DLKV (Dalekovod d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DLKV (Dalekovod d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 27.11.2024. u 06:55
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
DLKV
3,59
31.781
8,841
3,54
3,60
-1,10%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Novo zaduženje pomoći će Kosor da jedva preživi kriznu godinu
Očekuje se novi izlazak na strana tržišta u prvom tromjesečju 2010., u toj će godini vanjski dug dosegnuti vrijednost godišnjeg BDP-a, a kamate će pojesti zaradu
Ministar financija Šuker vratio se iz SAD-a sa 1,5 milijarda dolara, a ishod njegova puta najbolje je okarakterizirao guverner Rohatinski riječima: Kapital koji se nudi Hrvatskoj velika je blagodat, ali i najveća opasnost za ovu zemlju jer može zavarati da je stari obrazac ponašanja moguć.

Vlada će s novim dugom zatvoriti proračunske rupe i obaveze, a cijena po kojoj se zadužila ulazi, kaže Hrvoje Stojić iz Hypo banke, u “donju bolju polovicu”…………………

http://www.vecernji.hr/vijesti/novo-zaduzenje-pomoci-ce-kosor-da-jedva-prezivi-kriznu-godinu-clanak-43011

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Ovako.U zadnjih pet godina pada im ROE, pada im ROA,NPM im pada po stopi od 8,5% godišnje a operativna 2,75% a bruto 2,5% što je pokazatelj lošeg trenda.Ono na što možete računati je da će se taj trend nastaviti.Dakle koja je korist od rasta prihoda ako rade za kikiriki i košpice?
Firma kojoj kostantno pada marža gubi poziciju na tržištu i mora rezati profitabilnost da bi održala market share i dobila poslove.
Nema boljeg pokazatelja da kompanija konstantno gubi konkurentnost i poziciju na tržištu.
To je naravno uvidio i AZ fond na čelu s g.Dinkom Novoselcem i odlučio izaći iz ove neperspektivne dionice.

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Ovako.U zadnjih pet godina pada im ROE, pada im ROA,NPM im pada po stopi od 8,5% godišnje a operativna 2,75% a bruto 2,5% što je pokazatelj lošeg trenda.Ono na što možete računati je da će se taj trend nastaviti.Dakle koja je korist od rasta prihoda ako rade za kikiriki i košpice?
Firma kojoj kostantno pada marža gubi poziciju na tržištu i mora rezati profitabilnost da bi održala market share i dobila poslove.
Nema boljeg pokazatelja da kompanija konstantno gubi konkurentnost i poziciju na tržištu.
To je naravno uvidio i AZ fond na čelu s g.Dinkom Novoselcem i odlučio izaći iz ove neperspektivne dionice.

Vrlo zanimljiva opservacija, moram priznati.Čak bih dodao da možda,kažem možda gospodin Novoselec zna sudbinu nekih od poslova koje je Dalekovod očekivao dobiti??
Kažem možda,nemam kontakte sa njegovim ljudstvom u fondu. [lol]

Meni smeta kod ove izvanredne,zapravo perfektne firme što ne znam gdje se sve troši mukotrpno zarađena dobit………….ako netko zna neka mi pomogne [pray]

I za kraj, last but not least, zašto je kolega Fedja moderiran kad piše ovako visprene postove……..

stvar je u tome da dlkv teškom mukom raste a lakocom pada.

dan poslje sutra

Trenutačno je kriza i vlada borba za poslove. Velika većina svih poduzeća iz mnogih branša ima istu ili sličnu situaciju. Logično je da postoji pritisak na cijene, a time i marže. U ovakvim vremenima je bolje dobivati poslove, probijati se na tržištu i uz nešto nižu maržu nego ne dobiti ništa. Zato cijena nije na 1800 kuna već na ovoj trenutačnoj.

Prilažem tablicu (vrijedi za likvidne dionice) iz koje je vidljivo da ROE Dalekovoda (ako izuzmemo brodara) trenutačno spada u 5 najviših na ZSE, dok Dalekovodov ROA spada u 10 najboljih.

