Država će građevinarima pomoći da prodaju, a građanima da kupe 20-ak tisuća stanova

Naslovnica Forum Komentari članaka Država će građevinarima pomoći da prodaju, a građanima da kupe 20-ak tisuća stanova

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Koja vijest….s kojom lovom? Na koji nacin? I to ce obaviti Ministrastvo graditeljstva i uredjenja? Nevjerojatno.

BigBoffin

nema drzava sta pomagati privatnim firmama,jer novac nije drzavni nego od poreznih obveznika,drzava treba pomagati svim sektorima isto il uopce ne pomagati,kakve ja koristim imam sto ce drzava pomoci gradevini,ja se bavim trgovinom zasto da ja placam pdv ,da ga drzava daje gubitnicima ,necu.

samo nam nemojte ‘pomagat’

ova ministrica je rekla i po koju pametnu, što je čini nesukladnom s ostatkom vlade.

taj nesretni pos je “genijalni” izum još iz čačićevih ranih dana, a svodi se, i uvijek se svodio na nasilno državno upletanje u tržišne odnose.

umjesto da se bavi neutralnim nadzorom fair tržišnih odnosa, država s pos-om nastupa kao još jedan nelojalni igrač koji igra na silu, kao i svi ostali sudionici hrvatskih anti-tržišnih odnosa.

u pos-u je trulo sve – od protuzakonitog obaranja kvalitete još u fazi projektiranja, do namjerno formalnog odabira izvođača i daljnjeg svjesnog muljanja u nadzori kvalitete izvedbe kako bi se pod svaku cijenu održao budžet, pa sve do nezakonite podjele pos-ovih povlastica, u svakom segmentu se igra mimo zakona, pravila i tržišnih odnosa.

ako recimo na “tvrdom” tržištu jedan dokazano dobar izvođač može napraviti kvadrat stana za minimalno 700 EUR, kako onda no-name izvođač bez ikakvih referenci i imena može isto ponuditi za 500 EUR? u čemu je kunst? ako se to doista može napraviti za 500 EUR, kako to da takav jeftiniji izvođač ne može dobiti posao na otvorenom tržištu, kod privatnih investitora i bez subvencija?

sva mudrost tu leži u prikrivenom nezakonitom pogodovanju i subvencioniranju mimo tržišnih odnosa, te u namjernom neradu pravosuđa. ako tijela lokalne zajednice “iziđu u susret” pos-u tako da službe brzo izdaju dozvole i odobrenja koje se inače čekaju godinama, ne postavljaju megalomanske zahtjeve koje postavljaju prema privatnim investitorima, “oslobađaju” od masnih komunalnih i mnogih drugih naknada, onda bi takvu lokalnu zajednicu svaki privatni investitor mogao i trebao tužiti. ali to se ne događa, jer de facto nemamo pravosuđa, “kadija te tuži-kadija ti sudi” tjera privatnike da nađu svoje mutne računice ili da odustanu.

i kupci tržišnih stanova po tržišnim cijenama po istoj osnovi mogu tužiti državu, i nadam se da će uskoro to početi raditi, u eu će hrvatska država morati postati neutralan sudac na tržišnoj utakmici, a ne sudac koji potajno dodaje lopte navali protežiranog tima.


ako recimo na "tvrdom" tržištu jedan dokazano dobar izvođač može napraviti kvadrat stana za minimalno 700 EUR, kako onda no-name izvođač bez ikakvih referenci i imena može isto ponuditi za 500 EUR? u čemu je kunst? ako se to doista može napraviti za 500 EUR, kako to da takav jeftiniji izvođač ne može dobiti posao na otvorenom tržištu, kod privatnih investitora i bez subvencija?

To ti je vrlo jednostavno objasniti. No-name ima svog covjeka u drzavnom tijelu. Nakon sto no-name pobjedi na natjecaju sa cijenom od 500 eura, njegov covjek ce mu odobriti dodane traskove od barem jos 500 eura po kvadratu. Na kraju price ce cijena biti iznad 1000 eura po kvadratu.

U proslom desetljecu su mnoge hrvatske tvrtke tako dobivale poslove. Imale su najnizu ponudu koja je sluzila samo za natjecaj, a onda bi putem raznih aneksa ugovora naknadno napumpale tu cijenu 2 ili 3 puta.

Kada je drzavi nestalo para i kada je nestalo drzavne potrosnje ostali su na trzistu. I naravno, vecina je propala jer im se sva konkurentnost bazirala na politickom vezama.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close