To je na tragu onoga što sam pisao ovih dana.
Žalosno ali istinito, ukoliko isključe plin Diokiju, samo idu na ruku Ježiću da što prije "likvidira" lokaciju Žitnjak, digne velike novce prodajom iste i nastavi dodatno ulaganje u Omišlju. Za dioničare povoljan rasplet, nažalost za zaposlenike u Zagrebu "banana".
http://www.vecernji.hr/biznis/diokiju-zbog-ine-prijeti-stecaj-a-bez-posla-bi-moglo-ostati-500-ljudi-clanak-142565
Žalosno ali istinito, ukoliko isključe plin Diokiju, samo idu na ruku Ježiću da što prije "likvidira" lokaciju Žitnjak, digne velike novce prodajom iste i nastavi dodatno ulaganje u Omišlju. Za dioničare povoljan rasplet, nažalost za zaposlenike u Zagrebu "banana".
Direktor Diokija Zdenko Belošević
"Stečaj je, dakle, realna opcija?
Jest, realna je. Izgubilo bi se petsto radnih mjesta na zagrebačkoj lokaciji. Da budemo ironični, u cijeloj priči postoji i pozitivna strana jer bi netko na lokaciji Diokija na Žitnjaku mogao izgraditi novi Avenue Mall."
Oportunist
"Sudeći po nevjerojatnom scenariju, koji se odvija od sredine siječnja, kao da ga je pisao Villiam Engdahl, sve kupce dionica, a naročito zadnjih tjedana , možemo svrstati u skupinu, upotrijebit ću novi izraz, " kolateralni sretnici". Dali će potrajati još koji dan, velika je nepoznanica."
"Sumnjam da mu je cilj, do kraja ispiliti granu na kojoj sjedi, jer ipak prodao je od siječnja 1-2% portfelja u Diokiju. Možda priprema teren za "KD Energija" ili nekog drugog, uz veću dogovorenu transakciju. Dojma sam da "misija" završava do kraja ožujka. Travanj i svibanj, tradicionalno su mjeseci Diokija."
Oportunist ,da li još uvijek smatraš da su oni koji su kupovali Dioki po 140 kuna "kolateralni sretnici" , da li još misliš da Marijan Filipović "Bosanac" prodaje zato jer priprema teren za KD energija i da li su travanj i svibanj još uvijek mjeseci Diokija?
http://www.vecernji.hr/biznis/diokiju-zbog-ine-prijeti-stecaj-a-bez-posla-bi-moglo-ostati-500-ljudi-clanak-142565
Vlada odlučuje u Ini i jasno je da se nikakav loš scenario ne može dogoditi. Pa i dogovor je postignut da se do 1.7. utvrdi cijena i sklopi Ugovor. A i Vlada mora do 1.12. kupiti Prirodni plin prema Prvom dodatku Glavnog Ugovora.
A možda ga kupi DIOPLIN!
A i dugovi su manji od bombastičnih 120 milijuna jer etana je u 2009. isporučeno dvostruko manje od Ugovorom predviđene količini – oko 25 tisuća tona ili 45,6 milijuna kuna što se vidi u godišnjem Ine.
Očito je da bi Etan iz Ivanića mogao završiti u Diokiju što bi bilo i logično jer Ini ne treba to postrojenje – u tom slučaju bi se postrojenje rekonstruiralo i Dioki bi imao stabilan izvor Etana za proizvodnju etilena. Obzirom da se u pograničnom području između Mađarske i Hrvatske nalaze velike dokazane rezerve plina i kondenzata sve se uklapa.
Pitanje je i dali bi AZTN odobrio koncentraciju da je se znalo da će Prirodni plin ostati u Ini ovako dugo?
Trenutno, vlasnici Diokija, doveli su se u povoljnu situaciju. Evo zašto: ciljano se nije plačalo INI već deset mjeseci da bi "sukob" eskalirao i našao se u medijskoj žiži. Moguća su samo dva raspleta. Ili će INA povečati isporuku etana, što je puno važnije od cijene metana i tako lokaciji Žitnjak produžiti radni vijek (cijena etilena proizvedena na Žitnjaku uvijek je bila oko 400 usd niža ud uvoznog) ili se ide u "likvidacuju" odnosno prodaju. Obe varijante idu u prilog "gazdama", a samo jedna zaposlenicima.
strašni ste ti i sava, svaka čast
IV. Određenje cijena prirodnog plina tarifnim i povlaštenim kupcima
4.1.2. INA-i i PP će biti omogućeno provođenje povećanja cijena plina povlaštenim kupcima u iznosu od 30 lipa po kubnom metru, što će stupiti na snagu 1. siječnja 2010. godine, uspoređeno s odgovarajućim ugovorenim cijenama koje su na snazi s vremena na vrijeme uvođenjem nove formule izračuna cijene. Za one povlaštene kupce u kojima je Vlada većinski dioničar ili ima odlučujući utjecaj (izravno ili neizravno) djelujući kroz organe tih društava, Vlada je obvezna osigurati odgovarajuće promjene ugovora o dobavi plina tih kupaca u razumnom roku kojim će se utvrditi mogućnost takvog povećanja cijene koje će stupiti na snagu 1. siječnja 2010. godine.
Obzirom da se Vlada preko MINGORP-a uključila u pregovore i obzirom da se rok za postizanje sporazuma pomakao na 01.07. imaš li osjećaj da se Vlada skriva iza nekog dioničara – moja stara teza! [cool]
Po kojoj cijeni će se obračunati neisporučene količine Etana – oko 40 tisuća tona?
Još bi moglo ispasti da nam nešto INA i plati zbog kršenja Ugovora!
Ja se ne sekiram koliko ce pasti,koliko sam u minusu,kada znam da ce cijena do kraja godine biti 190 kuna 🙂 Samo mi je žao,što nisam pričeko s kupnjom,imo bi 200 dionica više 🙂
40 000 t. po zadnjim cijenama, koliko imam info po 1500 kn/t. iznosilo bi 60 mil. kuna.
Taman niko – nikom!
Šta misliš o intervenciji Vlade – je li to obveza iz Prvog dodatka po kojoj Vlada ima zadnju riječ u poduzećima u kojima ima odlučujući utjecaj? [cool]
Pa kolega wein onda se lijepo iskrcajte, evo ja vam nudim 95kn.
—a danas?