Da je bilo dobre volje danas bi Dioki vrijedio puno više a HR bi imala puno manje problema s recesijom i cijenama energenata, pa i plinskom krizom od prije godinu dana.
Po mom mišljenju sve je dobro krenulo 2004. ali sreća je kratko trajala.
Po mom mišljenju 2004. Dom Holding i SNHO prepuštaju većinsko vlasništvo Diokija DRŽAVI a za uzvrat traže da se riješe njihova potraživanja – prvenstveno oko dionica Liburnije.
Međutim u jednom trenutku kada je sve bilo riješeno i kada su Fondovi već imali Liburniu u SKDD HANFA na prijedlog Vlade poništava transakciju.
I tada počinje serija pritisaka i igara koja ima za konačan rezultat da se usporila aktivnost oko LNG terminala koji je nasušna potreba Hrvatske, HERA regulira cijene i odnose u energetskum sektoru na štetu nekih pogodujući drugima, HEP u jesen zimu 2008/2009 skuri pola Okolija za struju, nitko u Europi Polančecu ne da plin tek kada se Ina uključila dobilo se nešto.
Nadam se da je sve to iza nas – ali netko MORA odgovarati što je svoje patikularne interese stavio ispred DRŽAVNIH.
I da ne zaboravim – nagodba HFP-a s Fondovima je opet aktualna, ponovno se priča da će HFP namiriti Dom Holding i SNHO dionicama Liburnije što nas vraća na početak, tj na 2004. kada je da je bilo pameti sve moglo biti riješeno. Danas bi HR imala LNG terminal gotov ili u završmoj fazi pa bi plin plaćali 5 umjesto 8-9 US$/MMBtu. Dioki bi bio petrokemijski gigant na Mediteranu, Liburnija bi uz Eltza bila biser HR turizma.
sava, ima nešto u tome što spominješ, iako ne vjerujem u tom obliku kojem kažeš.
Ja vidim poveznicu u svim tim slučajevima u Sanaderu i Polančecu. Oni gdje god su se umješali to je sve otišlo u mp3
Već sam spominjao da je Polančec kojeg je Sanader postavio za glavnog stratega za energetiku, brodogradnju i turizam bio potpuno nekompetentan za taj posao, došao je iz jedne totalno druge branše gdje se bavio problemima (figurativno) cikle, krastavaca, pekmeza i sličnih stvari.
Zato mi se ovi članci koje posta Jaal čine budalaština jer da je Sanader i ekipa bila sponzor Ježiću ne bi mu zabijali klin u leđa sa zavlaćenjem LNG terminala (one priče oko Plomina i sl.) jer se tu izgubilo 3 dragocjene godine unutar kojih je uletila ova kriza što sve dodatno komplicira.
Svejedno nikako mi se ne sviđa ova rečenica u upravo objavljenom članku o pristupu LNG konzorcija HEP-a, INE i Plinacroa:
”…Uskoro će, naime, biti zatraženo izdavanje lokacijske dozvole, a bude li ona, kako se planira, ishođena do kraja godine..”
http://www.poslovni.hr/147083.aspx
Ovo je opet nešto novo jer koliko ja znam Lokacijska je trebala biti izdana u svibnju 2010. To mi znači dodatno zavlačenje i gubitak vremena.
Mislim da nam ovdje slijedi još nekoliko mjeseci gadno razdoblje. MF (ili tko već stoji iza njega) se nemilice iskrcava, ljudi se krcaju koliko mogu, ali teško mogu apsorbirati tolike količine tako da će to još dosta vremena biti uteg veliki ovdje.
Prodavat je besmisleno, kupovat bi trebalo, ali ja ne isključujem da će se moći kupovati i još niže, čak ispod 100 kuna. Ja osobno povremeno kupujem, ali imam već dosta veliki problem izloženosti prema DIOK-iju i to mi je mentalna brana daljnjoj većoj kupnji.