Opće je poznato da čak i Ericsson koji je poznat po odličnom managementu i podrški od strane svoje matice u Švedskoj ima trend pada marži. Zato molim da mi netko navede nekoliko dioničkih društva kojima je u zadnjih godinu dana marža porasla i koja ima tred rasta marži kako bih mogao razmisliti o kupnji istih.

kao što vidite(onaj koji ima tu mogucnost)na ta:
pomicni prosjek je okrenuo prema dolje(sjetite se price šetnje gazde i psa)u ovom slucaju pomicni prosjek je gazad a pas je tecaj dionice…..gazda je odlucio krenuti određenim pravcem i to je trenutno prema jugu [rolleyes]tj.prema down.
….

dan poslje sutra

Ne vidim čemu zabrinutost, kolega, kada dobit po dionici raste, a prihod je u tom razdoblju udvostručen, s tendencijom daljnjeg rasta.
Firma dobiva poslove javnim natječajima gdje, zbog konkurencije, morate spuštati cijenu da bi posao dobili-to je normalan trend poslovanja u toj branši.

Trenutačno je kriza i vlada borba za poslove. Velika većina svih poduzeća iz mnogih branša ima istu ili sličnu situaciju. Logično je da postoji pritisak na cijene, a time i marže. U ovakvim vremenima je bolje dobivati poslove, probijati se na tržištu i uz nešto nižu maržu nego ne dobiti ništa. Zato cijena nije na 1800 kuna već na ovoj trenutačnoj.

Odlično ste primjetili kolega PersJesus! Malo sam posumljao u vas kad ste tako pisali samo na Atlantskoj temi a na Dalekovodu ste ipak malo optimističniji. Potpisujem cjeli vaš post do zadnjeg slova.
Ovi bukači nikako da shvate – Dalekovod i Atlantska su u istoj situaciji: kriza, borba za poslove bolje dobiti išta nego ništa. Niti će Dalekovod niti Atlantska propasti. To su dobre i stabilne firme koje imaju samo jedan problem:

precjenjene su i za očekivati je korekciju oko 30 %. Posebno se to odnosi na Dlkv: upozoravam na koeficijent tekuće likvidnosti – samo 1.14. A ipak je na 1.5 buka i Veliki igrač će "malo" iskrcavati. U to sam siguran.

***obrisano***

Prilažem tablicu (vrijedi za likvidne dionice) iz koje je vidljivo da ROE Dalekovoda (ako izuzmemo brodara) trenutačno spada u 5 najviših na ZSE, dok Dalekovodov ROA spada u 10 najboljih.

Opće je poznato da čak i Ericsson koji je poznat po odličnom managementu i podrški od strane svoje matice u Švedskoj ima trend pada marži. Zato molim da mi netko navede nekoliko dioničkih društva kojima je u zadnjih godinu dana marža porasla i koja ima tred rasta marži kako bih mogao razmisliti o kupnji istih.

Kolega, ja uopće ne govorim o zadnjih godinu dana nego sam rekao da govorim o prosjeku zadnjih pet godina jer jedino tako možete uočiti big picture i pravi trend.
Što se tiče firmi koje konstantno povećavaju marže i ROE i ROA ima ih naravno dosta ali ja sad nemam vremena sve gledati pa sam samo neke pogledao,nemojte zamjeriti netočnosti jer nisu namjerne, u ovoj diskusiji je nebitno da li je firma xyz rasla 100 ili 200%.
Pa evo npr. imate KOEI kojem rastu i marže i ROE i ROA više manje konstantno u zadnjih pet godina i to npr. ROE i NPM po stopi od 100%, pa ATGR po sličnim stopama,pa čak i jedna HDEL koju svi napadaju jer kao ima loše fundamente, raste po fantastičnim stopama od preko 100%, govorim o ROE,ROA i NPM i operativnoj i ne računam precizno nego odokativno ali dovoljno za informaciju,EPS joj raste po stopama od preko 100% i puno je bolja kupnja od DLKV kojem je rast EPS skoro pa ništa.
To je jasno.I to znam i ja, a to zna i AZ fond na čelu s g.Dinkom Novoselcem i zato se ove dionice i rješava.Želim vam samo reći da uvijek postoji dobar razlog zašto neka dionica stoji u mjestu a vama se to na prvi pogled čini čudno s obzirom na rezultate.
To vam je zato što gledate rezultate koji nisu bitni u projiciranju budućeg poslovanja.

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Eto zahvaljujem kolegi, potaknuo me na malo računanja pa ću ih prenijeti ovdje bez komentara.

