ajde onda sava, držimo fige i nadajmo se dobrim vijestima iz Italije.
Ako pogledam sada unazad 2-3 godine i svim crnim vijestima koje su dolazile, uključujući loše rezultate čini mi se da je tu negdje prijelomna točka kada bi se trebalo početi pokazivati rezultati dosada uloženog. Ima nekoliko stvari koje bi trebale pomoći da se popravi rezultat tvrtke, evo nekih:
-LDPE radi punim kapacitetom, cijena i potražnja na tržištu dobra
-VCM konačno upogonjen, imamo osiguran plasman
-EIB sredstva (70 mio EUR) će pomoći da se restrukturira dug i popravi likvidnost i cash-flow
-spor sa Inom izglađen, INA isporučuje više etana (moja pretpostavka)
-velika čestica na Žitnjaku očišćena od obaveza, vjerojatno ide u prodaju, dobiveni cash će sigurno pomoći da se izguraju investicije na Krku
Dakle, vidi se svijetla perspektiva, doduše to se tek treba potvrditi u RDG-u tvrtke, ali za razliku od gospodarstva općenito ovdje ipak se vidi napredak.
Namjerno nisam spomenuo LNG, on bi trebao doći kao šlag na tortu.
Rezultati za 3Q2010mvjerojatno još neće biti bajni i to još moramo pretrpjeti, ali 4Q bi morao biti dosta bolji, a pogotovo 1Q2011.
[thumbsup] držim vam fige….veseli me uvijek kad neka kompanija u hr ima neke dobre vijesti.da je bar više takvih.
Evo primjera kako se gubi investicija teška 4,9 milijardi dolara.
Qatari investors pull out of Greek LNG, power project
http://www.gasstrategies.com/publications/gas-matters-today/77984
Možda je ovo prilika za nas da uskočimo.
Imamo sva odobrenja za LNG terminal i u blizini je Plomin koji bi mogao gutati veći dio plina.
A HEP bi se riješio uglja.
Ovo je namjenjeno ovom papku koji mi je opalio jedinicu – možda iz razloga što misli da ovim postom i iznošenjem mišljenja da se Qatarci i Talijani približavaju Omišlju drukam. Očito se radi o neznanju dotičnog – čovjek misli da ako nešto ne pročita u naslovnicama HR tiskovina onda to i ne postoji.
Naprotiv – Plinacro je još prije 2 tjedna pokrenuo proces Javne nabave za izradu tehničko – ekonomske dokumentacije za plinovod Omišalj – Casal Borsetti ( Ravenna ).
Radi se o plinovodu s kapacitetom – zamisli tu brojku – do 25 milijardi m3!!!!
Pozdrav bolesniku od six-legged doga!
[cool]
Sava vidim da si ti stručnjak u ovoj plinskoj tehnologiji pa bi molio neke odgovore.
Kako sad stvari stoje od velikog LNG-a nema ništa. Pa me zanima da li će se kod ove nove verzije LNG-a (gdje bi se postavio samo priključak za LNG brodove i gdje bi se isparavanje odvijalo na samim brodovima) može izdvajati etan a znamo da bi to puno značilo za Dioki?
Drugi slučaj, tj. plinovod Omišalj – Casal Borsetti mislim da je još nepovoljniji za Dioki jer bi se iz plina već prije izdvojio etan i time nebi dobijao tu važnu sirovinu?
Nisam stručnjak u tom području pa molim odgovore i objašnjenja
Sava vidim da si ti stručnjak u ovoj plinskoj tehnologiji pa bi molio neke odgovore.
Kako sad stvari stoje od velikog LNG-a nema ništa. Pa me zanima da li će se kod ove nove verzije LNG-a (gdje bi se postavio samo priključak za LNG brodove i gdje bi se isparavanje odvijalo na samim brodovima) može izdvajati etan a znamo da bi to puno značilo za Dioki?
Drugi slučaj, tj. plinovod Omišalj – Casal Borsetti mislim da je još nepovoljniji za Dioki jer bi se iz plina već prije izdvojio etan i time nebi dobijao tu važnu sirovinu?
Nisam stručnjak u tom području pa molim odgovore i objašnjenja
Imaš krivu percepciju, čini mi se.
A evo i zašto.
1. Naglo napuštanje projekta Astakos i izrada Studije Omišalj – Casal Borgetti navodi na pomisao da će LNG terminal kapaciteta 15 milijardi m3 vrlo brzo dobiti svoju konačnu konturu.
2. Kapacitet plinovoda Omišalj – Casal Borgetti navodi na pomisao da se naši bore za glavni pravac South Streama.
3. Omišalj bi mogao postati Gashub – nešto kao Baumgarten u Austriji s tim što bi mi pokrivali Sjevernu Afriku preko Italije, Aziju preko South Streama i Bliski Istok preko LNG terminala.
Glede etana kao sirovine to pomalo postaje irelevantno.
Trenutno Etilena na Sredozemlju ima sasvim dovoljno.
A tehnologije koje se razvijaju omogućavaju direktnu proizvodnju etilena iz metana na temperaturama koje su za 200-300 stupnjeva celzija niže od sadašnjih.
