Možda sam malo nejasan bio – ali evo pojašnjenja.
Do srpnja 2009.godine Dina Petrokemija je obavljala uslugu prerade za maticu pa ispada da je dok je radila za maticu bila profitabilna a nakon toga je postala neprofitabilna – to mi se čini nemoguće.
Posebice s aspekta rasta cijena gotovih proizvoda u 2H2009. u odnosu na prethodno polugodište.
Ma nemoj si razbijati glavu s tim jer ionako pisu sta zele, inace cisto sumnjam da je Dina bila profitabilna unazad ohoho godina, ali stvarno profitabilna. Mozda se varam, ne znam, ali prilicno sam uvjeren. Eto kolega Janko je strucnjak za Dinu pa neka kaze rijec-dvije po tome pitanju.
Jer koliko ja shvacam situaciju, Dina je projektirana da na toj lokaciji radi puno pogona, a radi samo jedan. Samim time ima jako velike troskove, a kako sirovinu kupuje na svjetskom trzistu i preradjuje ju, nema sanse da se pokrije i jos bude profitabilna.
Normalno, otvaranjem novih pogona ova se situacija potpuno mjenja, a i to ce uskoro.
S čim pokriva DIOKi ovolike gubitke?
290.000 milja 2008,2009…
2009. – Ukupni prihodi -38% … ogroman pad prihoda ….
Znači , Filipović je ipak znao rezultate , a kako nije zaposlen u DIOKIu inf. cure … odabranima…
Znam da ovdje na forumu nitko , nije pretpostavio toliki gubitak….
Po meni vam je dobro da se čine dionice u čvrstim rukama , kad se ne biježi glavom bez obzira…
Pad prihoda je velikim djelom zbog pada cijena gotovih proizvoda, a pala je i cijena sirovine tako da je i pad rashoda poveci. Bitna je kolicina proizvedene i prodane robe, a ona nije znacajno pala.
Pa zadnjih godina ne mozes nista drugo ni ocekivati nego minus, ja plus nisam ocekivao a o minusu mozes samo nagadjati koliki ce biti tj. koliko ce prikazati i sta je tu uopce realno. Za druge ne znam.
Filipovic je vjerojatno znao, ali cisto sumnjam da je to razlog njegove prodaje.
Mene pak zanima kako ih uspije stvoriti? Ok, za 2008 godinu mi je recimo jasno (nafta), a kako su ovo uspjeli natuci iz normalnog poslovanja? Ocigledno nisu iz normalnog poslovanja, vec kojekavim carobnjastvom (losim ocigledno). Npr. ima se para za novine jer su povecali udjel za 30-ak posto
Ma izvjesce je muljaza (standardno), no sve ima svoje razloge. Jos uvijek sam prilicno uvjeren da ce ovdje biti puno dobrih vijesti kroz neko razdoblje (koje?), a to naravno ovisi i o tome kada ce vecinski vlasnik tako odluciti, jel?
Stvara gubitke ali BV raste! [cool]
KAKO????
Priopćenja za javnost
01. travnja 2010. danas
Priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade RH
Vlada je donijela Odluku kojom prestaje važiti Odluka o određivanju članica Hrvatskog društva LNG Hrvatska d.o.o. koje će zastupati interese RH i sudjelovati u izgradnji terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, te s Vladom RH potpisati Sporazum o suradnji i osnivanju društva LNG Hrvatska d.o.o.. Naime, INA, HEP i Plinacro trebali su zastupati interese RH u projektu izgradnje terminala te osnovati društvo LNG Hrvatska d.o.o., uz namjeru da to društvo stekne 25 posto udjela u društvu Adria LNG d.o.o. Navedena društva pokrenula su postupak usuglašavanja odnosa u budućoj tvrtki LNG Hrvatska. U međuvremenu, kako u energetskom i širem poslovnom okruženju, tako i u strateškim i strukturno-vlasničkim odrednicama tih društava, dogodile su se određene promjene, te je slijedom tih činjenica, a imajući u vidu izuzetan značaj ovog projekta za RH, spomenutu Odluku potrebno staviti van snage.
