ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 02:45
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ERNT
183,95
8.646
47
184,00
185,00
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Pa ovdje nema ničega na prodaji…… ovo će eksplodirat…… pitanje je trenutka…….LP

@ Lopina

shvatio sam da gdje ti pišeš cijena dionice(firme) ide gore…

Stari moj samo piši, ja ti i 100-tke lupam! 🙂

Udri, vrijeđaj, otvori blog(proporcionalno cijena raste).

Samo daj:)

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

@ Lopina

shvatio sam da gdje ti pišeš cijena dionice(firme) ide gore…

Stari moj samo piši, ja ti i 100-tke lupam! 🙂

Udri, vrijeđaj, otvori blog(proporcionalno cijena raste).

Samo daj:)

KTJV_pisao na 13.sada je 17
Branio IGH na 760,ne sa lovom nego pisanjem.
Blatio PTKM na 350.
Ishvalio VPIK na 86.
Napa ZVCV na 140.
Nažalost,pogodio sam i ERNT.Naravno ako se mirovinci dišpetaju da može biti i drukčije.

Domobran;DKVS je falsificirala FI u dugom vremenskom razdoblju.
ZIFovi kao BRIN,SLPF su pod kontrolom Hanfe i to ne mogu falsificirati izvješća.
ERNT kao d.d.čak to i može jer je pod manjom pažnjom.Ipak ne vjerujem da ERNT falsificira
izvješća jer mu je vlasnik Šveđanin,a oni su ipak malo etićniji od prosječnog Hrvata ili ostalih
iz okruženja.Naravno da u tu opasnu skupinu ubrajam i apeninsku čizmu.

Ipak nisam zadovoljan sa vašim odgovorom.Niste pobili ni jedan izračun i ni jednog trena niste
koristili abak,tj četiri računske operacije.
Trebate shvatiti da u ekonomiji vrijedi osnovno pravilo.Firma je onoliko slaba koliko joj je najslabija
karika,a ERNT je u ove zadnje godine lanac koji ima sve više slabih karika–manji kapital i rezerve,
manja dobit,a kao posljedica krize u Jugoistočnoj Europi ,a trži se po multiplima kao da je sve
idealno.
A mirovinci su neracionalni i ne treba se oslanjati samo na njihovu milostinju ,naročito,ako niste
blizu njihovim oltarima .
Pamet u glavu.

Od 200 5 do danas ERNT je stvorio slobodnog novca u iznosu od 127 mil kn po godini(prosjek svih godina, dobrih i loših i kada ga nije bilo) i kada to projiciraš na 5 godina sa zahtjevanom stopom prinosa od 15 posto dobiješ da je vrijednost bez "gotovine" oko milijardu i tristo tisuća kuna u cijelosti. Dodaj cash nakon ove dividende i dobiješ oko cijene dionice od 1250 kuna.

A pazi ja sam dosta zahtjevan sa 15% prinosa godišnje i 5% očekivanog rasta.
Ako je istina tj. kada se objavi onaj posao koji se treba.. varijable se mijenjaju a mali postotak tu čini veliku razliku….

Mislim da ovog trena stopa rasta u ovom sektoru ide preko 5% godišnje i svakako ima rasta, a pogotovo na tržištu gdje poslovi dolaze(Rusija).

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

@domach

Neću ulaziti u tvoje valuacije, ali samo jedno da primjetim: pa ti još uvijek gledaš u retrovizor, zar nismo već jednom o tome pričali!, da nas ne zanima prošlih "5 godina" nego budućih "5 godina" (i naravno, ne samo 5! :P).

O budućnosti prošlost može ponešto reći (glavni način kako o njoj i saznajemo…), ali ne na taj način kako ti to gledaš. Nema nikakve koristi od mehaničkog promatranja prošlih stakvi financijskih izvještaja i nekakvog kemijanja sa njihovim projiciranjem u budućnost. To nije baš tako jednostavno.

