Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
DLKV | 3,71 | 29.749 | 8,013 | 3,70 | 3,76 | 3,87% |
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=fd1bc320-73bf-43e8-ae4f-a0778f130e08&ref=lastadd
neki dan od zabe 70milj E
financije se pomalo zatvaraju
stari ugovori su fiksni, troskovi poslovanja ce biti sigurno 15-20% nizi
drugim rjecima 2009 bi mogla iznjedrit 200-300milj dobiti
nekako mi se cini da je ovo prva faza dugo najavljivane dokapitalizacije
trezor s 10-20milj kn podigne cijenu na 1000kn(ujedno se stite od preuzimanja) do kraja 1q 2009
izdavanjem 400000-500000 novih dionica po cijeni od 1000, doslo bi se do freskog kapitala za poslovanje 2009-2011 i bitno smanjila pasiva firme(koja je ogromna i izlozena riziku rasta kamata, bez obzira sto je dobar dio zaduzenja u obveznicama)
wishful thinking:-)
1) kako si došao do nižih troškova poslovanja?
2) 200-300 milja dobiti? mislim da je to čista fantazija, pogotovo u godini koja će zasigurno donijeti manje prihode svim građevinarima
2) 200-300 milja dobiti? mislim da je to čista fantazija, pogotovo u godini koja će zasigurno donijeti manje prihode svim građevinarima
[/quote]
pogledaj malo cijene: celika, zeljeza, bakra, aluminija,nafte i ostalog…. samo u zadnjih mjesec dana su pali 30%, sigurno ce imat poprilicnog utjecaja na troskove proizvodnje koji su ogromni(cca 1,5-1,7 miljardi kn), drugim rjecima povecat ce im margin, a potpisani ugovori od prije par godina su fiksni kad su cijene nabrojanih sirovina bile na ATH-u
dalekovod je disperzirao djelatnost na 3-4 strane, energetika, cestogradnja, zeljeznice…
kod cestogradnje bi trebao zadrzat ritam i ispostovat sve ugovore(hac poceo dobivat kredite banaka, dobra vijest), pogotovo jer dolaze na kraj(opremanje cesta)tj nema smisla obustavljat nesto sto je 90% gotovo i samo sto ne zapocne donositi prihode
prihodi bi se trebali zadrzati na 2 miljarde kn(ugovora ima 4miljarde), cak i s manjim prihodima(20%) dobit bi se trebala povecat(radi manjih rashoda, veceg margina)
[/quote]
ako trenutni trend cijena na trzistu ostane do 1H2009, ne bi me iznenadilo da se vrijednost firme(ne dionice) podupla, (uz uvjet da odrade potpisane ugovore, barem 2miljarde prihoda 🙂 ) sto u normalnim uvjetima(starim cijenama sirovina…) ne bi bili u stanju.
Krivo sam se izrazio, zanimalo me kako si došao do 15-20% nižih troškova poslovanja, imaš uvid u točnu strukturu troškova ili samo nagađaš?
Što se vrijednosti firme tiče, na što točno misliš? Na povećanje knjigovodstvene vrijednosti dionice?
Btw, pogledaj izvješće pa ćeš vidjeti da su povećali obaveze za cca 400 milja kn kredita. To je priličan iznos.
Krivo sam se izrazio, zanimalo me kako si došao do 15-20% nižih troškova poslovanja, imaš uvid u točnu strukturu troškova ili samo nagađaš?
Što se vrijednosti firme tiče, na što točno misliš? Na povećanje knjigovodstvene vrijednosti dionice?
Btw, pogledaj izvješće pa ćeš vidjeti da su povećali obaveze za cca 400 milja kn kredita. To je priličan iznos.
nravno da znam o cemu pricam, pogledaj samo cijene celika na kojoj su razini
2004 dlkv po tadasnjim cijenama sirovina je na 1 miljardu prihoda izbacio dobit 70milj kn
kapital i rezerve bi se trebale poduplat, ako cijene sirovina ostanu na sadasnjim razinama do 1q-2q 2009(2miljarde fiksnih ugovora, cijene sirovina od prije 5 godina, nafta dolje, $ dolje….)
troskovi
krediti jesu uteg , ali kad imas 2 miljarde prihoda(ugovora) ,a sirovine ti padaju , pametnome dosta
ova zaduzenost(a povecat ce je do kraja godine), otvara mogucnost dokapitalizacije do 25%, vjerujem da dlkv ne bi bio problem naci 500000milj kn kapitala.
mene je jedino brinulo hoce li drzava,(hac) zatvorit fin konstrukciju, izgleda da jesu za prvi dio godine, vjerujem da ce se kriza primiriti sredinom 2009, drzave ce(kina, eu, usa…) pocet pumpat lovu u gospodarstvo pocetkom godine sto ce pocet davati rezultate za 3-6mjeseci
sto mislis zasto cijena ide gore uz milijonski promet?:-)
za informaciju, sto izgleda smjesno, uz ove cijene sirovina ce i nasi skverovi poslovat +(stari ugovori), sto naravno nije odrzivo dugorocno i ako im drzava rijesi kreditiranje za 2009
Dalekovod već skupio 1,48% vlastitih dionica
http://www.seebiz.eu/hr/burze/dalekovod-vec-skupio-1%2c48%25-vlastitih-dionica,33183.html
Dobro je kolega primjetio, uz ove cijene sirovina, poslovanje i dobit DLKV-R-A će značajno porasti.
Dobit od 250 milja i nije tako strašna, dapače vrlo vjerovatna, a s obzirom da je to čak 35% njegove kapitalizacije, vjerujem da cijena mora ići gore bar 2-3 puta.
Stoga do 4.mj. i vidim DLKV-R-A na cijeni od 850kn. Ako se sjetimo onda tu je promet bio najjači, 25milja je protrgovano od strane fondova.
Eto tu se vraćamo u ne tako dugom periodu.
DLKV-R-A ipak nije građevinar, osim HAC-a koji je dobio kredite za nastavke i isplate prijašnjih potraživanja, DLKV je prisutan na području energetike, ali i proizvodnje.
Ova dionica je zanimljiva svima, ona je ušla u pozitivan ciklus prije 20dana, i mislim da se to neće mijenjati idućih 4-5.g.