DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

…pozdrav kolega TuTe…evo potaknuo si me na jedno razmišljanje koje mi već dugo nije palo na pamet….uzmimo ovako….ako izuzmemo priče oko terminala, što nam ostaje???…DIOKI koji se bavi petrokemijom…organskom…da li si primjetio u zadnjih godinu i pol dana da ljudi kupuju dionice isključivo zbog toga???…ja ne….možda malo…jako malo…više kolekcionarski…treba pogledati statistike…dolazim do zaključka da ljude ne interesira ta industrijska grana kao takva…ili nemaju povjerenja???…a nešto sigurno je od navedenog!!!…

...moj je traktor najjjveči i najjjljepši u selu...

Moglo bi se ustvrditi, najveća skupina ulagača, na moje veliko razočarenje, Dioki povezuje isključivo sa LNG terminalom, te se vode isključivo razmišljanjem, hoće li i kada?!
Manja skupina, ima puno širu sliku i već su odavno pozicionirani, ulove još pokoji "krumpir" i oboružani su strpljenjem jer znaju zašto.
Ovima gore, još možemo pridodati skupinu onih koji ne žure, ne znaju puno o firmi, ali razmišljaju ovako: nikad nije kasno da uđemo kada Dioki krene, po sistemu "ne pitaj zašto, samo kupuj".

Moglo bi se ustvrditi, najveća skupina ulagača, na moje veliko razočarenje, Dioki povezuje isključivo sa LNG terminalom, te se vode isključivo razmišljanjem, hoće li i kada?!
Manja skupina, ima puno širu sliku i već su odavno pozicionirani, ulove još pokoji "krumpir" i oboružani su strpljenjem jer znaju zašto.
Ovima gore, još možemo pridodati skupinu onih koji ne žure, ne znaju puno o firmi, ali razmišljaju ovako: nikad nije kasno da uđemo kada Dioki krene, po sistemu "ne pitaj zašto, samo kupuj".

Neki bi da se dokinu Sabic, Du Pont, Dow, Borealis, Basell…

Industriji ide sve bolje!

Overview of the Central and Eastern European plastics market
12/3/2010
This week, we give you an overview of how the region’s plastics processors are coping with March price increases, and how they see the seasonal upturn.

….Traditional suppliers such as Borealis, Sabic, or Basell are already being supplanted by new, cheaper suppliers – such as Croatia’s Dioki, LLDPE producers in Iran, or Romanian suppliers, all of whom are charging around €100 less…..

Izgleda da ih taremo cijenama preko Adriaoil Spa.
Je li to uvoz iz Irana ili Vijetnama?

http://www.plasportal.com/WebArticleShow.aspx?AN=CPS_2010_11&MN=Menu1&LN=English

Evo malo podataka o tome kako se trži konkurencija:

DuPont
Price/Book : 4.60

Dow Chemical
Price/Book : 2.08

Kod DIOK-ija je to negdje oko 0.96

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

DuPont

Dow Chemical

Koliki je P/E DuPontu ili to nije ni bitno?
Caterpillar je na 4,25 booka, znači li to da je i moja Ingra na 0,57 booka podcijenjena?

DuPont

Dow Chemical

Koliki je P/E DuPontu ili to nije ni bitno?
Caterpillar je na 4,25 booka, znači li to da je i moja Ingra na 0,57 booka podcijenjena?
[/quote]
Naravno da je bitno. DIOK-i sada posluje sa gubitkom (-P/E) pa mi taj podatak sada nema smisla uspoređivati.
Ali da budem korektan:

DOW:
Trailing P/E : 95.42
DuPont
Trailing P/E : 18.72

DIOK:
3Q2009: P/E :-7,20

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Ostale kompanije u toj branši se trže na slijedećem omjeru P/B

4,04 FMC
2,95 EMN
3,12 APD
8,06 CE

Prosta računica kaže prosjek za ovih 6 kompanija je 4,14 (P/BV)

Nagradno pitanje glasi: Da li je DIOK skup na P/BV od 0,96 ?

4,04 FMC
2,95 EMN
3,12 APD
8,06 CE

ne bi li trebalo pogledati i koliki je prosječni P/BV tih burzi, a koliki je na ZSE?

moji postovi nisu poziv na kupnju ili prodaju dionica niti savjet za ulaganje

http://www.vecernji.hr/biznis/od-gradnje-lng-a-vrijednog-800-mil-domacim-tvrtkama-tek-mrvice-clanak-111649

4,04 FMC
2,95 EMN
3,12 APD
8,06 CE

Kad malo pogledam te kompanije

4,04 FMC
2,95 EMN
3,12 APD
8,06 CE

Ako počme pozitivno poslovati onda neće biti skup. Ali s obzirom da su kapital i rezerve u zadnjih pet godina za 40% smanjene nisam baš optimističan.

Pogledao sam sve ove firme što si stavio za usporedbu, što je viša profitabilnost to se firma trži na višoj book vrijednosti.

Ne želim blatiti Dioki ali s obzirom na financijsku situaciju ovo nije previše atraktivna cijena.
Jedino pozitivno što sam našao u bilanci je onaj rast prihoda od 2005-2008g tu postoji potencijal, ali bez dobiti ne znam koja je svrha osvajanja tržišta na vlastitu štetu.

@Antiša

DIOK-i će bit vrlo brzo profitabilan. Oni imaju dosta prostora na obje strane. MOgu smanjivati troškove, a to već i rade, uvođenjem pročiščača vode, UNP-a kao pogonskog goriva, kogeneracija i dr. ali također i povećanjem prihoda uvođenjem novih proizvoda i to višeg nivoa dorade.
DIOK trenutno ima veliki investicijski ciklus i to će slijedeće godine završiti. Prihodi bi se trebali dosta povećati i ne bi trebalo biti problem DIOK-iju preći u plus. Na volumenu od cca 3 milijarde kuna napraviti profit od recimo 120 mio ne bi smjela biti nauka. To je NPM od 4% što ove gore navedene firme uglavnom ostvaruju.

…kolega OPORTUNIST!!!…za pravilan odgovor dajem ti 5+….hvala!!!…

...moj je traktor najjjveči i najjjljepši u selu...

New Report

Close