ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ERNT (Ericsson Nikola Tesla d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 21.11.2024. u 21:56
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ERNT
182,26
127.034
697
182,00
183,50
-0,82%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Smatram da se ovako izdašnoj dividendi ni najoptimističniji investitori nisu nadali, tako da očekujem da do skupštine naša blue chip dionica polako, ali sigurno raste, možda i do nekih 1600 kuna, jer ako netko kupi sada ovu dionicu, u godinu dana dobiva sigurnih 120 kuna, a slijedeće ako bude i pesimističnih 80 – 100 kn, to daje dividendni prinos od 15-ak posto na ovaj ulaz, definitivno bolje od oročenja od 7 posto u banci [thumbsup] Ovo je jedna od rijetkih dionica na našem tržištu s kojom možete bez velikih briga čekati da iznos dividende kroz par godina sam isplati Vaš ulog u nju, a o rastu u skorije vrijeme i zaradi i na taj način da ni ne pričam.

Što je sa premijom na rizik koji je ipak nešto veći nego kod oročenja u banci?
Ovo podcrtano je smješno, hoćete li vi meni garantirati da će biti tako?
Što je sa raznim vrstama rizika do kojih može doći držeći svaku dionicu pa i onu ERNT-R-A?
Što se tiče izdašne dividende kojoj se niti najoptimističniji investitori nisu nadali, ERNT je i ranije isplaćivao izvanrednu dividendu i to dvije godine za redom.
Upravo je za očekivati bilo kao i kod HT-a da će većinski dioničari krpati vlastite rupe isisavanjem iz svojih ino subsidijara.

I like the smell of napalm in the morning.(Swinger/Trader-Trading my way to freedom!)

knjigovodstvena cjena dionice je porasla za 98 kn, a dividenda je nešto drugo

knjigovodstvena cijena će pasti nakon što isplate dividendu jer će na taj način umanjiti kapital firme

I like the smell of napalm in the morning.(Swinger/Trader-Trading my way to freedom!)

Smatram da se ovako izdašnoj dividendi ni najoptimističniji investitori nisu nadali, tako da očekujem da do skupštine naša blue chip dionica polako, ali sigurno raste, možda i do nekih 1600 kuna, jer ako netko kupi sada ovu dionicu, u godinu dana dobiva sigurnih 120 kuna, a slijedeće ako bude i pesimističnih 80 – 100 kn, to daje dividendni prinos od 15-ak posto na ovaj ulaz, definitivno bolje od oročenja od 7 posto u banci [thumbsup] Ovo je jedna od rijetkih dionica na našem tržištu s kojom možete bez velikih briga čekati da iznos dividende kroz par godina sam isplati Vaš ulog u nju, a o rastu u skorije vrijeme i zaradi i na taj način da ni ne pričam.

potpisujem, jedino što je žalosno šta postoje još dvije tri dionice u crobiju i to je to, a kad ekipa to skuži postat će i one precjenjene
[/quote]

Prosim lepo koje su to i zakaj tak mislite?

Ali mi nije jasno ako im je zarada po dionici 98 kuna, zasto je dividenda 120? Nije li to malo pretjerano s obzirom na situaciju u zemlji i inozemstvu?

Oni nemaju u što ulagati, takva su firma, naime niti nisu kapitalno intenzivna, njima ne treba niti "novo postrojenje" niti ništa slično, a akvizirati koga/što nemaju koliko ja znam… i zato je ovdje jedino logično isplaćivati dividende ili otkupljivati dionice radi poništavanja (ukoliko cijenu smatraju znatnije podcijenjenom).

Ovdje u jednio što se može ulagati je u "kadrove", u "tehnologiju" (u smislu R&D troškova…), a to kao što vidimo i nije uvijek tako skupo:

"Najzad, na konferenciji za novinare predstavljen je i novi model suradnje s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) – zamalo polustoljetna suradnja ENT i FER-a nastavlja se zajedničkim ulaganjima u znanstveno-istraživačke projekte u ICT području, transferom tehnologija te unapređenjem obrazovanja u sklopu novog projekta suradnje čija je prva faza vrijedna 1,2 milijuna kuna."
(http://www.bug.hr/vijesti/ericsson-nikola-tesla-objavio-poslovne-rezultate/100779.aspx)

Za bijednih 1,2 milijuna kn će "uzeti" po koju dobru ideju, po koje zgodno istraživanje preuzeti pod svoje okrilje… tako se to radi: ulaganja u istraživanja i razvoj, po mogućnosti ne skupo plaćeno 😛

ERNT ima 400 kn keša po dionici, slobodno su mogli i to sve isplatiti kroz dividendu, tako da ovo ne zvuči previše u tom kontekstu. Druga stvar, ako ja nisam upućen, pa ne znam nekakvu potencijalnu akviziciju koja se može učiniti i sl., to bi mogli vi koji se bolje razumijete u ovu firmu znati, ja ne vidim čemu drugome ovaj keš, izvanredna dividenda kumulativno od 300 kn kroz par godina slijedi…!

