Malo sam se zaletio – nema se šta pregovarati samo s Inom nego i s INAGIP doo ( i s EDINA doo ) koja trenutno proizvodi oko 1,8 milijardi m3 plina u Jadranu i u 2008. je plin prodavala za oko 1kn/m3.
Budući da je proizvodnja na kopnu jeftinija onda i cijena plina proizvedenog na kopnu je manja od te cijene.
INAGIP doo je neprofitno poduzeće pa bi Dioki trebao pregovarati s njima putem Dioplin dd.
Moš mislit što bi se mađari usudili isključiti plin Diokiju, jednom od najvećih izvoznika u RH i tako podrivali ionako krhku izvoznu strategiju. Usput rečeno INA godinama namjerno smanjuje količinu isporučenog etana, već određenu količinu gura u distribuciju s prirodnim plinom "neutralizirajući" ga sa CO2. Na sve konstruktivne prijedloge Diokija o povečanju isporuke etana, od montaže novog turbo- kompresora u Ivanić Gradu, čime bi se količina ekstrahiranog etana povećala za 10 000 t/god. (investicija vrijedna 600 000 eura, a isplativa za par mjeseci), pa do projekta suhih ili rafinerijskih plinova.Na sve navedeno INA se ponašala krajnje ignorantski. Pošto država još uvijek participira značajno u vlasničkoj strukturi INE, očito je došlo vrijeme da i ona arbitrira u korist toliko proklamirane izvozne orijentacije.
Koliko se meni cini madjari to smisljeno rade i na taj nacin se pokusavaju rijesiti konkurencije, jer i njihov TVK proizvodi dosta etilena i polietilena. Znaci tu buducnosti nema, treba se ASAP okrenuti drugim izvorima plina i etilena.
Ne bih rekao da tu ima neke zle namjere. Proizvodnja na kopnu pada pa pada i količina etana koju INA može isporučiti iz Ivanića. Raste proizvodnja na Jadranu u kojoj očito ima dosta etana i propana pa raste i količina u plinskom sustavu jer Ina nema na jugu etansko postrojenje.
Danas se opako trguje na ZSE.
Pa da, ali procitaj ponovo ovo sto je napisao kolega Oportunist. Znaci Dioki predlaze ulaganje u njihov pogon u Ivanicu gdje bi se digla kolicina etana za 10 00 tona. Na svih tih 10 000 tona ce oni zaraditi lovu – oni ne zele. Ne postivaju vec postojeci ugovor o isporuci Etana, ne zele ozbiljnije razmatrati projekt rafinerijskih plinova u Sisku, cijenu plina dizu samo tako (znaci ne brinu se da zadrze Dioki kao kupca ubuduce tj odricu se zarade na svakoj ovoj stavci). Pa zasto? Ima li to logike?
Po meni nema, jednostavno se pokusavaju rijesiti konkurencije.
Jest da je i Dioki malo ovo jadno odigrao sa neplacanjem, trebali su to rijesavati na drugi nacin.
Danas se opako trguje na ZSE.
Bice da se netko uplasio najnovijih vijesti. Mozda Filipovic?
Po najnovijoj inside-info, Dioki je uplatio INI na račun 20 mil. kuna te ponudio kao garanciju za preostalu isplatu 40 ha zemljišta u Omišlju, ovi kategorički odbijaju i traže punu isplati do 16 h. Po meni, vidi se jasna namjera destrukcije normalnih poslovnih dogovora. Ukoliko prođe neposlovni ultimatum mađara, onda naša vlada može slobodno "objesiti kopačke o klin", demonstrirajući apsolutnu nesposobnost da imalo pomogne jadnoj i posustaloj privredi (izvozno orijentiranoj), makar u minimumu, sprečavajući oktroirane uvjete stranog kapitala.
ovo već lagano prelazi u trakavicu, i naša posla drži/nedaj.
stvoriti će jako negativan efekt na cjenu dionice.
Iako po TA je izgledan bio odbijanac, sad sam sasvim siguran da ga prije 70kn neće ni biti.
Kupljeno po 102 i 104kn uredno danas riješio, bolje i minus 1% nego minus 30%.
Vijesti nisu nimalo optimistične. I ne sluti na dobro, slična situacija je bila i na Badela na 100kn pa
je pao na 72kn. Sretno dalje svim imaocima ove dionice. Zaobilazim do daljnjega.
Po najnovijoj inside-info, Dioki je uplatio INI na račun 20 mil. kuna te ponudio kao garanciju za preostalu isplatu 40 ha zemljišta u Omišlju, ovi kategorički odbijaju i traže punu isplati do 16 h. Po meni, vidi se jasna namjera destrukcije normalnih poslovnih dogovora. Ukoliko prođe neposlovni ultimatum mađara, onda naša vlada može slobodno "objesiti kopačke o klin", demonstrirajući apsolutnu nesposobnost da imalo pomogne jadnoj i posustaloj privredi (izvozno orijentiranoj), makar u minimumu, sprečavajući oktroirane uvjete stranog kapitala.
Ina ulazi u LNG konzorcij pa čisto sumnjam da im ne treba zemljište u Omišlju.
Možda je i cjela frka dignuta oko toga!
Dioki je dao garancije Ini i ona može sjesti na račun ako misli da je u pravu. Nije uredu mahati nekim ciframa u javnosti jer to itekako utječe na burzu a možda je nekome to i cilj – daljnje rušenje cijene.
Inače svaka čast Diokiju što je stao kako se ono kaže na zadnje noge i bori se za cijenu struje i plina.
Neki su u HR itekako bili povlašteni, mi smo plaćali njihove račune – vrijeme je da se sve to rasčisti!
Kako mi upravo javljaju dobri ljudi, opskrba plinom nije obustavljena, na svu sreću. Ultimatum o 16h kao obustavi nije prošao. Za spliću, kad si ušao na 115, mnogi su komentirali, e sad sigurno ide još dolje, kako si prodao isti bi rekli: sad sigurno ide gore. Što se TA tiče, obrati pažnju na 28. 05. 2010.
Za spliću, kad si ušao na 115, mnogi su komentirali, e sad sigurno ide još dolje, kako si prodao isti bi rekli: sad sigurno ide gore.
Glede moje kupnje na 115kn onda se pokazala kao pametan potez, jer većina koja kupi na 115kn propusti prodati na 124-126kn kako je i bio odbijanac (ja utopio uredno jer bolje i +5% nego ništa). Nadalje nisam kupovao prije 102kn neki dan,a danas uredno istovario sve praktički na nuli jer mi graf kaže idemo dolje i dalje. Evidentan je pattern koji vodi niže.
A naravno za one koji imaju ovu dionicu najradije bi želio da cijena skoči, da ne pomisli netko kako ja drukam na dolje.
Sretno imaocima!