Dok čeka novog vlasnika, Vaba bilježi 22 posto rasta štednje

Naslovnica Forum Komentari članaka Dok čeka novog vlasnika, Vaba bilježi 22 posto rasta štednje

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Novinarka je kao i obično povrsna i ne zna citati izvjestaje kompanija, a posebice ne razumije bankarstvo, iako se, kakti, specijalizirala upravo za te teme.
VABA je u prošloj godini ostvarila preko 70 milijuna kuna gubitka, ali cekaju posljednji zakonom dozvoljeni rok kako bi to objavili jer bi inace bili kapitalno neadekvatni i HNB bi im mogao uvesti makar povjerenika i privremenu upravu, ako ne vec oduzeti i licencu, jer su neadekvatni vec godinama.
Stednju je VABA povecala jer je podigla kamate na depozite i stednju gradjana kao bi potakla priljev novca u banku, jer sve velike banke snizuju kamate. Ovaj potez ima dva motiva – popvecati likvidnost banke i pojacati svoju poziciju u razgovorima sa HNB/DAB-om zbog kapitalne neadekvatnosti, jer, prevenstveno Alternative, racunaju da ih ni jedna od tih institucija nece kaznjavati dok povecavaju stednju gradjana. Tako je Alternative radio i u CEBI, no taj trik im tamo nije prosao. Sad racunaju da nakon sto je DAB isplatio vise od 500 milijuna kuna osigurane stednje za CEBU, da nema bas previse novca za isplatu jos jednog takvog “osiguranog” slucaja, a da si HNB to ne smije dozvoliti jer bi jos jedan stecaj potaknuo pitanje sto HNB radi. Vidjeti cemo ishod ovog kockanja. No, ono sto dionicare treba zabrinjavati jest cinjenica da se skupo placa stednja, a krediti se moraju plasirati sa sve nizim kamatama pa banka biljezi operativan gubitak u poslovanju na sto jos treba dodati troskove rezervacija.

New Report

Close