kada hotelske kuce i restorani budu naucili kontaktirati direktno proizvodjace i nabavna cijena ce biti povoljnija.
ja imam 2 ha zemlje i mogao bi proizvesti dosta povrca (friskog i domaceg) za jedan restoran ili hotel.
zivim vani u Trieste i znam sto se prodaje po ducanima i restoranima. npr. pomidori svi jednaki kao da su klonirani a ukus nikakav.sada vidim da se to zeli prakticirati i kod nas (u zaostatku 15 godina za zapadom) dok je vani na cijeni domaci proizvod,koji je ukusan i ne moraju biti lijepi i istih dimenzija .u italiji pomidori se forsiraju(od strane trgovackih lanaca) u sijecnju ili nakasnije u veljaci ,kako bi prodajni lanci prodavali prije konkurencije.moraju biti odredjenih dimezija(ako ne unistavaju se).svaki ostali pomidor koji sazrije poslije na prirodan nacin se moze slobodno unistiti jer vise nema kupca za takvoga.rezultat -bez okusa i mirisa,ali koga briga,treba prodavati prvi.
ali cini se da se je pocelo mijenjati javno misljenje i ljudi zele jesti sezonsko ,prirodno i voljni su cak i platiti vise.
buduci da mi zaostajemo 15-ak godina i zelimo u svemu kopirati taj zapad (vjerujte nama koji zivimo vani -mnoge stvari su bolje kod nas i trebamo ih zadrzati) neki nasi bogatiji proizvodjaci zele uvest taj nacin i kod nas i vec nagovaraju po novinama da nam trebaju ljepsi proizvodi i ljepse pakirani.to znaci visa cijena samo zbog ambalaze i visualnog utiska.
ukratko-eliminirati posrednike i esteticare i kontaktirati direktno prizvodjaca.