Odlukom o preporuci za osnivanje društva LNG Hrvatska d.o.o., donesenoj na današnjoj sjednici, s obzirom na veliki značaj ovog projekta za RH, preporuča se društvima Hrvatskoj elektroprivredi i Plinacrou da osnuju Društvo s temeljnim kapitalom od najmanje 20.000,00 kuna u cilju stjecanja 11 posto udjela u temeljnom kapitalu društva Adria LNG d.o.o.
IZuzetno značajno za RH ali i za Dioki!
da, izgleda da su konacno stvarno odlucili izgraditi taj terminal, ali kod nas se nikada ne zna sve do kraja.
Mene pak zanima kako ih uspije stvoriti? Ok, za 2008 godinu mi je recimo jasno (nafta), a kako su ovo uspjeli natuci iz normalnog poslovanja? Ocigledno nisu iz normalnog poslovanja, vec kojekavim carobnjastvom (losim ocigledno). Npr. ima se para za novine jer su povecali udjel za 30-ak posto
Ma izvjesce je muljaza (standardno), no sve ima svoje razloge. Jos uvijek sam prilicno uvjeren da ce ovdje biti puno dobrih vijesti kroz neko razdoblje (koje?), a to naravno ovisi i o tome kada ce vecinski vlasnik tako odluciti, jel?
Stvara gubitke ali BV raste! [cool]
KAKO????
[/quote]
Kemijanjem,pa ta dionica je iz tog sektora.Sve je jednostavno,sam sebi prodaješ po cijeni koju sam odrediš,balkanska posla u CH.
S čim pokriva DIOKi ovolike gubitke?
290.000 milja 2008,2009…
2009. – Ukupni prihodi -38% … ogroman pad prihoda ….
Znači , Filipović je ipak znao rezultate , a kako nije zaposlen u DIOKIu inf. cure … odabranima…
Znam da ovdje na forumu nitko , nije pretpostavio toliki gubitak….
Po meni vam je dobro da se čine dionice u čvrstim rukama , kad se ne biježi glavom bez obzira…
Pad prihoda je velikim djelom zbog pada cijena gotovih proizvoda, a pala je i cijena sirovine tako da je i pad rashoda poveci. Bitna je kolicina proizvedene i prodane robe, a ona nije znacajno pala.
Pa zadnjih godina ne mozes nista drugo ni ocekivati nego minus, ja plus nisam ocekivao a o minusu mozes samo nagadjati koliki ce biti tj. koliko ce prikazati i sta je tu uopce realno. Za druge ne znam.
Filipovic je vjerojatno znao, ali cisto sumnjam da je to razlog njegove prodaje.
[/quote]
Kada vidim koje dionice taj lik kupuje nije ni čudno da smo pali na dno,zar nebi bilo logično da ulaže u svoju tvrtku? graf ove dionice sve govori.
Ne znam čemu se vi čudite, ovo je najgora firma na ZSE i bilo je za očekivati da ni ovaj puta neće iznevjeriti.
Ima i gorih recimo Varteks, ali on je na 0,16 booka a Dioki na 1 book.
Ovo je isto kao da kupuješ auto staro deset godina a plaćaš ga po cijeni novoga.
Metaforički rečeno:" dignut je kredit za otvorenje hotela sa 5 zvjezdica, anuiteti se uredno servisiraju, a do otvaranja, zasad prihoduje autokamp".
Metaforički rečeno:" dignut je kredit za otvorenje hotela sa 5 zvjezdica, anuiteti se uredno servisiraju, a do otvaranja, zasad prihoduje autokamp".
najeb… ste , ako se hotel uskoro ne otvori….
Već se godinama otvara taj hotel, sjećam se prije dvije godine brokeri su po ovome topicu ujedinjeno drukali o potencijalu i distribuirali dionice dugoročnima.
Ja stvarno neznam zašto bi netko sada kupovao dionice Diokija kad imate građevinu i neke brodare, prehranbeni sektor na pola booka i P/E 5-15.
Hipotetski da Dioki naraste na 250 kn tko bi bio lud da ga kupuje na dva booka i silnim gubitcima. Ljudi stvarno malo pretjerujete, bilanca se može promijeniti i Dioki može počet poslovati pozitivno ali to neće doći preko noći, poštena vrijednost ove dionice je trenutno oko 60 kn.