DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa kupis ga i ides dalje.

Nije bolest sve što boli

Vinil, ponude za kupnju u koliziji

Tišina povjerenika i u Ministarstvu na ishod natječaja, ali već postoje oni koji nude PVC

http://nuovavenezia.gelocal.it/cronaca/2010/10/29/news/vinyls-offerte-d-acquisto-in-collisione-2633428

SONDIRAMO TRŽIŠTE! [cool]

Objavljeno izvješće za 3Q2010.
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/DIOK-fin2010-3Q-NotREV-K-HR.pdf

Prodaja veća cca 40%, ali gubitak u 3Q napravljen od 52 mio kuna, kumulativni gubitak u 2011. je 141 mio kuna.

Ima dosta pozitivnih stavki u bilanci i RDG-u, ali ukupno gledano rezultat je debeli gubitak.

Kapital je sada pao na cca 234 mio kuna, odnosno otprilike 63 kune po dionici.

Sve u svemu po meni loše iako ima nekih pozitivnih signala.

Radili smo slično kao Petrokemija Kutina. Pogoni rade punom parom proizvodi se sve u 16, a onda se sve to proda sa gubitkom nekome (uglavnom vani)

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

@ K-PAX

Promatrano kumulativno razdoblje bilježi pozitivne pomake, koji nisu značajnije vidljivi zbog
nastavka poskupljenja domaćih energenata, nastavka produljenog utjecaja recesije na domaćem
tržištu i opće nelikvidnosti. U usporedbi sa prošlom godinom poslovanje većine segmenata je
usprkos poskupljenju energenata pozitivnije, obzirom da je bolji rezultat prošle godine ostvaren iz
ostalih prihoda a ne od prihoda osnovne djelatnosti.

Tijekom promatranog razdoblja, što je i bio plan Uprave, dovršena su dva značajna investicijska
projekta: povećanje kapaciteta proizvodnje polietilena niske gustoće primjenom peroksida i
pokretanje pogona VCM-a na Krku u Dina petrokemiji d.d.
Nastavljaju se i dalje započeta ulaganja na drugim projektima čije se dovršenje očekuje tijekom
2011. godine što će značajno doprinijeti povećanju prihoda, time smanjenju gubitaka i poboljšanja
likvidnosti.

Prihodi od prodaje su rasli 40% a rashodi su rasli 20% – to je i više no pozitivan pomak.
Usporedi malo stavke – prošle godine smo imali 175 milja od prodaje Žitnjaka JANAF-u i to je davalo sasvim drugu sliku.
Posebice veseli da DINA polako počinje pretezati u poslovanju a već u 3q je tu negdje na granici profitabilnosti. U 4q bi mogla početi profitabilno poslovati nadam se.

Vidljivo je da je Žitnjak otišao za oko 1.000,00 kn/m2 – a ovih 300.000 m2 ako je to izdvojeno zbog prodaje zatvoriti će se niz potraživanja i smanjiti troškove financiranja preostalih investicija.

Puno bi pomoglo da se preko reda uvalimo u Italiju jer bi imali PVC godinu dana prije predviđenog roka.
Uostalom da ima ikave frke – pa tko bi garancije dao Diokiju za preuzimanje Vinylsa – pa to su iznosi ravni cijelokupnom dugu Diokija – čini mi se da je to oko 136 milijuna eura.
Dakle netko vidi dalje od nas običnih smrtnika.
A glede BV – pogledaj nekonsolidirano.
To je i dalje debelo iznad 200 kuna po dionici.
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/DIOK-fin2010-3Q-NotREV-N-HR.pdf

II. POTRAŽIVANJA 010 199.776.545 161.799.826
Ova stavka za potraživanja ,je to novac u pitanju…

II. POTRAŽIVANJA 010 199.776.545 161.799.826
Ova stavka za potraživanja ,je to novac u pitanju…

Mislim da su to fakturirana a nenaplaćena potraživanja. To je manje više normalno i uvijek prisutno. Roba se isporuči i izda se faktura, ali datum valute fakture je recimo 30 dana od isporuke.

Dok se to ne naplati te stavke se vode kao što je navedeno.

Ako bi nelikvidnost bila velika, ovdje bi se počelo skupljati puno potraživanja i to je loše, ali s obzirom da DIOK-i većinu proizvoda izvozi to nije tako veliki problem za moj pojam.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

@sava
Znam ja to sve sava. Ja sam i očekivao loš 3Q2010 i to sam već napisao neki dan u jednom postu. I ja očekujem da se sa prihodima od VCM-a stane negdje na nulu, jer zadnjih kvartala se je tu dosta trošilo na uspostavljanje proizvodnje, a nije od toga bilo prihoda. Sa prihodima od PVC-a očekujem da uđemo u plus konačno.
Ali, zadnje godine pokazuju da sve ide dosta sporije od planova i od onog što mi očekujemo i to vidim kao problem. Kapital je skoro sav pojeden i još par kvartala biti ćemo formalno na nuli (makar mi znamo da knjigovodstvena nije stvarna vrijednost tvrtke).
Trebalo bi hitno da se desi neki pozitivan momentum i da se zamašnjak počne okretati na drugu stranu. Tu vidim prihode od prodaje VCM-a kao nešto realno.
Nisam ja izgubio vjeru u DIOK-i još, ali sada polako dolazi vrijeme da se stvari počnu mijenjati ovdje i da prethodne investicije pokaži svoju vrijednost.