Tako je gospodine Links konačno jedan odličan post. Čim pređete na domaći teren rezultati se vide. Jedna akvizicija je provedena znate o kojoj se radi i to je to. Naravno da mogu isplaćivat dividende i da je to najpametnije!
Čuvajmo našeg Eru ko zjenicu oka a ako bude i prilike otkupimo je natrag od tih Šveđana!

Tako je gospodine Links konačno jedan odličan post. Čim pređete na domaći teren rezultati se vide. Jedna akvizicija je provedena znate o kojoj se radi i to je to. Naravno da mogu isplaćivat dividende i da je to najpametnije!
Čuvajmo našeg Eru ko zjenicu oka a ako bude i prilike otkupimo je natrag od tih Šveđana!

Samo to ne,ovi naši vrhunski menađeri bi to brzo uništili,neka šveđani dalje to kontroliraju.

obožavam strvine-posebno ovce

Mogu kreditirati kupce njihovih usluga/proizvoda što su još prošle godine najavili … Kriza još ne prolazi pa su i kupci oprezni. Ne tako davno dividenda je bila 270 kn i treba se prisjetiti kako je ERNT prošao [cry]
Svi smo puni dionica, pa se posipamo lovorikama, a o trnju ćemo poslije [huh]
Mirovinci su se nakrcali osobito Raiffeisen OMF (više od 8% od ukupnog broja dionica ERNT-R-A), pa njihove prognoze djeluju previše navijački [cool], pa sam sve sigurniji da je predložena dividenda već ukalkulirana u sadašnju cijenu. Ako ne ide CROBI gore, neće ići ni ERNT. [pray]

Kolega FitzPatrik, na financijskom tržištu Vam nitko ne može garantirati profit, tako ni u banci koja može propasti, pa se samim time od kamate možete oprostiti, a i povrat Vaše glavnice do 400 000 kuna je vjerujem mukotrpan posao. Dionice nisu za svakoga, sami svjesno ulazite u rizik da izgubite sve, ali i da zaradite milijune, a ja sa svojim planovima i ulagačkim horizontom za koji imam taj luksuz da može biti i dugoročan (jer ti novci mi ne trebaju sutra za kruh, kredit i slično) procijenio sam da mi se više isplati imati uložene novce u dionicu poput ove i dobivati dobru dividendu,a i zarađivati na možebitnom rastu nego oročiti novce u banci za relativno malih, ali "sigurnih" 7 posto. Naravno, krenuo sam s pretpostavkom da je najgore iza nas i da u budućnosti može biti samo bolja situacija što se tiče poslovanja, a ako se dobro sjećam pročitanog, u ERNT-u očekuju ove godine još stagnaciju, dok slijedeće godine već očekuju oporavak tržišta. Ok, to ne mora biti tako, ali vjerujem da ako ni ERNT-u neće biti bolje što se poslovanja u skorijoj budućnosti tiče, čisto sumnjam da će i većini drugih kompanija teći med i mlijeko, kriza će zahvatiti sve, pa tako i druge dionice koje možda imate u portfelju. Dionice su rizik, a meni je ova premija na rizik za ulazak u ovu dionicu sasvim prihvatljiva, ali to sam samo ja. Sigurnije mi je uložiti u ovu dugoročno perspektivnu tvrtku i očekivati godišnju dividendu od nešto manje od 10-ak posto nego u primjerice volatilne građevinare, gdje dividenda kod nekih jedva da nosi 1 posto, a i puno su rizičniji. Ja ovo smatram oročenjem u banci, dionica je po meni relativno sigurna(koliko to dionica uopće može biti), polako raste, ali kada je tržište u silaznoj putanji, polako i pada, tako da se može uvijek pravovremeno ući i izaći, ovisno o afinitetima i sklonosti riziku. Na drugim dionicama pokušavam nešto više i brže zaraditi, ova mi je više ziheraška. Ovo je samo moje mišljenje i nikakav nagovor na kupnju, tako da ako Vi imate neko drugo mišljenje i način ulaganja, ja Vam nemam ništa drugo za reći, osim sretno u nekoj drugoj manje rizičnoj dionici [thumbsup

vidim da svima paše druk,ali,MOLIM TE ,objasni kako je na ulaz od 1450 Kn 120 Kn 15-ak posto ?

svašta..

Jeli pesimista nakrcan dionicama Optime - Optimista ?

Odlicno je sto je tolika div, ali vise od tih 8.3% div yielda (a ne 15% kako neki pisu) mozete dobiti u vise nego jednoj dionici koja se nudi na burzi, samo da ne spominjem HT koji daje ove godine 11% na trenutnu cijenu. I jos su te div redovne.

tko malo trazi, malo i dobije

vidjelo se jucer po panicnom skidanju sa aska da se zaboravilo na ovog bisera….nadam se da ce se to promjeniti i da ce se vratit likvidnost nakon jucerasnjega dana….

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

Odlicno je sto je tolika div, ali vise od tih 8.3% div yielda (a ne 15% kako neki pisu) mozete dobiti u vise nego jednoj dionici koja se nudi na burzi, samo da ne spominjem HT koji daje ove godine 11% na trenutnu cijenu. I jos su te div redovne.

pa koje su to kolega? [sealed]

New Report

Close