Kako mi upravo javljaju dobri ljudi, opskrba plinom nije obustavljena, na svu sreću. Ultimatum o 16h kao obustavi nije prošao. Za spliću, kad si ušao na 115, mnogi su komentirali, e sad sigurno ide još dolje, kako si prodao isti bi rekli: sad sigurno ide gore. Što se TA tiče, obrati pažnju na 28. 05. 2010.
Kod potpisivanja Ugovora o isporuci potrošač prilaže i instrumente osiguranja plaćanja za pli – s te strane Prirodni plin doo se može uvijek naplatiti s računa ili iz banke ako je ona jamac. A ta spika oko prekida isporuke – to je ludost. Pa ne može se tek tako petrokemijskom kompleksu uskratiti struja ili plin. Gubitci bi bili ogromni a snosio bi ih isporučitelj struje ili plina tj suprotna starna.
Meni se čini da su odnosi između glavnih energetskih subjekata u HR fer i korektni.
Uostalom zar to nije pokazao primjer JANAF – DIOKI kada se prodalo zemljište na Žitnjaku debelo ispod cijene koju bi dao npr Lukoil. 40.000m3 kapaciteta za naftne derivate u srcu Zagreba.
Šta misliš kako bi se INA provela nakon takve poslovne odluke?
Zato oladite s glupostima.
[cool]
Kolega Oportunist, ja sam samo rekao što sam ja uradio.
Iskreno, volio bi radi dioničara ove dionice koji zasigurno trpe žestoke gubitke da ova dionica napokon krene gore.
Svejedno ostajem i dalje po TA skeptičan. Nakon poklapanja bida na 100kn (netko se dobro istovario) nisam vidio grupiranje novih snaga, stoga kao i kod slučaja Badel, vjerujem da je ovo sve s nakanom izmamljivanja veće prodaje po nižim cijenama.
Osim što je redovita skupština EBRD-a u Zagreb su nahrupile kolone konzultanata i raznih savjetnika.
Može se čuti puno lijepih stvari o Diokiju. Uglavnom nafta, plin, LNG a glede Diokija – jednostavno da ne povjeruješ što sve očekuju od njega. Stoga ako sam ja mogao saznati neke zanimljive stvari čudi me MF koji prodaje ( vjerojatnije je da glumi prodaju rušeći cijenu ) na ovim cijenama.
I još jedna stvar – Turci slijedeći tjedan potpisuju sporazum s Azerbajdžanom i kreće Nabucco!
Ako se završi Trans Arapski plinovod – a hoće Hrvatska bi tim putem iz Sirije i Egipta dobivati milijarde m3 Ininog plina!
Kako mi upravo javljaju dobri ljudi, opskrba plinom nije obustavljena, na svu sreću.
Mene ne brine toliko potencijalna obustava plinom, koliko me brine da osim Marijana ovo sad istovara i HPB d.d. Samo iz tog razloga vjerujem kako će ovo još niže. Možda 80kn iako se ne bi iznenadio i sa 70-75kn i time bi se ostvarilo novo najniže dno.
@sava
Prema mojim kalkulacijama MF je prodao do sada cca 13.000 dionica, uglavnom lupajući po bidu, i s time je srušio cijenu sa cca 150 kuna na 100 kuna.
Ako krene dalje prodavati tim tempom moglo bi biti svega uz trenutnu nelikvidnost i strah na ZSE.
Da bi se ovo neutraliziralo morao bi se pojaviti novi jaki kupac, jer mali ulagači ne mogu parirati MF-u.
Kratkoročno bilo bi dobro i da se uključi trezor, ali dugoročno to nije dobro jer se značajno povećava mogućnost squeeze out-a malih.
Rješenje ovog problema bi vjerojatno bilo:
-da se pokaže veća dobit u izvješću za 1.kvartal
-dobivanje lokacijske dozvole za LNG terminal
-rješenje spora sa HEP-om i INOM.
-pokretanje proizvodnje VCM-a uz siguran plasman
ja mislim da je HPB skrbnički =MF
Malo pokušava zamesti tragove.
@sava
Rješenje ovog problema bi vjerojatno bilo:
-da se pokaže veća dobit u izvješću za 1.kvartal
-dobivanje lokacijske dozvole za LNG terminal
-rješenje spora sa HEP-om i INOM.
-pokretanje proizvodnje VCM-a uz siguran plasman
Neke stvari iz tvog spiska želja su riješene – za druge će se još malo pričekati.
1Q ne bi trebalo biti nekih velikih iznenađenja – LDPE je krenuo polovicom 1. mjesece pa će se vidjeti nekih 19-20 tisuća tona ili oko 165 milijuna kuna u prihodima.
VCM je krenuo ili kreće danas – sutra a to će se osjetiti u 2Q s oko 25 tisuća tona ili oko 130 milijuna kuna. Naravno po sadašnjim cijenama koje su stabilne i s laganim rastom.
Spora s HEP-om i INA-om ne vidim. Dioki je veliki i stabilan potrošač struje i plina i ima pravo na posebne cijene jer tako je svugdje u svijetu. Osim toga nakon što HR kompanije uđu u LNG konzorcij, posebice HEP, bit će mu itekako potrebna pomoć Diokija kako bi mogao realizirati svoje planove u Omišlju.
Glede LNG terminala to se može smatrati gotova stvar jer i veliki E.ON Ruhrgas već ugovara nabavu LNG-a u Qataru.
Europe gas supplier to boost trade with Qatar
Web posted at: 5/16/2010 9:0:55
Source ::: THE PENINSULA
DOHA: E.ON Ruhrgas, one of Europe’s largest suppliers of natural gas, intends to broaden its gas portfolio with Middle East producers including Qatar as part of a policy to diversify its source base for its European customers.
Smiješno mi je da Spliter povlači crtu jednakosti između seoskog kotla za pečenje rakije ( Badel ) i petrokemijske tehnologije koja po složenosti nadmašuje i Rafinerijsku složenost.
Meni je pak smiješno kako pojedinci povlače crtu jednakosti između seoskog kotla za grijanje vode (Dioki kogeneracija) i HEP-ovih termoelektrana.
Šta mislite – novi Krčki most i nizinska pruga Mađarska – Rijeka s odvojkom za Krk – za koga se to radi?
ŽELJEZNIČKA PRUGA DRŽAVNA GRANICA – BOTOVO – ZAGREB – RIJEKA
STUDIJSKO-PROJEKTNA DOKUMENTACIJA
IDEJNO RJEŠENJE
prodaja je slaba ako ste za ozbiljniju kupnju, tako da bih i ja isto riskirao dio dionica da napravim paniku i onda u kupnju, zato ja svoje nedam nego cekam ucinak plasenja da se dokupim
Šta mislite – novi Krčki most i nizinska pruga Mađarska – Rijeka s odvojkom za Krk – za koga se to radi?
ŽELJEZNIČKA PRUGA DRŽAVNA GRANICA – BOTOVO – ZAGREB – RIJEKA
STUDIJSKO-PROJEKTNA DOKUMENTACIJA
IDEJNO RJEŠENJE
Po projektima bi se trebala izradit luka na Omišlju, pa ja pretpostavljam da je to za luku………….