Malo o plinu i Gazpromu.
Russia’s Gazprom says EU gas reform threat to company, Europe
15:38 14/10/2010
Russia’s gas giant Gazprom slammed European Union initiatives to reform its gas industry saying on Thursday that they pose a risk of underinvestment in Europe’s infrastructure and cause Gazprom problems in operational activities and threaten its property rights.
…"In the late 1990s … Gazprom Group found an opportunity to build the Yamal-Europe gas transit pipeline across Poland used to supply gas to Germany. Now we see an emerging threat that the asset meant for reliable gas supply to our customers will be transferred to an independent operating company that will start acting on its own account. Thus, the pipeline owner turns into a financial donor obliged to execute investment decisions taken by an independent system operator!" Medvedev, also head of Gazprom Export, Gazprom’s export arm, said….
http://en.rian.ru/business/20101014/160952519.html
U svakomslučaju vrlo interesantan tekst i vrlo različiti stavovi koji mogu ponovno razbuktati strasti oko isporuka plina!
Ovo je po mom mišljenju razlog više da se LNG terminal gradi po nekim propisima koji su primjenjivi u izvanrednim situacijama.
U VL kao i obično bave se glupostima umjesto da postave par jednostavnih pitanja i pokušaju dati odgovore na njih.
1. Kako to da EIB kreditira Diokijeve projekte?
2. Kako to da je Dioki partner talijanske Vlade i partner talijanskog ENI-ja u rješavanju krize u Vinyls Italia?
Za razliku od velike većine Dioki ima viziju i Dioki ima sposobnu Upravu te će s VCM-om i PVC-om više no poduplati proizvodnju u kriznim godinama recesije.
Dakle za sposobne nema recesije.
Takve subjekte banke prepoznaju i spremne su podržati njihove projekte u razumnoj mjeri.
Kada dobiju sto kuna onda pišu što god treba (ne mislim samo na VL).
Nekomu većem očito još nije stalo do rasta cijene, ako je suditi po današnjem otvaranju.
Tko god tiska cijenu dole posao mu se nece isplatit. Cijena je mala vec mjesecima i nitko na prodaje u velikoj kolicini da bi se isplatilo ovako rasipati dionice. Osim ako nije muljaza s mogucim istiskivanjem ili javnom ponudom pa se rusi tromjesecni prosjek.
Da,aktivan je.
Nadam se da tvoja razmišljanja o javnoj ponudi ne dijele u Diokiju.
Ima li tko kakvih saznanja?
Tko god tiska cijenu dole posao mu se nece isplatit. Cijena je mala vec mjesecima i nitko na prodaje u velikoj kolicini da bi se isplatilo ovako rasipati dionice. Osim ako nije muljaza s mogucim istiskivanjem ili javnom ponudom pa se rusi tromjesecni prosjek.
BINGO [cool]
Ja na ovaj potez DIOK-ija oko Vinyls-a gledam ovako:
Za DIOK-i je ključno tržište Italije. To tržište može progutati puno više nego što DIOK-i i Vinyls zajedno mogu proizvesti. Zato se Ježić bori da uđe u Vinyls Italia. Ako to dobije, tamo se tretira kao ‘domaći’ proizvođač i plasman je garantiran što god se proizvede. S obzirom da mu je ključno tržište sjeverna Italija, ja vjerujem da mu je to fizički dohvatljivo i sa Omišlja dosta lako (LDPE i PVC), ali sa Vinylsom radi čvršću integraciju sa talijanskim, dobiva pristup novim kupcima, ima bolji image u Italiji, vjerujem i sugurniju opskrbu (ENI) itd.
Ako dobije ovo za povoljnu cijenu to bi moglo osigurati dugoročno stabilnost proizvodnje i prodaje DIOK-iju.
Ja na ovaj potez DIOK-ija oko Vinyls-a gledam ovako:
Za DIOK-i je ključno tržište Italije. To tržište može progutati puno više nego što DIOK-i i Vinyls zajedno mogu proizvesti. Zato se Ježić bori da uđe u Vinyls Italia. Ako to dobije, tamo se tretira kao ‘domaći’ proizvođač i plasman je garantiran što god se proizvede. S obzirom da mu je ključno tržište sjeverna Italija, ja vjerujem da mu je to fizički dohvatljivo i sa Omišlja dosta lako (LDPE i PVC), ali sa Vinylsom radi čvršću integraciju sa talijanskim, dobiva pristup novim kupcima, ima bolji image u Italiji, vjerujem i sugurniju opskrbu (ENI) itd.
Ako dobije ovo za povoljnu cijenu to bi moglo osigurati dugoročno stabilnost proizvodnje i prodaje DIOK-iju.
Mislim da si sažeo bitno.
Što god tko mislio o Ježiću , poduzetnik je.
Rizična igra , jer da je Vinyls bio profitabilan , ne bi otišao u stečaj.
Ali , ako uspiju , premostit’ će nekoliko godina potrebnih da pokrenu vlastiti PVC.
Pomoći će i plin koji iz Kukuljanova stiže do Omišlja slijedeće godine.
Sve u svemu , a uz sve već sto puta ispričano o nekretninama , LNG-u…….DIOKI je natprosječno rizično ulaganje sa vrlo velikim potencijalom. Nije za ulagače slabijih živaca.