EIG (EIG d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska EIG (EIG d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kad malo bolje razmislim, možda je ova prodaja i evidentirana u FI za 2Q, ali nije donijela onakav efekat kakav smo mi očekivali.

Trenutno nemam nikakvu literaturu pri ruci, ali mislim da bi ovdje mogao biti štos u “metodi udjela” kao računovodstvenoj metodi vrednovanja ulaganja.

Za one koji ne znaju, ulaganje u povezana poduzeća mora se voditi metodom udjela u koliko to ulaganje iznosi više od 25% vrijednosti društva. Specifičnost ove metode je ta da se vrijednost ulaganja vodi po početnom trošku, ali se na kraju svakog obračunskog razdoblja mijenja za iznos ostvarene dobiti ili gubitka povezanog poduzeća, a srazmjerno visini udjela.

U ovom slučaju visina temeljnog kapitala društva koje je predmet prodaje te njegova prodajna cijena ne govore apsolutno ništa o ostvarenom profitu iz te kupoprodaje. Naime, teoretski je moguće da je Adriatic net prodan i po cijeni koja je niža od one po kojoj se knjigovodstveno vodilo.

Netko je iznio ideju da se Borutu daju punomoći za zastupanje na skupštini. S obzirom da se ova kupoprodaja izvršila između EIG-a i njezinog vlasnika, nebi me iznenadilo da su dioničari EIG-a u ovom poslu oštećeni. Evo, dobrog pitanja koje bi Borut mogao postaviti na skupštini. Jedino ako njemu nisu poznati detalji koje mi ne znamo.

Pozdrav

BTW

Već sam poslao Maji mail s pitanjem u vezi ove transakcije.

nije odgovorila?

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Mislim da sada nije u uredu[smiley2].

u obavijesti piše da je riječ o transakciji od 25. mil. kuna, a taj iznos nije vidljiv u FI, zanima što bi onda značilo ono smanjenje dug. fin. im. od cca. 20. mil. i povečanje ostalih potraživanja za 50 mil. kn? ako ste tolki stručnjaci onda mi odgovorite na ova pitanja[smiley8]hvala

Značilo bi da je nešto prodano, a još nije naplaćeno.

povrsni dojam je da se dobit skriva kako god se moze..

do 3q vjerojatno taborimo, kao sto je sasko vec rekao..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Prijedlog svim dioničarima: usporedite diskont na NAV kod EIGa sa diskontom kod SLPF, LCDS, VLDS, KORF, PRFC…..

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

diskont je oko 20% (malo manje).. no nije diskont jedini kriterij

EIG nema nikakve veze s bivšim PIF-ovima proizašlim iz kuponske privatizacije.

Ignore: KressoM, delux

Kad malo bolje razmislim, možda je ova prodaja i evidentirana u FI za 2Q, ali nije donijela onakav efekat kakav smo mi očekivali. Trenutno nemam nikakvu literaturu pri ruci, ali mislim da bi ovdje mogao biti štos u “metodi udjela” kao računovodstvenoj metodi vrednovanja ulaganja. Za one koji ne znaju, ulaganje u povezana poduzeća mora se voditi metodom udjela u koliko to ulaganje iznosi više od 25% vrijednosti društva. Specifičnost ove metode je ta da se vrijednost ulaganja vodi po početnom trošku, ali se na kraju svakog obračunskog razdoblja mijenja za iznos ostvarene dobiti ili gubitka povezanog poduzeća, a srazmjerno visini udjela. U ovom slučaju visina temeljnog kapitala društva koje je predmet prodaje te njegova prodajna cijena ne govore apsolutno ništa o ostvarenom profitu iz te kupoprodaje. Naime, teoretski je moguće da je Adriatic net prodan i po cijeni koja je niža od one po kojoj se knjigovodstveno vodilo. Netko je iznio ideju da se Borutu daju punomoći za zastupanje na skupštini. S obzirom da se ova kupoprodaja izvršila između EIG-a i njezinog vlasnika, nebi me iznenadilo da su dioničari EIG-a u ovom poslu oštećeni. Evo, dobrog pitanja koje bi Borut mogao postaviti na skupštini. Jedino ako njemu nisu poznati detalji koje mi ne znamo. Pozdrav BTW Već sam poslao Maji mail s pitanjem u vezi ove transakcije.

