Država na vjerovnike svaljuje 25 mil. kn

Naslovnica Forum Komentari članaka Država na vjerovnike svaljuje 25 mil. kn

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

I po ne znam koji put, naši vrli pravnici, prijelaz iz obveznog prava u postupovno pravo (stečaj) vulgarno reduciraju na imovinu,a zatim u tako reduciranom pravu, protežiraju vjerovnike.
Nije velika mudrost otkriti koji su to vjerovnici!
Međutim, ono što u cijeloj priči izmiče ili se zamagljuje jeste činjenica samih interpretacija likvidnosti, solventnosti,nelikvidnosti i nesolventnosti.
Interpretacije tih situacija su isključivo financijske, a pravno su isključivo imovinske, a nikako poduzetničke. Naime, poduzetničke teorije o tim situacijama i tim događanjima imaju dijametralno suprotne pristupe.
Sve dok financijske teorije i prakse ne budu znale i mogle objasniti nastanak poduzeća,pravnih subjekata i ostalih trgovačko-pravnih tvorevina, dotle skupa sa svojim pravnim zastupnicima i pravnom infrastrukturom, nisu ni mjerodavni ni kompetentni objašnjavati prava i obveze u situacijama stečaja, likvidacija,gašenja trgovačkih pravnih subjekata te spajanja ili preuzimanja.
A da je tomu tako, pokazuje niz istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj, koje je na tim granama na kojima je i čiji smo svjedoci. Tom poduzetništvu nenaklonjenom ambijentu kumovali su upravo ovdje pomenuti!

nisam pravni stručnjak ali mi nikako nije jasno kako se radničke plaće mogu trpati u isti koš s potraživanjima, pa nije radnik ugovorio svoj rad s odgodom plaćanja pa da mora nešto posebno naplaćivati.

radnička isplatna lista trebala bi biti ovršna isprava najvišeg reda, naplativa odmah; ne sviđaju mi se nimalo ovi naši sindikalisti, ali je apsurdno da država uopće dopušta neisplatu plaće.

naravno, to vuče pitanje nelikvidnosti i neplaćanja, ali neka političari onda preuzmu odgovornost za propast tvrtki zbog neplaćanja i ogronih davanja na plaću, a ne da to prebacuju na leđa radnika, koji postaju kreditori nesposobnih političara i na kraju još redovito izvise u stečajnom postupku.

pa amerika, koja je kao bezdušna kapitalistička zemlja, ima mjenicu za podizvođače kojima štiti male tvrtke od reketarenja velikih, mogu izravno skinuti s iznosa ovjerene situacije dok si rekao keks, bez ikakvog složenog postupka, i ako nešto zabrlja, propada glavni igrač, a ne sitni, koji odrade izravan posao.

New Report

Close