Ajde da netko normalan, bez emocija ili interesa pravilno interpretira graf na diokiju koji btw već dugo vremena balansira na RSI 30 što je dugoročno neizdrživo. Dragi mi je radi ovakvih ispravnih zaključaka neutralnih korisnika, u suprotnom da je poteklo s moje strane tretiralo bi se kao druk.
Siniša, Drago i Pero iz ZABA-e mislim da je došlo vrijeme za jednu pozitivnu blokadu. Btw trebalo bi nam bar dva tjedna takvih da se vratimo u "normalu". [sealed]
Siniša, Drago i Pero iz ZABA-e mislim da je došlo vrijeme za jednu pozitivnu blokadu. Btw trebalo bi nam bar dva tjedna takvih da se vratimo u "normalu". [sealed]
Šta je – ostao si bez keša?
Netko je pitao za cijene etilena – EU oko 900 a USA oko 700EUR/t – idealno za arbitražu!
Zahvaljujem na grafu – Bob 1391 – ovo je ono što trenutno vidim da se događa te ono što očekujem – isto tako dok se neke stvari ne dogode ne vidim ulaz.
Zahvaljujem na grafu – Bob 1391 – ovo je ono što trenutno vidim da se događa te ono što očekujem – isto tako dok se neke stvari ne dogode ne vidim ulaz.
ak trebas jos koji samo reci.
Ja sam unutra tak da vise ne moram ulazit, jedino dokup zbog smanjenja prosjeka ali za to mora ici jos nize jer mi trenutni minus nije prevelik.
Netko je pitao za cijene etilena – EU oko 900 a USA oko 700EUR/t – idealno za arbitražu!
Da, ja sam pitao. Dobra cijena. tnx.
Ina: Zatvaramo pipu Diokiju! Dioki: Nećemo pristati na ucjene!
Ina uredno podmiruje potrebe Diokija za plinom premda ova tvrtka duže od 300 dana nije platila isporučenu robu
Ina ozbiljno razmatra isključenje plina Diokiju s obzirom da je dug te kompanije za isporučeni plin premašio 120 milijuna kuna. Naime, ni posljednji u nizu sastanaka između predstavnika Inine tvrtke Prirodni plin i Diokija, održan u utorak, nije donio pomak u pat poziciji.
Istekao ugovor Dvije strane se od Nove godine, kada je istekao stari ugovor, ne uspijevaju dogovoriti oko potpisivanja novoga za isporuke plina. Tako se, zapravo, plin Diokiju isporučuje bez formalnog pokrića u ugovoru, a Dioki, kažu u Ini, isporučeno ne plaća.Dug se akumulirao u proteklih 300 dana i uključuje dugovanja iz 2009. godine, a Dioki je, doznaje se, jedina tvrtka s kojom nije potpisan novi ugovor. “Pregovori s Diokijem su započeli prije isteka ugovora, a uključivali su i moguća rješenja podmirenja duga. Iako nikada ne komentiramo pregovore koji su u tijeku, moramo istaknuti da su Diokiju ponuđeni uvjeti kao i drugim industrijskim klijentima. Ina je cijelo to vrijeme, imajući u vidu njihovu proizvodnju, Diokiju neprekidno isporučivala plin”, kažu u Ini.
Vaš link
Ina: Zatvaramo pipu Diokiju! Dioki: Nećemo pristati na ucjene!
Samo tako dečki – čist račun duga ljubav. Ne dajte se ucjenjivati – ako tarifni sustav ne valja onda ga treba mijenjati a ne da netko u plinskom sustavu snosi troškove koji mu ne pripadaju tj da direktno kroz visoke cijene plaća i tpotrošnju nekog drugog potrošača.
Cijene plina u EU za potrošače koji troše preko 1 milijun m3/godišnje kreću se od 1,05kn/m3 u Latviji i Bugarskoj, 1,3kn/m3 Slovačkoj, 1,4kn/m3 Čekoj, 1,9kn/m3 Mađarskoj itd….Incl.taxes & duties.
Obzirom da HR ima i vlastiti plin cijena u HR bi trebala biti isti ili za nijansu niža nego u navedenim državama.
http://www.energy.eu/ [cool]
Moš mislit što bi se mađari usudili isključiti plin Diokiju, jednom od najvećih izvoznika u RH i tako podrivali ionako krhku izvoznu strategiju. Usput rečeno INA godinama namjerno smanjuje količinu isporučenog etana, već određenu količinu gura u distribuciju s prirodnim plinom "neutralizirajući" ga sa CO2. Na sve konstruktivne prijedloge Diokija o povečanju isporuke etana, od montaže novog turbo- kompresora u Ivanić Gradu, čime bi se količina ekstrahiranog etana povećala za 10 000 t/god. (investicija vrijedna 600 000 eura, a isplativa za par mjeseci), pa do projekta suhih ili rafinerijskih plinova.Na sve navedeno INA se ponašala krajnje ignorantski. Pošto država još uvijek participira značajno u vlasničkoj strukturi INE, očito je došlo vrijeme da i ona arbitrira u korist toliko proklamirane izvozne orijentacije.
Moš mislit što bi se mađari usudili isključiti plin Diokiju, jednom od najvećih izvoznika u RH i tako podrivali ionako krhku izvoznu strategiju. Usput rečeno INA godinama namjerno smanjuje količinu isporučenog etana, već određenu količinu gura u distribuciju s prirodnim plinom "neutralizirajući" ga sa CO2. Na sve konstruktivne prijedloge Diokija o povečanju isporuke etana, od montaže novog turbo- kompresora u Ivanić Gradu, čime bi se količina ekstrahiranog etana povećala za 10 000 t/god. (investicija vrijedna 600 000 eura, a isplativa za par mjeseci), pa do projekta suhih ili rafinerijskih plinova.Na sve navedeno INA se ponašala krajnje ignorantski. Pošto država još uvijek participira značajno u vlasničkoj strukturi INE, očito je došlo vrijeme da i ona arbitrira u korist toliko proklamirane izvozne orijentacije.
U Ugovorima iz 7/2009 max količina etana je bila 4% a u Ugovorima iz 11/2009 dignuta je na 7%!
Svi veliki potrošači koji kontinuirano i ravnomjerno troše plin tijekom godine trebali bi plin dobavljati direktno od proizvođača u ovom slučaju od Ine a ne od Prirodni plin doo. Noćne viškove bi trebali skladištiti u Okoliju a trošiti ih preko dana. Tako bi se dobile cijene koje ne bi ugrožavale poslovanje velikih poduzeća koje ovise o ovom energentu.