Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ERNT | 183,10 | 45.409 | 248 | 182,00 | 183,50 | 0,00% |
Još je u svježem sjećanju debakl iz Kazahstana, potrebno je vrijeme da rane zacijele…..
Treba samo malo strpljenja da se neki veći igrač okomi na kupnju ovih dionica, kao što je to do sada evidentno odrađeno sa skoro desetak drugih bitnijih dionica na burzi. Samo malo strpljenja. Doći će i ERNT na red. [thumbsup]
imam pitanje ako tko može odgovorit, u zadnje tri godine jel bila svaki put dividenda i ako je bila kolika je bila ? hvala
Da, bez vrednosnih uskladjivanja bi neto rezultat bio bolji bar za 30 odsto nego lani i to uprkos padu prodaje. Raste i bruto margina. Lep i snažan kešflou i uobičajeno snažan bilans…. prava šteta za kazahtansku koru od banane. I nisu li oni sada u celosti to otpisali?
Jedino brine pad zakniženih narudžbi što znači da emerging istočna tržišta još kubure s parama i novim investicijama.
Kaže da su naplatili tijekom trećeg tromjesječja većinu kazahstanskog minusa 149 milje kn a u RDG-u je ostalo vrjedonosno usklađenje od 135 milja kn. Šta se ovdje zbiva ? Kako me pamćenje služi kazahstan su stavili u RDG (vrijedonosno usklađenje) e sad ako su potraživanje naplatili a nisu knjižili kraj godine bi mogao biti jako interesantan za ERNT. Kako sam shvatio iz RDG-a na kraju godine bi se trebalo vrijedonosno usklađenje izbrisat i pretvorit u prihod a sam tim i dobit.
Nigdje ne piše da su naplatili većinu kazahstanskog minusa kolko ja vidim. Piše:
”Umanjenje vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržište od 126,5 milijuna kuna dovelo
je do neto gubitka od 22,7 milijuna kuna. Isključujući taj iznos, ostvarena je neto dobit od
103,8 milijuna kuna.”
i
”Nakon umanjenja vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržištu i naplatom 149,9
milijuna kuna u trećem tromjesečju, kompanija je u velikoj mjeri smanjila kreditni rizik.”
Ovih 149,9 milijuna se odnosi na ukupno smanjenje kreditnih potraživanja, a ne na kazahstanski minus, bar to tako ja vidim.
Ništa. Kumulativno je ostalo vrednosno uskladjenje, no u trećem kvartalu je uskladjeno samo 4,35 miliona dinara (ostalo prethodno). Ako je potraživanje naplaćeno u trećem tromesečju, onda je to već provedeno kroz knjige i trebalo bi da se nalazi u ovom izveštaju. Verovatno nije načinjena raščlamba i prikazano je kroz poslovne prihode. Jedino ako su krajem kvartala naplatili ili aktivisali neku garansiju, a to do datuma sastavljanja bilansa nije proknjizeno, onda bi se to videlo u sledećem tromesečju. No, onda bi to svakako trebalo spomenuti u beleškama. Meni ovako na prvi fudbal izgleda da je to to.