…ja vjerovatno neču iči……ali ideja nije loša…..hm…

trčanje je zakon :)

Pojavljivanje jednog jačeg malog dioničara potpomognutog sa punomoći ostalih malih ulagača koje veže samo interesna sfera i elektronički medij kao ovaj forum bi bio presedan kod nas…
Bila bi dobra opomena svim “nedodirljivim” upravama i velikim vlasnicima kako to u stvari može biti…

A mi trenutno ne vidimo nikog ‘ko hoda po vodi, tko da nas vodi, osim…[smiley11]

Na pomolu je nova energetsko-industrijska revolucija....

A mi trenutno ne vidimo nikog ‘ko hoda po vodi, tko da nas vodi, osim…[smiley11]

svaka čast borg… ako nakog ovog lijepog poziva se ne odazove nijedna Centralna Jedinica onda nikad ni neće
[smiley2]

nema mi druge nego se zae..ti

Ja svoje ne prodajem, ali ipak moram priznati da mi tu puno toga nije jasno. Ako je tebi jasno onda bi molio da mi odgovoriš na dva pitanja: 1. Od kuda odjednom dobit u 1Q od 7M kn nakon niza kvartala s ostvarenim gubitkom? 2. Gdje je profit od prodaje Adriatic net-a u 2Q?

Dobit 1Q 2005. = 2.489 tis. kn
Dobit 2Q 2005. = -1.398 tis. kn
Dobit 3Q 2005. = 4.370 tis. kn
Dobit 4Q 2005. = -4.796 tis. kn
Ukupno = 420 tis. kn

Evo Vorda, možemo krenut od 2005. godine. EIG se sastojao od 3 dijela. 1. dio proizvodnja energije u Mađarskoj, 2. dio luksuzni hoteli, 3. dio financijska ulaganja u fondove i dionice. Potreba za energijom (toplinska itd) je najveća u zimi, tj. 1Q. Zato je 1Q pozitivan. 3Q je vrijeme hotela, i odatle dobit tog razdoblja. Gubitak 4Q objašnjavam osim sezonskim utjecajem i početkom ulaganja u Mađarskoj (nove tvornice). Taj gubitak se nastavio kroz cijelo 1. polugodište 2006, u tih 9 mjeseci ostvaren je gubitak od otprilike 14 mil. kn.

Rezultat 1Q 2007. više nije opterećen troškovima ulaganja pa možemo povući paralelu sa 2005. godinom. S tim da je zbog većih kapaciteta dobit veća.

1Q 2007. = 7.436 tis. kn
2Q 2007. = 788 tis. kn

Meni se ovo čini vrlo logično. Sad bi 3Q trebao biti izrazito pozitivan, ali s obzirom da su prodali neke hotele (Adriatic Net), ne znam dal će moći napraviti značajnu dobit. Možda oni imaju još hotela ili još neki ljetni sezonski izvor prihoda. U svakom slučaju, za očekivati je nastavak pozitivnog poslovanja. Možda će čak 4Q biti uspješniji od 3Q ako su se više orijentirali na proizvodnju energije, a manje na turizam.

Što se tiče prodaje Adriatic Neta ni meni nije jasno zašto tog nema u RDG-u – Proficio je prodao neke hotele pa je iskazao dobit od 85 mil. kn. Isto tako ne znam kako je kupnja dionica Transadrie utjecala na rezultat – ali vidim preko 3 mil. kn financijskih rashoda u 2Q 2007. a otprilike toliko su platili te dionice.

Pojavljivanje jednog jačeg malog dioničara potpomognutog sa punomoći ostalih malih ulagača koje veže samo interesna sfera i elektronički medij kao ovaj forum bi bio presedan kod nas…
Bila bi dobra opomena svim “nedodirljivim” upravama i velikim vlasnicima kako to u stvari može biti…

ja predlazem saska.. ako izgleda imalo kao na slici, i ako je bahat imalo kao na forumu, ima da im svima utjera strah u kosti
[smiley2]

mislim, kad borut vec nece probati na ljepsi nacin :lol:[smiley2]

New Report

Close