Tko god ih je stavio nemoj misliti da je zelen; jer ima minimalno 1200 komada.
A mozda je i neki sa dosta vise dionica i pocinje svoj iskrcaj. Moze biti i da je Borut odlucio izaci.
Ja sam svoj zadnji dio prodao neki dan i sumnjam da cu ikada vise ulaziti; bar ne dok ne bude malo jasnije gdje se ulaze kapital.[smiley9][smiley9][smiley9]
dakle, prodao si s gubitkom. čestitam. možda ipak nisi za burzu? pa di ti je računica? ili si kupio prije mene, dakle po ovakvim cijenama. u tom slučaju, ajde još mogu shvatiti. pa što misliš tko su ljudi koji kupuju kad cijene padnu? vanzemaljci? koji bi mogao biti njihov cilj? e moji ulagači…tako ćete bez cijelog uloga ostati uskoro. ova dionica i meni se ogadila, ali ne prodajem s gubitkom makar čamio 10 godina unutra.
[color=blue]Analiza: Sjajne perspektive EIG-a koči netransparentnost poslovanja [/color]
Sjajne poslovne perspektive zbog izbora i više nego obećavajuće tržišne niše s jedne strane i potpuna medijska blokada i netransparentnost poslovanja s druge strane – tako je najlakše sažeti EIG, tvrtku nastalu tek prije nekoliko godina koja je prodajom Elka kabela “napumpala” bilancu i ojačala za daljnja ulaganja.
A upravo su netransparentna ulaganja i isprepletena vlasnička pozicija svih tvrtki unutar portfelja najvećeg vlasnika Proficija najoštriji trn u oku domaćih ulagača. Dovoljno je spomenuti da EIG funkcionira kao puko holding-društvo s jednom zaposlenom osobom koje upravlja vlastitim financijskim portfeljem te kao takvo ne generira nikakve prihode od prodaje.
Da bi stvar bila još zapetljanija, za upravljanje tvrtka plaća nepoznate, ali prema nagađanjima zainteresiranih osoba, prilično visoke naknade trećoj tvrtki – Tendo usluge. Ta poslovna suradnja objašnjavana željom limitiranja fiksnih troškova rada sasvim sigurno ne podilazi dioničarima koji radi zaštite svoje investicije žele znati sve relevantne brojke povezane s poslovanjem tvrtke.
No, ono što je nedavno najviše pogodilo dioničare EIG-a izostanak je naplate prodaje društva Adriatic Net koje je EIG krajem svibnja prodao Luksuznim vilama Istre, tvrtke u vlasništvu ponovno – Proficija. Kako je bilo teško očekivati vidljiv rezultat te prodaje u polugodišnjem izvješću, tako sada već čudi izostanak knjiženja 25 milijuna kuna koliko je bila vrijedna ta prodaja u devetomjesečno izvješće. Umjesto svježeg kapitala, gomila se bilančna stavka potraživanja, a negativnim predznakom na stavci neto dobiti u posljednjem kvartalu rasplinula su se prilično optimistična očekivanja dioničara ove dionice prije objavljivanja kvartala.
A devetomjesečne brojke su zaista došle kao pljuska dioničarima uvjerenima da će gubici EIG-a u svim sljedećim izvješćima biti tek loše sjećanje na neke ranije godine.
Ipak, ti minusi se mogu velikim dijelom objasniti i snažnim ulaganjima u povezana društva ove godine. Da podsjetimo, EIG posjeduje mađarsku tvrtku EIG Kft. koja projektima ekološki prihvatljive energije pokušava osvojiti što veći kolač europskog energetskog tržišta, prije svega obnovljive energije. Tako je preko te tvrtke EIG nedavno, zajedno s partnerima osnovao trgovačko društvo u Nizozemskoj pod nazivom Greenergy BV koje će stjecati i razvijati ekološki prihvatljiva energetska postrojenja u središnjoj Europi.
EIG u zajedničkom ulaganju sudjeluje s 3 kogeneracijske energane koje posjeduje u Mađarskoj, vrijedne oko 14 milijuna eura, a zadržao je vlasništvo nad dvjema energanama veličine 20 MW koje proizvode energiju mađarskim podružnicama kompanija Teva Pharmaceuticals i Ikea. Ono što je još uvijek jedna od najvećih referenci kompanije je 9 MW veliko energetsko postrojenje za glavnu punionicu Coca-Cole u Republici Mađarskoj. Suradnja s velikim igračem poput GE-a u uvjetima liberalizacije europskog (i hrvatskog) energetskog tržišta isto tako nije zanemariva. A uloga pionira na hrvatskom (ali i europskom) tržištu obnovljive energije jamči zahvaćanje velikog dijela kolača kada se zaoštri tržišna utakmica na domaćem energetskom tržištu.