Ono što su neki ovdje zlurado prizivali, došlo je blizu, a sve zahvaljujući MF-u.
Napomena:
Ne nagovaram nikoga niti na kupnju niti na prodaju dionica, iznosim svoje osobno stajalište i poglede.
" Eppur si muove" uzdahnuo bi Galileo Galilei na tekst o Adria LNG konzorciju. Vjerujem da je izjava o lokacijskoj dozvoli tehnička greška novinara, jer doista trebala bi biti izdana vrlo brzo, prije je riječ o građevinskoj dozvoli. Što se tiče Filipovića zadnji trgovinski tjedan "otpustio" je samo 33 dionice i to sa aska na 113. Ostali prodavači su "kolaterali". Većina prati gdje mu je donja granica da se upuste u veću kupnju. Ukoliko se pokaže da je min. 110, pojačat će i trgovina.
1. DIOKI HOLDING AG 3.068.525 75,91 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
2. DIOKI D.D. (1/1) 308.682 7,64 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
3. FILIPOVIĆ MARIJAN 212.924 5,27 Osnovni račun TRŠĆE, HRVATSKA – 33
4. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D. 75.192 1,86 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
5. VABA D.D. BANKA VARAŽDIN/FILIPOVIĆ MARIJAN 25.528 0,63 Skrb. račun VARAŽDIN, HRVATSKA
6. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./FILIPOVIĆ MARIJAN 20.000 0,49 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
7. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 6.400 0,16 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
8. JURKOVIĆ SINIŠA 6.230 0,15 Osnovni račun RIJEKA, HRVATSKA
9. PBZ D.D. 4.617 0,11 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
10. SEVER DRAGO 3.541 0,09 Osnovni račun DONJI KRALJEVEC, HRVATSKA
Ukupno: 92,32
@k-pax
Prodavat je besmisleno, kupovat bi trebalo, ali ja ne isključujem da će se moći kupovati i još niže, čak ispod 100 kuna. Ja osobno povremeno kupujem, ali imam već dosta veliki problem izloženosti prema DIOK-iju i to mi je mentalna brana daljnjoj većoj kupnji.
Ono što su neki ovdje zlurado prizivali, došlo je blizu, a sve zahvaljujući MF-u.
kupovati ispod 100 kn ,90, 80 kn..
no nebih se želio previše mješat u raspravu,pratim ovu dionicu već pet-šest mjeseci još dok je bila na većim cijenama 140-150 kn,no nevidim valjanog razloga kupovati iznad 100 kn.
kakve se igre igraju,kakvi su mogući pravci razvoja i budućnosti ove dionice netreba trošiti previše riječi -kolega @sava.
ovo je trenutno realno stanje koje treba uvažavati .
Ja ne vjerujem baš da mi MF dao dionicu za 90, 80 kuna….. Ja mislim da ce izvj. za 1Q biti jako zanimljivo.
Ja ne vjerujem baš da mi MF dao dionicu za 90, 80 kuna….. Ja mislim da ce izvj. za 1Q biti jako zanimljivo.
po čemu misliš da je zanimljivo???
POLIETILEN NISKE GUSTOĆE (PELD)
• Povećan kapacitet postrojenja Polietilena sa 70.000 na 90.000 t/g (neki kažu i 100.000 t/g)
• Vrijednost ulaganja: 15 mil. €
• [/b]Početak proizvodnje: siječanj 2010.
po čemu misliš da je zanimljivo???
[/quote]
sava, ima nešto u tome što spominješ, iako ne vjerujem u tom obliku kojem kažeš.
Gdje god spomeneš Polančec pojavi se neki Hamović, Mimović, Končar…..
Spameti se kolega – ako ima imalo poveznica ovo je za barem deset doživornih!
Zamisli što se događa ako se lova izvlaći preko trading kompanija.
