Slažete li se s politikom profesora Ivana Lovrinovića, koja uključuje tiskanje novca i devalvaciju kune…
Branko Roglić:
Ne slažem se… Tu politiku smo imali i srećom ju je prekinuo Nikica Valentić… Njegova ideja vodi u to da mi koji smo se zaduživali u kunama i plaćali dvostruko veće kamate nego oni sa švicarcima ponovno platimo račun onih koji su ulazili u hazard nadajući se da će profitirati na niskoj kamati. Nema smisla da mi porezni obveznici plaćamo njihovu grešku. Mislim da bi se gospodarski plan Mosta morao dobro usuglasiti s HNB-om i guvernerom Borisom Vujčićem kojeg iznimno cijenim.
Većina ljudi uopće ne razumiju kamate kamatni račun i kredite kao takve. Kada uzimaju kredit ljudi samo gledaju koliko novca im treba i kolika će biti rata. Kada bi im netko rekao da će na kredit od 100000€ uz kamatu od 6% vratiti cca 216000€ onda im se nebi događale ovakve stvari da nakon 11 god ona iznenađena koliko još mora vratiti.
Dakle ukupni dug je 216% onoga čega ste uzeli.
Isto tako prosječni pojedinac ne razumije da u početku veći dio kredita su kamate a manji dio glavnica to je ‘bankarska fora’ kojom se štite tako da ste jako dugo dužni glavnicu.
Uzimanje kredita na 30godina u ovako nestabilnoj državije samo po sebi hazard u bilo kojoj valuti. Nije nikakvo čudo da na zapadu koji je davno prošao te stvari samo manji dio stanovništva odlučje da ima takve kredite.
Uzimanje kredita na 30godina u ovako nestabilnoj državije samo po sebi hazard u bilo kojoj valuti.
Ovo je apsolutno točno. A da bi se bolje razumjelo treba se podsjetiti da su banke prije donošenja ZPK prilikom odluke klijenta o prijevremenoj otplati obračunavale i naplaćivale kojekakve izmišljene naknade na izgubljenu dobit i sl. (naknada za obradu kredita?*) Zatim prilikom dodjele kredita kroz valutnu klauzulu uzimao se kupovni tečaj a prilikom plaćanja anuiteta primjenjivao se prodajni tečaj iste banke. To vam je slučaj SG Splitske banke koja je imala 4% naknade za prijevremenu otplatu. I koliko je onda EKS? Po mojoj računici dosezao čak do 20%. Zeleneški za poludjet. Nisu ljudi blesavi ali su zakazali oni koji su po službenoj dužnosti vidjeli taj nemoral i pohlepu ali su žmirili na jedno a najčešće na oba oka. Menađeri tih banaka, zaluđeni bonusima koje su dobivali, bez imalo grižnje savjesti uvaljivali su klijente u sve veća govna.
@neo,
nemoj se čuditi.
To ne razumiju ni neke države , ni neke vlade.
Evo npr. , to ne razumije ni Država Hrvatska , ni SDP Kukuriku Vlada.
[/quote]
to sigurno razumije Lalovac, ali ga je neizmjerna ljubav prema finacijama, navela da uzme kredit u CHF, i zato što sve to razumije, želi da mu mi snosimo trošak njegove neostvarene ljubavi ili još bolje gl.posti, zaključak: ljubav prema fiancijama je i slijepa i gl.pa
Slažete li se s politikom profesora Ivana Lovrinovića, koja uključuje tiskanje novca i devalvaciju kune…
Branko Roglić:
Ne slažem se… Tu politiku smo imali i srećom ju je prekinuo Nikica Valentić… Njegova ideja vodi u to da mi koji smo se zaduživali u kunama i plaćali dvostruko veće kamate nego oni sa švicarcima ponovno platimo račun onih koji su ulazili u hazard nadajući se da će profitirati na niskoj kamati. Nema smisla da mi porezni obveznici plaćamo njihovu grešku. Mislim da bi se gospodarski plan Mosta morao dobro usuglasiti s HNB-om i guvernerom Borisom Vujčićem kojeg iznimno cijenim.
Slažem se s Roglićem jedino što u tom slučaju također treba ukinuti HNB koji je nametnuo valutu, fiksirao tečaj prema stranoj valuti, odredio kamate i onemogućio zdravu konkurenciju izdavanjem licenci samo odabranim bankama. Naravno ukinuti bilo kakve državne garancije i osiguravanje depozita imovinom svih građana, neka slobodno tržište odredi kamate, pričuve, tečajeve itd. Bez toga to su blago rečeno bezvezarije i obična uvjerenja. Treba potpuno odvojiti državu od ekonomije i uspostaviti funkcionalno pravosuđe, a ne obratno bez funkcionalnog pravosuđa i s državnim intervencionizmom na svakom koraku. Tako nema niti će ikada biti pravog napretka.