Pogledao sam sve ove firme što si stavio za usporedbu, što je viša profitabilnost to se firma trži na višoj book vrijednosti.
Ne želim blatiti Dioki ali s obzirom na financijsku situaciju ovo nije previše atraktivna cijena.
Jedino pozitivno što sam našao u bilanci je onaj rast prihoda od 2005-2008g tu postoji potencijal, ali bez dobiti ne znam koja je svrha osvajanja tržišta na vlastitu štetu.
Evo ja sam ponovno pogledao izvješće 3Q – i zamisli u 3Q dobit 31.425.000,00 kuna a za prvih devet mjeseci dobit 5.775.000,00 kuna.
Dakle DIOKI je u ovoj godini profitabilan! [cool]
Ostale kompanije u toj branši se trže na slijedećem omjeru P/B
4,04 FMC
2,95 EMN
3,12 APD
8,06 CE
Prosta računica kaže prosjek za ovih 6 kompanija je 4,14 (P/BV)
Nagradno pitanje glasi: Da li je DIOK skup na P/BV od 0,96 ?
S tim da ove godine aktivirane investicije- LDPE povećanog kapaciteta , a uskoro i VCM – povećavaju materijalnu imovinu za cca 50 mil Eura.
@Antiša
DIOK-i će bit vrlo brzo profitabilan. Oni imaju dosta prostora na obje strane. MOgu smanjivati troškove, a to već i rade, uvođenjem pročiščača vode, UNP-a kao pogonskog goriva, kogeneracija i dr. ali također i povećanjem prihoda uvođenjem novih proizvoda i to višeg nivoa dorade.
DIOK trenutno ima veliki investicijski ciklus i to će slijedeće godine završiti. Prihodi bi se trebali dosta povećati i ne bi trebalo biti problem DIOK-iju preći u plus. Na volumenu od cca 3 milijarde kuna napraviti profit od recimo 120 mio ne bi smjela biti nauka. To je NPM od 4% što ove gore navedene firme uglavnom ostvaruju.
Ja ovdje već dvije godine čitam postove o potencijalu, budućnosti ali za sada nikakvog pomaka. Imam ga na watch listi ali mi za sada ne pada napamet ulaziti.
Inače ovakve firme su mi i najzanimljivije za ulaganje ali tek kad se počmu događati neki pozitivni pomaci.
Kolega Antiša to se može nazvati i vizija. Kako ćete sebi objasniti, da ste je dugo imali na watch listi od 115-130kn, ali kupili ste je npr. 400kn jer tada je vidljiv pozitivni pomak.
Potencijal, buducnost, profit?
Dobar razlog za pad cijene dionice na ZSE.
Kolega ako vam je na Watch listi onda je bolje kupiti sad i mozda progutat neki moguci mali pad vrijednosti nego kasnije trcat za cijenom. Iz iskustva na Diokiju znam da kad krene rast tesko ce ga biti stic pa bi propustena zarada mogla biti veca nego mozebitni gubitak ako sad kupite.
Kolega Antiša to se može nazvati i vizija. Kako ćete sebi objasniti, da ste je dugo imali na watch listi od 115-130kn, ali kupili ste je npr. 400kn jer tada je vidljiv pozitivni pomak.
Ajde malo razmisli 400 kn bi bio Dioki na 3.3 book vrijednost, vani se ovaj sektor trži oko 4 booka.
Znači realna cijena Diokia s pozitivnim poslovanjem i dobiti s cca 150mil kn bi bila oko 500 kn. Ne vjerujem da će se preko noći dogoditi nešto u poslovanju, niti će cijena skočiti u dva dana na 400 kn ako Dioki počme pozitivno poslovati.
Bitno je znati mogućnosti, ali ja za sada imam puno interesantnijih firmi gdje mogu poduplati lovu u godinu dana i ući u Dioki s ovakvim poslovanjem po cca 150 kn.
@ Antisa
20.01. ove godine najvisa cijena je bila 150,96. Cijena je porasla bez nekog posebnog razloga. Da li ste sigurni da ce za godinu dana biti moguce kupiti dioki za 150. A pogotovo ako se stvari oko LNG terminala pokrenu s mrtve tocke i ako se dosadasnji investicijski ciklus pokaze profitabilnim.
@ Antisa
20.01. ove godine najvisa cijena je bila 150,96. Cijena je porasla bez nekog posebnog razloga. Da li ste sigurni da ce za godinu dana biti moguce kupiti dioki za 150. A pogotovo ako se stvari oko LNG terminala pokrenu s mrtve tocke i ako se dosadasnji investicijski ciklus pokaze profitabilnim.
Nisam ja u ništa siguran. Za godinu dana Dioki može biti ispod 100 kn i izna a200 kn. Ali trenutno ima dosta dobrih firmi ispod book vrijednosti s pozitivnim poslovanjem pa mi je Dioki skup.
…prvenstveno treba ulagačima vratiti povjerenje!!!…
…ja nažalost nikad nisam prisustvovao ni na jednoj skupštini firme…
…za one koji su bili, postavljam upit???…da li na skupštini govori samo "jedna osoba" ili svi???…odnosno da li samo jedna osoba donosi odluku ili se usvaja i mišljenje drugih???…kako se raspoređuje dobit, ako ona postoji…tko odlučuje o tome???…
…ako se priča svodi na svega par ljudi, koji je smisao dioničarstva???…
…..Ali trenutno ima dosta dobrih firmi ispod book vrijednosti s pozitivnim poslovanjem pa mi je Dioki skup.
Dobiješ Nobelovu nagradu ako nam prezentiraš kako si izračunao BOOK Diokija! [lol]
…..Ali trenutno ima dosta dobrih firmi ispod book vrijednosti s pozitivnim poslovanjem pa mi je Dioki skup.
Dobiješ Nobelovu nagradu ako nam prezentiraš kako si izračunao BOOK Diokija! [lol]
[/quote]
Vidim po ocjeni jedan da netkom treba pojašnjenje – i evo ga!
Kijac nekretnine – 92.326 dionica po 500kn!
Kijac nekretnine – neto knjigovodstvena vrijednost 108.657.000,00kn!
Kijac nekretnine – nekretnine založene za kredite matici i Dina petrokemiji u iznosu od cca 200.000.000,00kn!