Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
DLKV | 3,62 | 7.111 | 1,965 | 3,58 | 3,64 | 1,69% |
Hećo ne vjeruje u prodaju `Aluminija
Objavljeno: 21.01.2008. u 11:33
Izvor: Nezavisne novine
Ministar energetike Federacije BiH Vahid Hećo uoči današnjeg početka pregovora s potencijalnim kupcima “Aluminija” o cijeni struje za ovaj kombinat smatra da 88 odsto kapitala neće biti prodato.
Foto: Arhiva
Ukoliko prodaja propadne, Hećo najavljuje ulazak Vlade FBiH u upravljačke strukture kombinata.
“Više nisam optimista da će ta prodaja biti uspješno završena, jer mi potencijalnim kupcima možemo obezbijediti potrebne količine struje, ali isključivo po tržišnim cijenama”, kaže Hećo.
Potencijalni kupci 88 odsto kapitala u kombinatu “Aluminij” – konzorcij švajcarskog “Glencore International AG” sa širokobriješkim “Fealom” i “Dalekovodima” iz Hrvatske, “Mytilineos Aluminium de Grece” iz Grčke i “En+ Group Ltd” iz Velike Britanije, koju je kupio ruski gigant “Rusal”, postavili su zahtjev da im se obezbijedi struja po cijeni između 22 i 33 eura za megavat-sat, iako je trenutna cijena struje na tržištu oko 76 eura.
Predsjednik Komisije za prodaju kapitala i direktor Agencije za privatizaciju FBiH Enes Ganić ranije je rekao da će se pregovori voditi o cijeni struje i rješavanju ekoloških problema koji nastaju kao posljedica proizvodnje aluminija, ali da će konačnu odluku donijeti Vlada.
Ukoliko proces prodaje propadne, Hećo smatra da za to neće biti odgovorna Vlada. Priznaje da mu je želja da se Vlada, kao vlasnik 44 odsto kapitala u ovom kombinatu, uključi u upravljanje.
“Ako kupci pristanu na ovo što Vlada nudi, prodaćemo kombinat, a ako ne – nećemo. Još nemamo nikakav uticaj na upravljačku strukturu u toj kompaniji. Ako ne bude prodat, želim da mi uđemo i upravljamo onim dijelom koji nam pripada”, kaže Hećo.
Prema sporazumu između Vlade FBiH i Uprave ovog preduzeća, 44 posto kapitala u “Aluminiju” u vlasništvu je Vlade FBiH, a 44 odsto je kapital čiji vlasnik nije utvrđen, a od prodaje tog dijela kapitala bila bi izmirena stara dugovanja prema radnicima. Vlasnik 12 odsto kapitala je šibenski TLM.
Kako ce ipo (ako bude od strane drzeve) utjecati na cijenu i zasto ovoliki pad bez obrane cijene??? Zbog Aluminija ili???
Kako ce ipo (ako bude od strane drzeve) utjecati na cijenu i zasto ovoliki pad bez obrane cijene??? Zbog Aluminija ili???
Zato sto je opca korekcija u kojoj trenutno pada vrijednost 115 dionica i tu trenutno nitko nista ne moze dok se trend ne okrene u +….. Sjedni, gledaj i placi zajedno s nama [cool]
Primjetio sam tko je pisao taj članak i baš me zanima odakle Vi znate da dotična nema pojma o osnovama dioničarstva.Nije valjda da osobno poznajete osobu???Ili bi više trebali vjerovati Vama i ostalim navlakačima na ovom forumu..Zlo mije više od ovakvih tipova….A moja nit vodilja za ulaganja je uvijek bila prava inside info. na vrijeme..A fundamenti i ovako na ovom tržištu ne znače puno…Možda TA tu i tamo pokaže trend i to je to..
Laku noć i prijatno “drukanje”..
Kolega, ja pisanje dotične gospođe pratim već godinama, uostalom kao i burzu. Tako da jako dobro znam da njezinim tekstovima možeš obrisati guzicu, jer je kroz zadnjih par godina napisala toliko gluposti i brkala osnovne pojmove u svojim vrlim člancima. Ne daj bože da je osobno poznajem.
Ne znam u biti zašto uopće čitaš novine i forume kad ulažeš na temelju “inside infoa” kako tvrdiš. U tom ti slučaju ne treba ništa drugo. Ili ti možda inside info daje Mlinarevićka. [lol] A možda si samo ušao u Dalekovod na 1.900 pa si sada malo nervozan.
Malik: ” Kako ce ipo (ako bude od strane drzeve) utjecati na cijenu i zasto ovoliki pad bez obrane cijene??? Zbog Aluminija ili??? ” Zato sto je opca korekcija u kojoj trenutno pada vrijednost 115 dionica i tu trenutno nitko nista ne moze dok se trend ne okrene u +….. Sjedni, gledaj i placi zajedno s nama [cool]
i dokupljuj sretno….
[smiley][wink]
Ja sam danas kupovao Dalekovod i ne bojim se za njegovu sudbinu. Tko misli da će firma propasti zato što je na burzi zavladala panika neka sutra proda i neka se riješi muka.
pogledajte moje postove kad sam govorijo da gosp HEĆO nece dat ovo lako nije dao hidrogradnju i energoinvest ali nista se jos nezna politika je u pitranju jer ove godine bosna otplaciva dug prema hrvatskoj oko sruje e sad ce imat dosta struje viska a hoce da aluminij to kupuje a ovi mogu kupovat struju gdje zele ali njima to ne pase ovo ti je serija SANTA BARBARA ko koga……………………………….
Pa nisi li tvrdio na sva zvona da je Aluminij 100% siguran, da ne tržim sas gdje[yawn]
Tko god uzme može bit miran i gledat samo koji je tempo.Dionica stabilna,interesantna i likvidna bez obzira na trenutne vrijednosti pa ma koje one bile.
ksafaric: ” Primjetio sam tko je pisao taj članak i baš me zanima odakle Vi znate da dotična nema pojma o osnovama dioničarstva.Nije valjda da osobno poznajete osobu???Ili bi više trebali vjerovati Vama i ostalim navlakačima na ovom forumu..Zlo mije više od ovakvih tipova….A moja nit vodilja za ulaganja je uvijek bila prava inside info. na vrijeme..A fundamenti i ovako na ovom tržištu ne znače puno…Možda TA tu i tamo pokaže trend i to je to.. Laku noć i prijatno “drukanje”.. ” Kolega, ja pisanje dotične gospođe pratim već godinama, uostalom kao i burzu. Tako da jako dobro znam da njezinim tekstovima možeš obrisati guzicu, jer je kroz zadnjih par godina napisala toliko gluposti i brkala osnovne pojmove u svojim vrlim člancima. Ne daj bože da je osobno poznajem. Ne znam u biti zašto uopće čitaš novine i forume kad ulažeš na temelju “inside infoa” kako tvrdiš. U tom ti slučaju ne treba ništa drugo. Ili ti možda inside info daje Mlinarevićka. [lol] A možda si samo ušao u Dalekovod na 1.900 pa si sada malo nervozan.
Ako te baš zanima ulaz na 1500 i nešto siće na 1700…..Uopće nisam nervozan jer ovo držim barem do ulaska u EU…Ako ikad uđemo…I ne ulažem samo na temelju inside info.
Ako tvrdiš da “pratiš” dotičnu godinama mora da si seksualno ugrožen..he..he..he..Evo malo se i šalim…nema ljutnje….Dovoljno veselja imamo ovih dana.
Pozdrav