Problem Diokija je vrijeme. Dioki proizvodi gubitke svake godine i cijela priča koju je Ježić posložio se jednostavno presporo vrti.
Trenutak kada će LNG priča konačno biti potvrđena i kada će Dioki moći prodati komad zemljišta i kada će LNG biti u funkciji i Dioki na taj način moći jednostavnije proizvoditi dolazi po meni nekoliko godina kasnije nego je planirano. Pitanje je hoće li se Dioki moći oporaviti od svih gubitaka koje će nakupiti do tada.
Ono što ohrabruje je da se Dioki uspio zadužiti u stranim bankama po kamatama nešto iznad 3% što sugerira da imaju dobre šanse se izvući.
rudarska naknada je nedavno učetverostručena (da je 4x).
diok padom ispod 90kn postaje meni zanimljiv, al čisto tehnički.
Rudarska naknada za naftu i plin ti je definirana Glavnim ugovorom o plinskom poslovanju i Prvim dodatkom Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju. Sada je ako jest max 5% a postupno do 2015. ide na 10%. Čudi me tvoje neznanje!
[/quote]
je, tu si me našo na svom terenu zajebavat, aj dođi na makroeko topik i najduhovitije priloge. [cool]
Evo sada sam pročitao letimično Prvi dodatak!
Ugovoreno je da se cijena može dići 30lp/m3 a svako ostalo povećanje mora biti itekako utemeljeno!
Šta se ljutiš – ovo je primjer dobre suradnje jer evo već imaš iznad Prvi dodatak!
Ina zatražila poskupljenje plina za tarifne kupce za 10 do 12 posto
Ina je od Vlade RH zatražila povećanje cijene po kojoj se plin prodaje distributerima za kućanstva za 10 do 12 posto, odnosno za 20 lipa po prostornom metru, izjavili su danas čelnici Ine na konferenciji za novinare nakon Godišnje skupštine Ine.
"Prema prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, Ina ima pravo tražiti povećanje cijene plina za tarifne kupce. Mi smo to i napravili. Dalje je stvar Vlade da li će to dozvoliti ili ne", kazao je izvršni direktor Ine Bojan Milković. Na upit koliko su povećanje cijene koju distributeri plaćaju Ini za plin za kućanstva zatražili od od Vlade, Milković je odgovorio da je to 20 lipa po prostornom metru, odnosno otprilike 10 do 12 posto.
"Mi smo dali analizu tržišta, vjerojatne količine proizvodnje i ono što moramo platiti uvoznicima. Mi to dajemo Vladi i odluka je na Vladi", kazao je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott. Dodaje i kako se s dva velika potrošača plina, HEP-om i Petrokemijom, još uvijek vode pregovori o tomu po kojoj će cijeni ti veliki potrošači dobivati plin u ovoj godini.
Plin je za kućanstva poskupio početkom ove godine, a cijena koju distributeri Ini kao dobavljaču plaćaju za taj plin trenutno je 1,70 kuna po prostornom metru. Na upit da li je Ina odlučila definitivno obustaviti plin tvrtki Dioki, Áldott je kazao kako je to jedna neugodna situacija.
"Dioki je značajan potrošač plina, ali su prestali plaćati plin i nisu platili zadnjih godinu dana pa se akumulirao značajan dug od 120 milijuna kuna", rekao je predsjednik Uprave Ine. Naglasio je da se razgovara kako bi se smanjio taj dug i kako to ne bi bilo proglašeno nenaplativim dugom, ili će se inicirati prekid isporuke.
Dioki je jedan od naših većih partnera i željeli bi vidjeti da se to može riješiti. Ne želimo prekidati opskrbu osim ako za to ne postoji jak razlog, kazao je Áldott.
Žalosno ali istinito, ukoliko isključe plin Diokiju, samo idu na ruku Ježiću da što prije "likvidira" lokaciju Žitnjak, digne velike novce prodajom iste i nastavi dodatno ulaganje u Omišlju. Za dioničare povoljan rasplet, nažalost za zaposlenike u Zagrebu "banana".
Ina zatražila poskupljenje plina za tarifne kupce za 10 do 12 posto
….
Dioki je jedan od naših većih partnera i željeli bi vidjeti da se to može riješiti. Ne želimo prekidati opskrbu osim ako za to ne postoji jak razlog, kazao je Áldott.
Pritisak je urodio plodom.
Distributeri su imali na m3 plina od 52 do čak 84 lipe. Pa sada računaj kolika im lova ostaje od plina.
A većinu mreže su im izgradili potrošači.
Teret cijene sustavno se prebacivao na industriju i nadam se da se sada situacija mijenja!
DIOKI – frontman industrije!
NEPLAĆANJE PLINA ZA SADA NIJE JAK RAZLOG ZA OBUSTAVU ISPORUKE.
Dioki i Ina su preveć povezani partnerskim odnosima da bi se nešto tako dogodilo.
Graf i ne izgleda loše previše! Možda se i dogodi snažniji odbijanac!
Ina: Dug Diokija za plin popeo se na enormnih 120 milijuna kuna
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/ina-dug-diokija-za-plin-popeo-se-na-enormnih-120-milijuna-kuna,78245.html
Graf i ne izgleda loše previše! Možda se i dogodi snažniji odbijanac!
taj odbijanac najavljuješ od kad si se ukrcao na 120 kn,a sad je cijena na 100 kn…hm hm
Pa kolega wein onda se lijepo iskrcajte, evo ja vam nudim 95kn.