Nisam ja izgubio vjeru u DIOK-i još…

Što se treba dogodit da bi se izgubila vjera u ovu firmu/dionicu?
Izvješće je strava, uz povećanje prihoda, povećani gubitci… od kapitala su ostali ostatci ostataka.

Nisam ja izgubio vjeru u DIOK-i još…

Što se treba dogodit da bi se izgubila vjera u ovu firmu/dionicu?
Izvješće je strava, uz povećanje prihoda, povećani gubitci… od kapitala su ostali ostatci ostataka.

[/quote]

Eh kada se ti javiš – po tebi smo već odavno u stečaju, još od problema s strujom i plinom.
Još će tu biti pozitivnih iznenađenja kao ovo s Vinylsom. Bilo tko preuzeo nama PVC kreće 12 mjeseci ranije. A nadam se da ćemo to biti MI.
Samo odakle nam LOVA. Odakle garancije teške 136 milijuna eura?
Nadan se da znaš ili ćeš uskoro saznati.

Inače ako si uspoređivao izvješća – a 100% nisi – rezultati su jasno na strani ove godine.
40% veća proizvodnja uz 20% veće troškove.
S VCM – om DINA u 4q ulazi u pozitivu?
S PVC-om ide Dioki u pozitivu?

Nismo profitabilni, ali to nadoknađeujemo volumenom… to je ta logika, ha?
100% si siguran da nisam gledao izvješća te da će DIOK uspjeti i s obe investicije si u krivu.

Nismo profitabilni, ali to nadoknađeujemo volumenom… to je ta logika, ha?
100% si siguran da nisam gledao izvješća te da će DIOK uspjeti i s obe investicije si u krivu.

Inače ako si uspoređivao izvješća – a 100% nisi – rezultati su jasno na strani ove godine.
40% veća proizvodnja uz 20% veće troškove.
S VCM – om DINA u 4q ulazi u pozitivu?
S PVC-om ide Dioki u pozitivu?

Dva su upitnika – ni na jedan nisi dao konkretan odgovor.
Prvo nije pod upitnikom jer je činjenica.

Na prvi pogled James ti si u pravu. Sve izgleda loše.
Ali ovdje treba stvari malo drugačije gledati. Ovdje se radi o dosta velikim volumenima proizvodnje i prodaje, odličnoj kvaliteti proizvoda, odličnoj lokaciji, odličnoj tržišnoj potražnji i dobroj tržišnoj poziciji.
Ako Ježić uspije povećati efikasnost za par posto odmah se ide u plus i sve izgleda bitno drugačije.

Gledam malo FI i vidim da je u ovom kvartalu konačno prihod od prodaje pokrio materijalne troškove i trošak osoblja.
Dakle AOP 036 pokriva AOP 042 i 043. Još uvijek to ne pokriva amortizaciju, trošak financiranja, rezervacije i dr. ali i ovo je već dobar pomak jer već to je prije bilo u minusu.

Vidi se da je trošak financiranja znatno skočio sa 9,1 na 22,4 mio (3Q) i to je dodatnih 13,3 mio troška. Očito sve one investicije u LDPE i VCM su donijele ovaj trošak.

Vidi se (nažalost za zaposlene) da je to skoro u potpunosti kompenzirano s troškovima osoblja koji su pali sa 53,8 na 42,9 mio kuna odnosno skoro 11 mio .

Vidi se isto da su rezrvacije znatno pale ( sa 18,6 na 4,3) i to je prema mojoj pretpostavki onaj spor sa Gradom Zagrebom za otpadne vode. To su izgleda platili i oslobodili tu stavku.

Fali još dakle da se malo pojačaju marže i prihodi, a to bi možda moglo doći dijelom sa VCM-om u 4Q i u punom obimu u 1Q2011. Trebalo bi još nekako smanjiti materijalne troškove (ulazna cijena plina!) i zadržat PEREX i to bi moglo već biti OK.

Dakle ima tu pomaka na bolje i vidi se (barem na nivou plana) kako da se uđe u pozitivni teritorij.
Ključno je ono što sam na početku rekao. Ovo su veliki volumeni i ako se NPM okrene u pozitivu ovo se sve za čas popravi.

Eto, zato ja još ne gubim vjeru, a izgleda još neki vjeruju u to jer sava je u pravu, ne bi Ježić tek tako financirao sve ovo da tu nema neki business case.

New Report

Close