-zarada po dionici hidroelektre od 2004. na ovamo je ukupno 60,33 kune,
-zarada, za isti period, po dionici dalekovoda iznosi 200,77kn

Drugim riječima ako ste kupili 2004 dionicu hidroelekte ona vam je do danas donijela ukupno 60,33 kune povrata na uloženo, a ako ste to isto napravili za dionicu dalekovoda ona vam je do danas donijela 200,77 kuna.
To je zaparavo ona brojka ROE, povrat na kapital, koja govori kako će se brzo uloženi kapital vratiti i gdje jedan postotak u razlici mnogo znači. Ovo nije komentar nego sve samo brojke 🙂 komentar ću zadržati za sebe.

Imam mnogo dalekovoda.

@ Fedya

"To vam je zato što gledate rezultate koji nisu bitni u projiciranju budućeg poslovanja"

Bez obzira na sav ROE, ROA, NPM evo i jednog drugog pogleda, od strane samih predsjednika uprava ili vlasnika gore navedenih tvrtki,(neznam tko bi mogao biti kompetentniji od njih samih da to uradi), o budućnosti poslovanja, pa neka svatko sam za sebe izvede zaključak o poređenju istih sa Dalekovodom:

KONČAR: "Poslovni 30.10.09."

Predviđanja
Loše prognoze za 2010. Čelnik Končara Darinko Bago navodi da su efekti recesije vidljivi već duže vrijeme, i to prije svega kroz ozbiljno smanjenje investicija, odgađanja na utvrđeni rok dogovorenih poslova te problema u naplati potraživanja. “Zbog duljeg ciklusa pripreme, ugovaranja poslova i proizvodnje u većem broju društava očekuju se negativne posljedice na poslovanje grupe u 2010.”, navodi Uprava Končara. [/b]

HIDROELEKTRA-NISKOGRADNJA

Fedya:

"raste po stopama od preko 100% i puno je bolja kupnja od DLKV kojem je rast EPS skoro pa ništa"

SEEBIZ.EU 28.10.09.

Hidroelektra Niskogradnja: Neto dobit potonula 66,7%

Gledano na zadnje tromjesečje poslovne godine, koje je završilo 30.rujna, neto dobit društva srozala se za više od 89 posto i iznosi oko 640 tisuća kuna.
[b]Rashodi kompanije u promatranom su razdoblju rasli brže i od prihoda. [/b]

(nema što, ova zadnja rečenica mi ulijeva toliko optimizma u pogledu budućeg poslovanja, da je Hidroelektra "doista puno bolja kupnja" od Dalekovoda)

DALEKOVOD, iz FI 3Q/2009

"… Društvo je zaključno sa trećim kvartalom 2009. godine imalo punu zaposlenost proizvodnih kapaciteta i kapaciteta u sektoru građevinskih i montažnih radova…"

" U narednom razdoblju, akceptirajući otežanu situaciju na tržištu i njen utjecaj na profitabilnost poslovanja očekuje se ostvarenje planskih rezultata u gotovo svim elementima, uz dostatnu zaposlenost kapaciteta društva."[/b] (inače plan je da se u ovoj godini bruto dobit sa prošlogodišnjih cca 100 milijuna, poveća na 144 milijuna)

Dalekovod je svoj pogled na budućnost dao u godišnjem FI za 2009, i za razliku od npr. Končara
oni to vide ovako:

Perspektive za potpunu zaposlenost kapaciteta ne samo u 2009. godini već i narednih nekoliko
godina su optimistične,
unatoč restrikcijama u investicijska ulaganja. Očekujemo povećanu
angažiranost zaposlenja na inozemnom tržištu.

Dalekovod s puno optimizma očekuje da će poslove iz svog djelokruga rada dobiti na
predstojećim natječajima.
[/u]

Živi bili pa vidjeli.

Fedya, hvala na komentaru u vezi dionica s rastućim ROE, ROA i maržama. Razmotrit ću.

Inače, zbunjujući post jer je, kažeš, bitno što je bilo zadnjih 5 godina…

Kolega, ja uopće ne govorim o zadnjih godinu dana nego sam rekao da govorim o prosjeku zadnjih pet godina (…)

…dok s druge strane nisu bitni (dosadašnji i tekući) rezultati već buduće poslovanje…

To vam je zato što gledate rezultate koji nisu bitni u projiciranju budućeg poslovanja.

Kad već spominješ dugoročne trendove, meni se sviđa ova rastuća crta u prilogu, a s obzirom da je kolega Sasha u nekoliko navrata prikazao da posla ima, nadam se da će crta dugoročno produžiti svoj put…usprkos gospodinu Dinku Novoselcu…jer da je on tako nepogrešiv, ne bi on kupovao…po koliko ono?

New Report

Close