Gledao sam malo putanje Kijca i Sepena!
VCM ili šta već ( klor? ) dolazi izgleda iz Assemine na Sardiniji; samo mi nije jasno šta povremeno rade u Marseilleu?
Etilen dolazi iz Italije, dok će klor stizati iz Slovenije.
EDC dolazi s Sardinije iz ENI – jeve tvornice u Asseminiu – kapacitet oko 175kt/godišnje a to je pola potreba Dine. Budući da je talijanski vinilni lanac pukao prije više od godinu dana i da se INEOS-ova imovina još nije prodala – propao pokušaj s quatarskim RAMCO-om – ima viška EDC-a što je odlično za Dioki. Sutra je Kijac u Omišlju s prvih 3,5kt EDC-a? Koja li je cijena bila – ENI je nudio RAMCO-u niže od tržišnih i nisu prihvatili?
Našli plin u Slavoniji, ta se vijest ziher da upakirat da nam odgovara. [thumbsup]
http://danas.net.hr/novac/page/2010/06/02/0365006.html
EDC dolazi s Sardinije iz ENI – jeve tvornice u Asseminiu – kapacitet oko 175kt/godišnje a to je pola potreba Dine. Budući da je talijanski vinilni lanac pukao prije više od godinu dana i da se INEOS-ova imovina još nije prodala – propao pokušaj s quatarskim RAMCO-om – ima viška EDC-a što je odlično za Dioki. Sutra je Kijac u Omišlju s prvih 3,5kt EDC-a? Koja li je cijena bila – ENI je nudio RAMCO-u niže od tržišnih i nisu prihvatili?
[/quote]
Druga polovica EDC-a bi mogla biti iz Priolo-a na Siciliji?
Ima li netko informaciju do kuda je stigao projektni dio za LNG?
Jeli se zna tko ce raditi projekt cjevovoda, opreme, strukture i sl.?
Jeli bio kakav natjecaj?
Ima li netko informaciju do kuda je stigao projektni dio za LNG?
Jeli se zna tko ce raditi projekt cjevovoda, opreme, strukture i sl.?
Jeli bio kakav natjecaj?
Sofregaz!
Sofregaz je zadužen do ishodovanja Lokacijske.
Sada je važno da RH što prije dade lokacijsku – tek nakon toga se ide u FEED, EPC i TPA isključenje pristupa terminalu.
Kada HR kompanije uđu u Adria LNG imati će mogućnost da itekako utječu na donošenje Final Investment Decision – FID – jer će imati 25% u poduzeću.
Obzirom kakvu težinu i važnost LNG terminal ima za HR ali i za sve države tzv Višegradske skupine ne bi se smjelo dopustiti inalvo odugovlačenje od strane VELIKIH a koje je posljedica njihovih partikularnih interesa. Ako oni neće odmah ima tko hoće odmah – posebice što im se faktički daje ekskluzivno pravo na korištenje terminala samo za njihove svrhe kao i pripadajuće luke Sepen. A takvih pozicija na Jadrano više i nema.
No za Dioki po mojoj procjeni je u ovom trenutku puno važnije što je uskočio u vinilni lanac talijanskog ENI-a! Dobavlja sirovine od ENI-ja a VCM i u budućnosti PVC imati će siguran plasman u ENI-jevom lancu u Italiji a i šire!
Očito je da nakon što ENI nije ustupio neke tvornice RAMCO-u i nakon što je RAMCO odustao od kupnje Vinils Italia da će to preuzeti ENI! A onda ENI i Dioki na Krku vladaju tržištem Mediterana.
Osim EDC-a Dioki može od ENI-a dobavljati i etilen kao i stiren monomer.
Dakle sigurna dobava i stabilne cijene a onda će biti i profita od petrokemije!