Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
DLKV | 3,73 | 4.415 | 1,184 | 3,72 | 3,74 | -0,53% |
Igh, ingr, dlkv, hdel i thnk u periodu 2010.-2015. zajedno imaju 1,7 milijardi operativnog gubitka i da smo u normalnoj državi bez predstečajnih nagodbi svi osim thnk bi odavno propali). Da li je realno očekivati da su oni sad izmislili neku toplu vodu preko noći?
pa daj mi reci, kad si ostatak teksta napisao tako dobro, od firmi koje si nabrojao, koja je dobila najvise poslova u prosloj godini? koja se istice po vrsti djelatnosti? koja ima najvise sanse da prezivi?
Ovrha 54.000.000 / 24.719.305 dionica = 2,18 kn po dionici
… i tako dolazimo do onih 9 kn/kom što je kolega prognostik odavno govorio….
@ Zack4u: Takve stvari ne stoje u obvezama. Dok ne izađe revidirano za 2015. uzmite barem za 2014., imate unutra sve lijepo objašnjeno. Uz mišljenje revizora na početnim stranicama postoje i bilješke za većinu pozicija pojedinačno.
@plopro_wnb: to što ste rekli stoji ali ja nisam za nikoga drugog komentirao kako radi i koje su mu šanse pa radio usproedbe niti sam izmišljao brojke/činjenice. Samo čitam izvještaje koji su revidirani od Ernst % Younga, ne od neke lolkalne kućice koja bi lupila žig na bilo što.
Ne brojim ni količine ni vrijednost poslova jer ne pratim taj sektor pa ste možda i u pravu, ali kada to sve zbrajate uzmite u obzir i marže i obveze/repove iz predstečajne nagodbe koje su još dužni pokriti.
Operativna dobit grupe – konsolidirano u milijunima
2010 64.577.045
2011 -202.297.582
2012 -288.879.051
2013 -79.133.838
2014 -116.091.294
2015 65.957.881
ukupno 2010-2015 -555.866.839 (skoro trećina od ukupnih 1,7 milijardi koje sam spomenuo)
Nemam ja ništa protiv njih niti njihovog eventualnog zaokreta u poslovanju (iako u to ne vjerujem, pogotovo ako se skroz ne posvete inozemstvu i segmentu gdje su najjači uz najbolje marže), samo sam se osvrnuo na hrpu gluposti napisanih vezano za ovu ovrhu.
Over and out
Mogu se sa mnogim stvarima složiti ali nikako da u inozemstvu imaju bolje marže.
Gdje ćeš većih marži nego kad radiš s lokalnim mitokorumpiranim političarima postavljenih u HEP, HOPS i sl.
Zanimljivo je i da velike kompanije ograničeno koriste mogućnosti pristupanja EU. Pored velike trojke AAA (Agrokora, Adrisa i Atlantica) i iznimaka poput AD Plastika, Dalekovoda i HS produkta, trenutačno ne vidimo pravu energiju i ambiciju velikih kompanija da krenu u tom smjeru internacionalizacije poslovanja. Nedostaje im strategija širenja, bilo preuzimanjem i spajanjem, bilo organskim rastom, gdje rješenje vidimo u jačoj podršci države kroz novu izvoznu banku ili kapitalno jačanje HBOR-a.
NAPOMENA: Nije nagovor na ništa. Ali lijepo je vidjeti da se spominje i Dalekovod u ovom društvu izvoznika!
mirno je mirno…tako je najbolje
poslova imaju neka samo jedre i molim bez vijesti
kad naši ne grade u RH, gradit će nijemci, norvežani… a naši građevinci su već tradicionalno dobri
jedina mi je bojazan da ne rade badava (male marže)
I da ne prodaju reference i time stvaraju konkurenciju koja im je već uzela radnike i ima jače financijsko zaleđe.
Toliko o Dalekovodovom osporavanju i forumašima koji kažu “ma nije ta ovrha nikakav problem”.
Ali kakva je naša burza ne bi me čudilo da ostane preko 10 kuna.
svakako je to loša vijest za dalekovod , ali ako još imaju na raspolaganju mogućnost žalbe , odnosno pravnog lijeka , sve je još otvoreno, tako da ovu obavijeast Podravske banke ne bih uzimao zdravo za gotovo. i Dalekovod ima dobar pravni tim .
isto tako, činjenica je da se za ovu situaciju znalo već duže vremena , tako da vjerujem da je ovaj mogući gubitak već ukalkuliran u cijenu dionice .
dakako, volio bih i mišljenje kolege prognostika ….:)
svakako je to loša vijest za dalekovod , ali ako još imaju na raspolaganju mogućnost žalbe , odnosno pravnog lijeka , sve je još otvoreno, tako da ovu obavijeast Podravske banke ne bih uzimao zdravo za gotovo. i Dalekovod ima dobar pravni tim .
isto tako, činjenica je da se za ovu situaciju znalo već duže vremena , tako da vjerujem da je ovaj mogući gubitak već ukalkuliran u cijenu dionice .
dakako, volio bih i mišljenje kolege prognostika ….:)
Preskočili ste zadnju rečenicu gdje piše da su se naplatili? Znači, novci su kod banke a ne više niti kod suda na računu niti kod Dalekovoda u knjigama.
Kao sto kazu iz Dalekovoda:
“Budući da su ta sredstva deponirana na sudskom računu već duže od godinu dana, ovrha nad njima neće imati utjecaj na poslovanje niti ispunjenje obveza iz predstečajne nagodbe…”
Napravili su lijepu dobit prosle godine i bez tih novaca.. neka samo tako nastave…
a jel te cudilo kad je nakon dobivenog spora s albanijom cijena pala? cudit ces se ti jos dosta na zagrebačkoj burzi 😉