Vjerujem da će ove informacije pomaknut dioki s ove točke. Čisto zbog budućeg razdoblja jer vjerujem da zbog velikih dugova izvješća još 2-3 god nemogu izgledat onakva kakvima se mi dioničari nadamo. Onaj koji očekuje fantastično izvješće za mjesec dva, mislim da će se razočarat i biti teret ovoj dionici.
Što se tiče gospodina Jaal-a i duga prema Hep-u i ako postoji uopće koliki je, vjerujem da dođe do liberalizacije tog tržišta takvog VIP klijenta svi bi htjeli kao svojeg pa i preuzeli bi dio duga, samo da ga dobiju. Nemojmo zaboraviti da preko LNG-a dioki i hep u određenu ruku postaju i partneri htio to netko ili ne….
Ajde i ovo konačno!!
http://www.vecernji.hr/biznis/hep-plinacro-napokon-usli-adria-lng-clanak-137277
U Vjesniku je bio bolji tekst no uklonjen je .- ne mogu ga više pronaći!
Evo djelova govora Nataše Vujec.
Petak, 7. svibnja 2010.
Konačna odluka o gradnji LNG-terminala
OPATIJA – Nadam se da će članovi međunarodnog konzorcija Adria LNG uskoro donijeti i konačnu odluku o gradnji LNG-terminala kod Omišlja na Krku, istaknula je državna tajnica za energetiku Nataša Vujec na Međunarodnom susretu stručnjaka za plin, koji je u Opatiji organizirala Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP).
Zato je, dodala je, Vlada taj projekt proglasila strateškim i prioritetnim, a Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva stoji na raspolaganju sadašnjim i budućim investitorima vezano za rješavanje postojećih problema i otklanjanje potencijalnih barijera.
Za otvaranje tržišta plina vrlo je važan i dovršetak gradnje spoja hrvatskog i mađarskog plinskog sustava, planiran za kraj ove ili početak sljedeće godine, jer se nakon toga očekuje ulazak novih dobavljača na hrvatsko tržište prirodnog plina. ( DIOPLIN )
Vujec je najavila da se uskoro očekuje saborska ratifikacija hrvatsko-ruskog sporazuma o gradnji novog plinovoda. (South Stream )
Ovo je sve rečeno 7. a 8. su HR kompanije već stupile u kontakt s Adria LNG glede pristupanja.
I tko kaže da batina nije iz raja izašla.
Mišljenja sam da je napokon završena i priča oko PIF-ova – Dom i SNHO dobivaju napokon nadoknade iz postupka pretvorbe i privatizacije – slučaj LIBURNIA – a ja mislim da je HFP dobio 2.500,00 dionica Dioki Holding AG tj 69% temeljnog kapitala!
Ovo bi definitivno mogla biti dobra godina za Dioki.
Cijene polimera stabilno rastu – posebice LDPE!
Prosječna cijena 1.330,00 EUR/t.
Overview of the Central and Eastern European plastics market – May 8, 2010.
2010.05.07.
All producers have published their latest prices, offering no major surprises: polypropylenes prices continue to rise, LDPE prices are up slightly, while HDPE prices are stagnating.
http://www.plasportal.com/WebArticleShow.aspx?AGM=Weekly&AN=CPS_2010_19&MN=Menu4Almenu1&LN=English
Ovo bi definitivno mogla biti dobra godina za Dioki.
Cijene polimera stabilno rastu – posebice LDPE!
Prosječna cijena 1.330,00 EUR/t.
Overview of the Central and Eastern European plastics market – May 8, 2010.
2010.05.07.
All producers have published their latest prices, offering no major surprises: polypropylenes prices continue to rise, LDPE prices are up slightly, while HDPE prices are stagnating.
http://www.plasportal.com/WebArticleShow.aspx?AGM=Weekly&AN=CPS_2010_19&MN=Menu4Almenu1&LN=English
Rastu cijene njihovih proizvoda, a cijena dionice pada.
Ocito investitori (day traderi i buregdjije) nemaju povjerenja u dionicu. A jos nema ni izvjesca 1Q.