Sama dionica je prilično podcijenjena. Iako je odnos cijene i zarade veći od 50, sve govori stavka P/BV od 0,66. (Business)
leon swpr: ” Tko god ih je stavio nemoj misliti da je zelen; jer ima minimalno 1200 komada. A mozda je i neki sa dosta vise dionica i pocinje svoj iskrcaj. Moze biti i da je Borut odlucio izaci. Ja sam svoj zadnji dio prodao neki dan i sumnjam da cu ikada vise ulaziti; bar ne dok ne bude malo jasnije gdje se ulaze kapital.[smiley9][smiley9][smiley9] ” dakle, prodao si s gubitkom. čestitam. možda ipak nisi za burzu? pa di ti je računica? ili si kupio prije mene, dakle po ovakvim cijenama. u tom slučaju, ajde još mogu shvatiti. pa što misliš tko su ljudi koji kupuju kad cijene padnu? vanzemaljci? koji bi mogao biti njihov cilj? e moji ulagači…tako ćete bez cijelog uloga ostati uskoro. ova dionica i meni se ogadila, ali ne prodajem s gubitkom makar čamio 10 godina unutra.
ipak,sa pozicije investitora,termin “čamiti 10 godina” i nije baš uspješan,dapače,puno bolji je izlaz s minusom !
[smiley5]
Ja mogu samo reći da ostajem u ovoj dionici i još ću probati dokupljivati na ovim smiješnim razinama, jednog dana će mi se trudi debelo isplatiti.
Evo i link na tekst: http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=f07c56ae-8654-4399-8916-e691de3e9249&readcomment=1#comment
ipak,sa pozicije investitora,termin “čamiti 10 godina” i nije baš uspješan,dapače,puno bolji je izlaz s minusom !
[smiley5]
tko je ovdje investitor? tko je bio na skupstini? tko je pricao s majom? tko je kupio cd od sda?
puno bolji je izlaz s minusom ! [smiley5]
I šta ako sa parama koje si dobio od prodaje s minusom uđeš u drugu dionicu koja je u međuvremenu rasla 500-1000%, i ista se vrati na razine s kojih je krenula??? U svim knjigama o investiranju piše da je najveća pogreška izlaziti iz neke dionice s minusom i ulaziti u druge da bi taj gubitak pokrio, jer se i prečesto desi da takvi potezi vode novim gubicima i novim minusima. Ovu dionicu treba držati, jer kad se Eig ogrebe za poticajna sredstva EU (a to bi moglo biti uskoro) onda će cijena biti na puno višim razinama.
ODLUKA IZ ASEANA
Veća ulaganja u obnovljive izvore energije
Moramo prestati biti toliko ovisni o fosilnoj energiji i što više ulagati u obnovljive izvore energije, rekao je Barroso.
Hina
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je u četvrtak da bi zemlje trebale više ulagati u obnovljive izvore energije kako bi se ublažio utjecaj skupih fosilnih goriva kao što je sirova nafta.
“Očigledno je da cijene nafte i plina, te ostalih fosilnih energenata uistinu rezultiraju stvaranjem novih scenarija”, kazao je Barroso na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima udruženja zemalja jugoistočne Azije ASEAN u Singapuru.
“To je jedan od razloga zašto ne bismo trebali biti toliko ovisni o fosilnoj energiji”, rekao je Barroso.
“Trebali bismo više ulagati u obnovljive izvore energije i pokušati ubrzati tranziciju prema gospodarstvu s niskom emisijom ugljičnog dioksida jer je to ključno za razumijevanje onoga što se dogoditi u globalnom gospodarstvu u budućnosti””, dodao je.
Čelnici Europske Unije obećali su da će smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida za 20 posto do 2020.
Objavljeno: 22.11.2007. u 12:14h
Pa nije baš ni tako blesav onaj majstor koji je prije par dana prodavao po 106 kn,pa smo ga svi popljuvali..
Kako je krenulo još će to bit i dobra cijena!
Pa nije baš ni tako blesav onaj majstor koji je prije par dana prodavao po 106 kn,pa smo ga svi popljuvali..
Kako je krenulo još će to bit i dobra cijena!
Daj mi samo jedan jedini argumentirani razlog zašto bi cijena od 106 kn bila dobra za cijena predpostavljam po tvojem postu za izaći. Zanemari pitanje ako si mislio da je dobra za ući.
Pa nije baš ni tako blesav onaj majstor koji je prije par dana prodavao po 106 kn,pa smo ga svi popljuvali.. Kako je krenulo još će to bit i dobra cijena!
Ne bi rekao, mislim da je ovo dno dna. Zašto? Jer je u momentu najžešće korekcije cijelog tržišta neki dan, kad je ekipa vidila da je EIG pao na 106, odjednom se stvorilo cca 4000 komada na kupnji, dakle na tom nivou stvarno imamo brutalan otpor kupnje! Da ne pričam da je EIG drugi dan bio pobjednik dana sa rastom od 13%, kad je cijelo tržište pucalo po šavovima!
Mislim si koji bi još mogao biti razlog za takav pad? Da se i tu branitelji nisu ogrebli za dionice? [smiley1]
Ja sam izišao sa minusom od 20% posto, ali baš me briga budući da nije bila velika količina.
Jedan gubitak si mogu priuštiti.
U svakom slučaju ovo mi je bila dobra škola (kupio navlakušu na forumu (rekoh ajd da probam da vidim kako će završiti)i još k tome netransparentnu).
Mogao bi čekati da se oporavi , ali jednostavno mi se ne uklapa u portfelj i moj stil ulaganja.