DLKV (Dalekovod d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DLKV (Dalekovod d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 15:47
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
DLKV
3,73
37.463
10,044
3,70
3,72
-1,07%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

iskreno ne ocekujem velik rast nakon potvrde ugovora.
vec smo odradili rast sa 15 na 18 i mislim da je 19 plafon.

isto tako ce biti dobra prilika za vecinu za sell on news. mozda se varam, ovo je samo nekakav osjecaj, pa nek bude zapisan [emo_smijeh]

najčešče tako i bude.,no ja se nekako očekujem da če ovdje početi ulaziti novac koji ne voli velik rizik i neizvjesnost kakva je vladala oko PSN.,situacija oko dlkv polako počinje izgledati vrlo optimistično i ako dlkv nastavi putem ugovaranja poslova dinamikom koja je iznad očekivanja burzovne publike sigurno je da če se to odraziti i na cijenu.,po meni situacija izgleda puno optimističnija nego prije godinu dana kada je dionica vrijedilia gotovo 30 kuna.,

Da, tako je bilo i prije mjesec dana kad ste najavljivali probijanje 19 i 20 kuna, a ono tjedan dana kasnije probilo se nazad na 15. Jelda?

Malo previse prasite temu bezlicnim cijenama dionice. Dajte recite nesto konkretno. Svi vidimo da ce DLKV sklopiti posao i da zato cijena raste.

Ajde napisite nesto o ogromnom dugu firme i kako ce placanje kamata utjecati na dobit. Meni se cini da ce sljedecih X godina Dalekovod raditi samo da bi pokrivao preuzete obveze. Dakle, zaradjivat ce banke. Naravno, i vecinski vlasnici isplacivat ce si visoke premije. Kakve onda fore tu ima za male dionicare?

Feder,
Na stranu što NITKO od dokapitalizatora nema ulaz po 10kn, reci mi (a slažem se da postoje veliki dugovi) što po tebi može dignuti cijenu dionice ako ne poslovi od 100mil eura i manji?
Po tvom pisanju, za Dalekovod nema u kraćoj/srednjoročnoj budućnosti nade jer eto sve što dogovore ide za te dugove.
Koje su to cifre poslova koje bi Dalekovod trebalo pokrenuti prema gore? 500 mil eura, 1 milijarda eura? Pa toliko nisu radili ni u najboljim godinama.

slažem se sa igračem, bolje zvuči scenarij sa poslovnima od 100 milijuna eura s kojima može servisirat dug nego scenarij bez poslova..s druge strane, ono na što većina ljudi igra je ostatak godine, daleko je prosinac, a prijava za poslove imaju na sve strane..

Mene fasciniraju nasi gurui ovdje na forumu. Oni traze neke savrsene tvrtke koje vjerovatno ne postoje ni u americi. Podsjecaju me na politicare koji blago receno nemaju pojma sto se desava u HR medju obicnim ljudima…tipa i njemu je pukla cijev u kupaoni, a ljudima voda odnijela kuce.
Ajde mi fender navedi te nase uber tvrtke koje fantasticno posluju, nemaju duga i trze se po 0,1 – 0,2 booka.
Neki ljudi ko da ne zive u HR, nego na Marsu.
Uvijek kupujemo buducnost, potencijal. Kad kupujem sadasnjost koja je super, to najcesce placam vise nego sto realno vrijedi. Vise manje skoro sve tvrtke su u slicnoj situaciji kao Dalekovod ili tu negdje. A ako nisu, onda ce biti. Onda je najbolje nista ne kupit.
Kad raste – ne valja, kad pada – ne valja, znao je on…kad dobiju posao – nece nista zaradit, kad ne dobiju posao – eto vidis da ce propast….tu skepticizmu nema kraja.

2014 Dug. dug: 699 MKn (91,9 M EUR), +231mKn u odnosu na 2013
Kratk.dug: 1066 MKn (140 M EUR), -125mKn u odnosu na 2013
Dug.dug/kapital: 156%
Ukupni dug/kapital: 394%
Koliko očekujete da će firmi ostati od 100M EUR prihoda?? Evo ako ostane 3% to je 23 MKn. Vi koji pratite tvrtku, kolike su kamate koje DLKV godišnje mora otplaćivati?

