Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
DLKV | 3,73 | 37.463 | 10,044 | 3,70 | 3,72 | -1,07% |
@xceed
i menije to misterij, prodaš sad i uskoro kupiš cca 50% više dionica po 10 kn
slabo se poznaju četiri osnovne računske operacije,ali ima vremena
samo strpljenja
Bez novih pozitivnih vijesti cijena bi se trebala do završetka drugog kruga održavati na ovoj razini. Razlog je jednostavan. Ako padne ispod 15 kuna onda se više isplati kupiti odmah stare dionice nego ići u 2 krug. A ako značajnije poraste onda se možda isplati i prodati sve postojeće i ići u 2 krug s tom lovom. Zato će ovo tavoriti tu gdje jest sve do zadnjeg dana 2 kruga. To je najrealniji razvoj događaja iako ni poneka “oluja” nije nemoguća.
Opet kao i zadnji puta treba sačekati zadnji dan za eventualni upis u 2 krug. Svakojaka iznenađenja su moguća.
Može se dogoditi da se upiše dionica za 3.5 milijardi kuna, dakle 100 puta više od ponuđenog. Dakle, mi mali ulagači s uplatom od npr. 10.000 kn možda ćemo s tim novcima moći kupiti tek 10 dionica u tom slučaju. Što je velikim ulagačima uplatiti 35 miliona kuna za 100% dionica. I neka je takvih 10, a možda sam malo i rekao, ova teorija mi se čini itekako realnom.
Malo sam pogriješio u gornjem postu. Što je velikim ulagačima uplatiti 3,5 miliona kuna. I neka je takvih 10, onda bismo mi mali ulagači mogli kupiti za 10.000 kn, 100 dionica.
Nekako osjećam da se neće moći kupiti za više od 10% uplaćenih sredstava.
Malo sam OPET brljao pa da rezimiram…:-)
Očekujem upis 20 do 50 puta veći od maksimalnog prava na upis. Dakle, bit će uplaćeno od 700 miliona kuna do 1.7 milijardi kuna
Dakle, mali ulagač će za uplaćenih 10.000 kn, kupiti max. 50 dionica, a može se dogoditi da kupi samo 20.
Povrat viška uplaćenih sredstava je svega 7 dana tako da velikim ulagačima ništa ne predstavlja ići s maksimalom.
A povrat može biti i za 10 mjeseci, pročitajte si ponovo javni poziv. Rok 12 mjeseci…a dva je prošlo.
Sama formula po kojoj se obračunava broj dionica koje je moguće upisati u 2 krugu je smišljeno napravljena za velike ulagače. Što više novca uplatiš više dionica dobiješ.
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/ok2JF0TvpPMtiU3c0MAXbg==.pdf
Da se htjelo pošteno odraditi i 2 krug moglo se obračunavati tako da svaki ulagač koji je učestvovao u 1 krugu ima pravo na jednu upisanu dionicu u 1 krugu upisati jednu dionicu u drugom krugu. A ukoliko bi bilo viška dionica onda da se obračunava na sličan način kao što je predloženo. Isto tako ukoliko bi bilo manjka dionica u drugom krugu da se onda svim ulagačima proporcionalno upisu u prvom krugu smanji broj dionica koje mogu upisati u drugom krugu.
Jednostavno i pošteno.
Ovako su institucionalni ulagači u daleko boljem položaju jer imaju pristup daleko većoj količini novca nego mali ulagači.
Dakle “klinci i klinceze” i kolega lopina u 2 krugu za Vas mrvice sa stola gdje insttucinalci obilatu gozbu imaju.
Mene nećete vidjeti u 2 krugu, radije ću pomalo “čeprkati” na bidu! Aloha!
najjednostavnije: ako je interes veći od ponude, raspodjela dionica u drugom krugu je proporcionalna “željenim” i uplaćenim.
Prvih 10 velikih dioničara imali su cca 1.170.000 dionica, što znači da su mogli u prvom krugu bez problema kupiti 1.900.000 dionica, što možda i jesu s obzirom na rezultate prvog kruga. Dakle, potražnje ima. Za koliko će se dionica isti natjecati, tko to može predvidjeti?
Ono što dodatno može nas male istisnuti iz drugog kruga, je to da neki novi veliki igrač koji je prije 21.05. kupio samo jednu dionicu, i koji je u prvom krugu imao pravo na dodatnu novu, sada se u drugom krugu može natjecati za 3,5 mil preostalih dionica. Upravo takvi me najviše plaše.
Pogledajte njihovu računicu ili tako nama drag izračun njihovog prosjeka:
21.5, 1dionica x 25kn=25kn
Prvi krug 1dionica =25kn
Drugi krug (teorija), 50.000dionica =500.000kn
Prosjek cca. 10,0Xkn.
E TAKVI MENE BRINU!!!
pušing kolege.
Tj. lako meni za fondove s prosjecima od 50, 100…kn.
Šta ćemo s ovakvima koji će neko vrijeme stopirati cijenu na burzi?