Možeš gledati "osnovu" (tzv. "komparativne/kompetetivne prednosti" i varijacije na temu) koja je stvorena u prošlosti koja daje neki "potencijal" generiranja određenih zarada u budućnosti, to je to pravo gledanje prošlosti kao nagovještaja budućnosti, ali nikakve koristi od gledanja "kranjih rezultata" (krajnjih zarada) prošlih vremena i na temelju njih nešto o budućnosti. Bitno je znati kako su ti prošli rezultati stvoreni, hoće li to vrijediti i u budućnosti, hoće li u budućnosti biti "tako isto" vjerojatno (i koliko vjerojatno..?) stvoreni. Kakve veze ima ako je nešto u prošlosti zarađivalo ili nije zarađivalo ako to neće značiti da će i u buduće zarađivati ili neće zarađivati? Stvari se mijenjaju! Treba vidjeti gdje su se i kako promijenile ili se nisu (ili "ne mogu", koliko teško…) promijenile, to je osnova svega. Ako ti ispuštaš uočvavati promjene ili ne-promjene, ako samo tako kao robot "računaš prosjeke", onda to baš i nije nešto korisno. Lako bismo tako mogli dati nekom stroju da to sve automatski sračuna, i uvijek sve real-time vidiš, što, koliko, kada… i automatski tada ti se može i cijeli portfelj voditi… ali to ne pali. Ne može to tako. Automatika malo pomaže u nekakvom filtriranju, pomaže u nekakvom izbjegavanju bihevioralnih zamki itd., ali bez čovjekove pomoći, malo dubljeg razmišljanja, pravilnog baratanja "kvalitativnim" tj. znanjem kvantificirati ono izvorno ne dobiveno kao "kvantificirano", to je ono što čini razliku, što investiranje učini investiranjem.

P.S. Danas na ZSE gledamo firme koje se trže na ispod 50 % vrijednosti. Dakle kad sve izračunaš sa tom svojom zahtjevanom stopom od 15 % (to je čini mi se ok stopa) onda vidiš da se trži na 2-3 puta niže. To je ono zabavno ekstremno neefikasnih tržišta! 😉

Domach je u potpunosti u pravu, lynx jos mi nisi odgovorio po cemu je zvcv bolji od zvzd ili lplh od jdpl…nije valjda samo zbog ulizivanja 😉 a usporedjivati ernt i ddjh je Kao difovca i ferovca…cure vole difovce, a ostatak mogu ferovci;-)

nisam dugo pratio forum i burzu…….jel ima kakav info kad je isplata dividende?…..
pozdrav

@Lynx

Lynx, ako si čitao post kako spada, vidjeti ćeš da govorim o projekciji rasta od 5%(da sav mogući probabilty tree je unutra)

Naravno da gledam prošlost firme sa pogledom u budućnost!

Pa to je osnova investiranja!

Bez tog pogleda u prošlost Varteks bi bio najbolja prilika ikada jer "toliko je nisko da nemože dolje"?!

Kako ćeš znati vrijednost nečega ako ne pogledaš u prošlost? Osim toga pa čitali smo obojica Intelligent investora – pa to je osnova svega! Dugi prosjeci, dugi nizevi i odstupanja!

Ja debelo uzimam vjerojatnost sektora, vjerojatnost zemalja kao ključnih kupaca tog sektora, vjerojatnost njihovog GDP-a, trendove rasta/pada više varijabli…

Nikada nemoj misliti da ja gledam samo prošlost, ali ona je odlično uporište odlične firme a neprijatelj loše – što vrijedi i za budućnost!

Znaš po tome tvom gledanju, svaki startup je bolji bez "prošlosti" nego firma sa dobrom prošlosti?!

Svaki gubitaš je po tome jednak sa firmom koja ima dobar record? Ako neutraliziraš prošlost izgubio si dosadašnju djelatnost firme, što je notorna glupost i bedastoća.

Time izravnavaš ADPL sa Varteksom, a Berkshire sa BRINOM.

Ja uzimam 5 posto rasta kao malo iznad inflacije(očekujem da firma ima kompetitivnu prednost i lako prenosi cijenu inputa + mali rast).
Ali ajde kad već kudiš, prolazim SP 500 i igrom slučaja ili tehnikom, odabrao sam par najboljih firmi koje vidim svojom valuacijom i otkrio da 50% njih dijelim sa Brkom i Sequoiom.

Ako je vrijeme neprijatelj loše a prijatelj dobre kompanije, onda ti je prošlost 50% slike. 50% je budućnost a mala stopa rasta je u biti moja margina sigurnosti.

nisam dugo pratio forum i burzu…….jel ima kakav info kad je isplata dividende?…..
pozdrav

imaš desno linkove na članke, pa tako i za dividendu

Inače, i ja sam čuo through the grapevine da je sa Istočnim susjedima potpisan ugovor od 100 do 150 mil€.

Ne drukam.. ne ovo ne ono.. samo kažem što sam cuo.

lol pa oni non-stop posluju nešto s rusima… ne bi se čudila da je cifra i puno, puno veća, pogotovo sad kad taj LTE (ili 4g votevr) dolazi…

šteta što zbog nepostistički nastrojenih ‘magenta’ pojedinaca ne mogu sklapati poslovne i kod nas -.-

evo nam ERNT na 1256 kn, a to je tek početak rasta!
pozdrav neznalici lopini koji je prije par dan nagovarao forumaše da prodaju ERNT po 1150 kn [bye]

Danas bi prosječna mogla biti 1250kn,i tako narednih dana polako i sigurno prema gore…a još da je ekipa sa PTKM ovdje gdje bi bio kraj [lol]

New Report

Close