, vjerojatnost pojave nove teglenice za VDKT je puno manje nego vjerojatnost pojave novog deala poput onog sa Rusima za ERNT.
Presuda? Prije bih u ERNT nego VDKT u nromalnim uvijetima, ali obje su preskupe sada, ne očekujem dobru godinu za ERNT za VDKT ne znam, profit teglenice se može zaboraviti.
Pa kad već dajete mišljenja šta je preskupo jel bi mogli dati i cijenjeno mišljenje u vezi dobrih i jeftinih dionica na ZSE
hvala
Pa kad već dajete mišljenja šta je preskupo jel bi mogli dati i cijenjeno mišljenje u vezi dobrih i jeftinih dionica na ZSE
hvala
[/quote]
Vrlo malo. Niti je ZSE jeftin niti je Hrvatska sigurna. Demografska statistika je loša i zato je bitno ulagati u firme izvoznike koji ne ovise samo o CRO tržištu. Svakako, ako padaju kamatne stope, cijene dionica na burzi će rasti.
meni je ernt prejeftin. najrađe bi ga vidio na 2000 i to nakon dividende pa bi onda tu izašao van sa 100% zarade. nadam se da naši dični fondaši imaju tetke i strine koje isto tako razmišljaju. [emo_smijesak]
Mislim da usporeba dviju tako različitih tvrtki (djelatnost, organizacijska struktura, tržišta, kvalifikacijska struktura, …) nije dobra. ERNT je odličnim prošlogodišnjim rezultatima pokazao i dokazao da se i u vrijeme globalne krize može kvalitetnim radom pronaći prostora za rast. Ne bih ja taj uspjeh na ruskom tržištu nazvao slučajnim. Radi se o velikom i zahtjevnom tržištu gdje su prisutni mnogi svjetski igrači i gdje mogu uspjeti samo najsposobniji. Stoga preporučam malo strpljenja jer je prerano da bismo bili sigurni da se takva godina više neće ponoviti. Mobilni širokopojasni internet i računarstvo u oblaku čine osnovu budućeg razvoja društva što pruža neslučene mogučnosti za tvrtke iz područja ICT koje imaju znanjai mogu u skoroj budućnosti povezati brojne korisnike i uređaje. Taj proces već je započeo, pogledajte oko sebe (zdravstvo, transport, katastar, državna uprava, školstvo, fiskalizacija, ….). To su nove perspektive za ICT tvrtke. Ne bojim se ja za ERNT, bistriči su oni, šute i rade. VDKT, tu je situacija već malo drugačija jer građevinarstvo nije pokretač razvoja gospodarstva kao što je to ICT. Trenutačna kriza i recesija sigurno građevinarima ne pogoduju, zato mislim da bolje dane mogu očekivati tek kad krene gospodarstvu.