Cijene LDPE i dalje vrlo jake i stabilne!
http://www.plasportal.com/WebArticleShow.aspx?AGM=Weekly&AN=CPS_2010_43&MN=Menu4Almenu1&LN=English
http://zse.hr/default.aspx?id=32546
[thumbsup]
Zagreb, 25.10.2010.
Temeljem odredaba Zakona o tržištu kapitala, trgovačko društvo Dioki d.d., Zagreb, Žitnjak bb
daje sljedeće
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Dioki d.d. je u otvorenom roku predao obvezujuću ponudu za kupnju proizvodnih pogona u
Ravenni i Porto Torresu, koji se nalaze u vlasništvu talijanskog društva Vinyls Italia Spa pod
Izvanrednom Upravom, temeljem natječaja koji je objavljen 01.09.2010. sa rokom predaje
ponuda do 22. 10.2010.
U ovaj poslovni projekt Dioki d.d. namjerava investirati instalacije, know how, 50 godina
iskustva u petrokemijskom sektoru i jamstvo isporuke 200.000 tona godišnje sirovine
potrebne da se odmah ponovno pokrene proizvodnja PVC-a.
Namjera Diokija je maksimalno iskorištenje svih proizvodnih kapaciteta u Raveni i Porto
Torresu. Te proizvodne linije bi tako uz Diokijev pogon S-PVC koji se gradi u Dini Petrokemiji
na otoku Krku, a čije je dovršenje predviđeno u 2012. godini, zajedno nudile kompletan
raspon proizvoda od PVC-a koji su komplementarni po svojoj namjeni. Talijansko tržište, koje
se procjenjuje kao drugo po veličini u Europi, je Diokijevo primarno tržište za PVC. Cilj Diokija
je komercijalizirati 70% svoje proizvodnje PVC-a na talijanskom tržištu i pozicionirati se među
tri vodeća dobavljača PVC-a u Italiji.
U 2009. godini unutar Grupe Dioki proizvedeno je 178.000 tona proizvoda, a ukupni
konsolidirani prihod Grupe je bio 224,3 milijuna eura. U 2010. očekuje se konsolidirani prihod
od preko 300 milijuna eura i 222.000 tona proizvodnje. Dioki je lider u hrvatskom izvozu i
izvozi 90% svojih proizvoda, ima snažan identitet marke i u stanju je pružiti sve usluge podrške
i popratne usluge koje se odnose na proizvod. Posebna pozornost poklanja se Sustavu
upravljanja kvalitetom(ISO 9001), Sustavu upravljanja okolišem (ISO – 14001) i Sustavima
upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu (OHSAS 18001).
Ovim potencijalnim preuzimanjem stvorio bi se vodeći proizvođač PVC-a na području
Mediterana i ujedno bi se zaokružio „vinilni lanac“. Time bi se cjelokupna proizvodnja, od
osnovne sirovine do finalnog proizvoda, objedinila na jednom području, što bi bio veliki
iskorak u preko dva desetljeća dugoj suradnji s talijanskom petrokemijskom industrijom.
Ova propisana informacija objavljena je i dostupna na internetskim stranicama Zagrebačke burze d.d., internetskim stranicama Društva http://www.dioki.hr, te je dostavljena HANFA-i u Službeni registar propisanih informacija.
Obratiti pažnju na stavku konsolidirani prihod. U odnosi na 2009. očekuje se povečanje oko 40%, a u 2011. vjerojatno još dodatnih 60%. [cool]
među nekoliko dobrih informacija, ima i loših..jedna od njih je da se opet pomiče početak rada PVC pogona..
..Diokijev pogon S-PVC koji se gradi u Dini Petrokemiji na otoku Krku, a čije je dovršenje predviđeno u 2012. godini…
Ovo znači da nam je ugovor o doradi u Ravenni jako potreban!
među nekoliko dobrih informacija, ima i loših..jedna od njih je da se opet pomiče početak rada PVC pogona..
..Diokijev pogon S-PVC koji se gradi u Dini Petrokemiji na otoku Krku, a čije je dovršenje predviđeno u 2012. godini…
Ovo znači da nam je ugovor o doradi u Ravenni jako potreban!
I bez Vinylsa prihodi su oko 600 kuna po dionici!
Tko god uzeo Vinyls mora na Krk po VCM jer Dioki ima Syndialov EDC.
A glede PVC-a proizvodnja kreće u 2012. jer trebat će cca 6 mjeseci da se uhoda slično kao i VCM.
I rekoh ti – Dioki će dati ponudu za kupnju a ne za doradu.
Ako kojim slučajem preuzmemo Vinyls to je ko kec na desetku ali i bez njega smo u velikom naletu,
Rast je organski i zdrav i ne vidi se kraja.
Možda je onih 500 milijuna eura taj cilj – ako jeste onda nam je pred nosom!
da li to znači da sa 500 mio EUR-a i cca 4% NPM imamo cca 20 mio EUR-a godišnje dobiti. To je cca 40 kuna po dionici godišnje i uz neki EPS između 15 i 20 to bi bila cijena od 600-800 kuna po dionici.
Molim svih da ovo ne uzimaju kao preporuku za kupnju. To je moje glasno razmišljanje jer ja sam dioničar i meni normalno odgovara ovakav razvoj događanja.
P.S.
Ključno je postići ovih 4% NPM