ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 14.11.2024. u 22:48
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ERNT
183,64
21.119
115
183,50
184,50
0,27%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Smanjenje narudžbi od 31% je ozbiljan problem!

Mislim da možda postoji problem..ali sugurno ne "ozbiljni" problem.

Stvar je u turbolenciji ovih prostora..kad se to "posloži" ..pa bar onoliko da funkcionira donekle..Tesla će ići UP. Naravno da je i sama Tesla(ERNT) i "izmišljena" kao firma koja će na ovim prostorima obitavati..kao produžena ruka matice.Moramo priznat da je nama (CRO) kao tržište vrlo važna "snaga naših susjeda. ERNT ima sigurne izglede da na tim podrućjima zagospodari u potpunosti jer nema konkurencije.
Dakle kad se malo "primire" politićke i ine stvari ERNT up..up..up

Smanjenje narudžbi u jednom kvartalu ne mora biti ozbiljan problem poštovani kolega…. to nije prehrambeni sektor pa da naručujete kruh i mlijeko… LP

Ne mora,ali može,ma da je pad recimo 10%(kao kod KODT npr) ne bih ni riječ rekao,ali 30%!!
Slažem se sa onim da je tu bitan oporavak istočne EU,kad tu krene krenut će i narudžbe…ali pitanje je kad će to…

"Only dead fish swim with the stream"

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da ERNT na ovim cijenama nije nimalo jeftin,ovakve fundamente treba opravdati i veliki rast prihoda.Pozitivno je i dalje to što je ERNT vrlo transparentna kompanija,sa dosta casha i naravno to što isplaćuje veliku dividendu.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da ERNT na ovim cijenama nije nimalo jeftin,ovakve fundamente treba opravdati i veliki rast prihoda.

Poštovani kolega… Ne treba zaboraviti ni činjenicu daERNT trenutno fundamentalno ne može opravdati niti cijenu od 500 kn, a sve iz razloga otpisa kazahstantskog duga. Naravno ne treba se praviti da se taj dug nije dogodio, ali je potpuno pogrešno promatrati fundamente na koje presudan utjecaj imaju takva jednokratna otpisivanja.

A bez tog nesretnog otpisa fundamenti kažu –
dobit u 2010 – 150,5 mil što predstavlja rast od 17% u odnosu na 2009,
eps – 113,017
p/e – 14,32

Jedini upitan fundamentalni pokazatelj kod ERNT je možda BVPS, ali to i nije previše bitan fundamentalan pokazatelj u IT sektoru. Tako da trgovanje na 2 booka stvarno ne predstavlja ništa čudno i nepovoljno.

Molio bi da me se ne shvati pogrešno, stvarno ne želim prikazat da je ERNT najpovoljnija kupnja na burzi i kako puca od podcjenjenosti… Jer to naravno nije točno, ja iskreno mislim da smo trenutno sasvim fer vrednovani. Samo sam htio ukazati na to da fundamentalni pokazatelji temeljeni na prošlogodišnjim rezultatima nekom neiskusnom ili neupoznatom sa situacijom mogu dati sasvim pogrešnu sliku.

Nisam ni mislio da je ERNT skup zbog Kazahstana,to je bila greška koja se valjda više neće ponoviti.
Ali ni taj trenutni P/E 14 nije mali,u regiji imate krasnih kompanija koje se trže na P/E 6.
Kod dionica tražim podcijenjenost i kupujem budućnost,ERNT je dobra firma ali u nekoj bližoj budućnosti ne vidim neki veliki porast prihoda,posebno ne nakon ovih 31%.
Jedini razlog zbog kojeg trenutno pratim ovu dioncu je više nego sjajna dividenda.

Nisam ni mislio da je ERNT skup zbog Kazahstana,to je bila greška koja se valjda više neće ponoviti.
Ali ni taj trenutni P/E 14 nije mali,u regiji imate krasnih kompanija koje se trže na P/E 6.
Kod dionica tražim podcijenjenost i kupujem budućnost,ERNT je dobra firma ali u nekoj bližoj budućnosti ne vidim neki veliki porast prihoda,posebno ne nakon ovih 31%.
Jedini razlog zbog kojeg trenutno pratim ovu dioncu je više nego sjajna dividenda.

Lijepo ste to analizirali kolega.

Ali ja bih se samo nadovezao na dio o dividendi.
Sjajna je dividenda ove godine,da li će biti sljedeće?
Npr. dividenda od 90 kn na trenutnu cijenu i nije tako atraktivna,zar ne? A fundamentalni pokazatelji nam govore da je ERNT trenutno prilično skupa dionica.
Taj novac na računu je ionako naš novac,a kad ga isplate ,tog novca više nema na računu firme.
Bolje bi bilo da se taj novac reinvestira,pa ćemo svi kao dioničari jednoga dana imati višestruku korist od toga.
Ali o tome nitko ne razmišlja jer eto ”ERNT dijeli super dividendu,to je najbolja dionica”.