2014 Dug. dug: 699 MKn (91,9 M EUR), +231mKn u odnosu na 2013
Kratk.dug: 1066 MKn (140 M EUR), -125mKn u odnosu na 2013
Dug.dug/kapital: 156%
Ukupni dug/kapital: 394%
Koliko očekujete da će firmi ostati od 100M EUR prihoda?? Evo ako ostane 3% to je 23 MKn. Vi koji pratite tvrtku, kolike su kamate koje DLKV godišnje mora otplaćivati?

Pa ne ovisi život Dalekovoda samo o tih 100 milijuna Eura prihoda. U biti nije 100 nego u zadnja dva mjeseca je ugovoreno 120 milijuna Eura. Tu je usoro i prihod od prodaje vjetroelektrana. Navedi mi barem jednu građevinsku tvrtku bez duga na ZSE-u. Uprava odrađuje zacrtani plan, redovito se servisira dug i dobivaju novi poslovi. Ako niste u stanju nakon toliko godina praćenja tržišta dionica prepoznati tvrtku sa budućim potencijalom, onda je badava s Vama raspravljati. LP!

To je 120 milijuna do sada. A koliko se jos ceka zavrsetaka natjecaja? Koliko ce EU uloziti u elektroenergetiku?

Po tvom pisanju, za Dalekovod nema u kraćoj/srednjoročnoj budućnosti nade jer eto sve što dogovore ide za te dugove.

Upravo tako. A zar nije? Dugove nekad i nekako treba servisirati, a prije toga rješavaju se kamate. U pravilu, firma bi trebala zaraditi dovoljno da i nakon pokrića kamata ostane dobiti za (A) isplatu dividende dioničarima ili (B) ulaganje u razvoj. Ako nakon kamata ne ostane ništa dobiti, firma opet mora kod kreditora po novac kako bi bila sposobna izvršavati nove poslove.

Kada bi poslova bilo kao prije krize i – još bitnije – kad bi marže bile kao 2007., servisiranje dugova i kamata ne bi bilo problem. Ali ako radiš za par posto marže, onda na tebi samo banke zarađuju ubirući svoj postotak. Nisam ja to izmislio [emo_zacudjen]

Da Dalekovod ima “samo” duplo manje dugoročnih obveza, odnosno 350 milijuna kuna obveza, vjerujem kako bi manje kamate omogućile kakvu-takvu dobit. Također, manjka im cca. 200 milijuna kuna za obveze koje dolaze na naplatu unutar godinu dana. Barem prema posljednjem izvješću. A to nikako nije dobro.

Netko pita koje dionice su onda dobre kad DLKV nije. Razmislite malo. Vi ovdje trgujete dionicom na razini P/B = 1, a firma je prezadužena, neće dugo godina raditi s dobiti, na granici je likvidnosti, dividende također neće biti sljedećih X godina, građevinarstvo je još u krizi (barem u HR, a vani naše firme budu uredno najjeftiniji ponuditelj na tenderima i prihvaćaju poslove za 5% marže, a za što se stranac ne bi niti digao iz kreveta) itd. Istovremeno na burzi imate dionice poput ADRS, AUHR, BCIN, VERN, pa čak i LVCV, RIZO ili SAPN koje se sve uredno trguju ispod book-a, ostvaruju dobit, dio njih isplaćuje i dividendu, nisu prezadužene i posve su likvidne. Odmah se ograđujem da ne nagovaram na kupnju ovih dionica, niti sam nemam sve od navedenih, samo dvije. I koja je onda logika riskirati kapital u ovakvim dionicama poput DLKV? Ajde da je jeftin, ali prema fundamentima nije niti jeftin niti rentabilan! Objasnite mi to.

…logika riskirati…Pa što kolega radite na burzi?
Za ostalo (dugovi) sam napisao prethodni post.

I koje to naše građevinske firme uredno dobivaju poslove VANI???

ups
Nema ih!!!, cijeli gradevinski sektor ovisi o drzavi, vremena se mjenjaju, drzava vise nema!

Dalekovod se rekonstruirao i krenuo po poslove van, a gdje ces bolju referencu od Norveske!

New Report

Close