''Only last week I murdered a rock, injured a stone, hospitalized a brick. I'm so mean I make medicine sick!”

mislim kolega da trebate pazljivo prouciti zadnji izvjestaj u kojem se navodi kako je ERNT samostalno razvio produkte koji su od strane ericssona prihvaceni (e-health)… ERNT ce dakle kroz mrezu ericssona plasirati ovaj proizvod… to je dakle pristup globalnom trzistu…
osim toga navode se i nove odgovornosti koje je ERNT dobio unutar kompanije…
misljenja sam da je GK odavno shvatila da se ERNT treba pozicionirati u ericssonu na nacin da ne bude samo distributer i koliko vidim stvari idu u tom smjeru.

ovdje sam pročitao dosta kvalitetnih ( i različitih ) analiza i mišljenja bez inače uobičajenih drukanja kao na drugim temama…
prilikom trgovanja proteklih dana bilo je nekoliko puta vidljivo istresanje na 1.630,00 kn a kratkotrajno je bija i vidljiv ostatak količine na asku koji bi se zatim povukao…
ubrzo dolazi dividenda, molim poneki komentar od onih koji duže prate ovu dionicu…

Život je isto tako kako i plovit na jidra. Možeš vazest koji gol vitar hoćeš i poć di ti je gol drogo

Evo bas gledam, top 10 miruje već relativno dugo, niti se istresa niti kupuje. Do prošlog tjedna tu je bio veliki problem sa likvidnosti koja je kočila proboj blokade na 1650, povećanjem likvidnosti smo dobili i prodavača na 1630 koji se posljednjih dana stalno istresa a teško je reći koliko još ima. Prelaskom njega tu je veliki otpor na 1650 koji će teško biti savladan bez uključivanja nekog jakog kupca.

Ipak krajem prošlog tjedna likvidnost se bitno popravila, evo i danas u ovih sat i pol, ernt je treća najlikvidnija dionica u sastavu crobexa što je svakako dobro. Ako bi se takva likvidnost nastavila onda i postoje šanse za rast. Tu bi vjerojatno sad i pomogla malo tehnička analiza, pa ako ima koji tehničar zainteresiran za proučavanje bilo bi zanimljivo vidjeti što ima za reći.

Velika je šteta ovaj pad narudžbi od 30% u izvješću koji srećom nije bio dovoljan da gurne dionicu niže , ali je spriječio rast. Pozitivna stvar je što je ernt ostao posljednja zanimljiva dividendna dionica i sa div prinosom od cca 11% još uvijek predstavlja sasvim solidnu kupovinu za neke konzervativne ulagače. Fundamenti su zadovoljavajući (ako ne promatramo otpis duga) , ali u trenutku kada imamo velik broj izrazito podcijenjenih dionica nisu posebno atraktivni. Također promatrajući "blue chipove" ne čini mi se da se neki trenutno izdvaja kao posebno dobra prilika (osim ove situacije s INOM), tako da možda postoji mogućnost da će se jedan dio ulagača okrenuti prema ernt i dividendi.

Po meni najpozitivniji faktor u cijeloj priči, koji može biti okidač za kupovinu, je transparentnost i odnos uprave prema dioničarima. Tu kroz cijelu povijest možemo vidjeti da se uprava trudi u trenutcima lošijeg poslovanja dividendom politikom održati cijenu na nekakvoj fer razini. Keša još uvijek ima dovoljno da se i u narednim godinama isplati izdašna dividenda i mislim kako će se u slućaju lošijeg poslovanja i sljedeće godine igrati na tu kartu.

Sve u svemu mislim kako je kratkoročno tu najbitnija likvidnost u sljedećih nekoliko dana i eventualno probijanje jednog od ova 2 otpora. Srednjeročno u nekom periodu od godinu dana za strpljive tu bi bilo realno očekivati nekakav solidan prinos od kakvih 10-ak % , premda bih bio puno sretniji da nije bilo ovog pada narudžbi koji bi onda takva predviđanja i dodatno potvrdio.

Imam ernt i nije nagovor za kupnju ili prodaju već isključivo osobno mišljenje autora.

Tu bi vjerojatno sad i pomogla malo tehnička analiza, pa ako ima koji tehničar zainteresiran za proučavanje bilo bi zanimljivo vidjeti što ima za reći.

Teško da bi ovdje pomogla tehnička analiza. Inače po meni se sva tehnička analiza bazira na "statističkoj obradi filozofije mase", dok ovdje imamo cca 30-50 transakcija dnevno u proteklom kvartalu. Dakle nama tu "kritične mase" pa nema niti tehničke analize. U prevodu, u ovakvim uvjetima svaka prognoza tehničkom analizom maksimalno može biti pouzdana 50% a to je već nagađanje, odnosno klađenje tipa "možda raste – možda pada".
Svakako će dionica rasti ili padati, pitanje je samo na kojoj će tko biti strani [wink].
Jedni će se odlučiti za sigurnu dividendu, dok će drugi rizičnom špekulacijom pokušati izvući koji postotak više, pri čemu riskiraju sigurnu dividendu.

Mnogi iz HT su prešli ovamo .
Pitam se kako će izaći iz ove dionice kada kupaca ima malo, a dan D za dividendu je blizu ?

MODERATORI SU ME ISKLJUČILI ! Sve što sam pisao i pišem je osobno mišljenje bez odgovornosti.

New Report

Close