DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

jesmol to krenili ? ako jesmo, spremte se za istovar na cca 600 kuna

...povijest se ponavlja...

http://www.poslovni.hr/137558.aspx

Izgleda da će Jaca imati teške pregovore u Rusiji. Na stolu će biti LNG terminal, INA i Družba -Adria.
Za "neprotivljenje" LNG terminalu, vjerojatno će tražiti ustupak oko Družba-Adrije ili INE. Sam projekt Južni tok možda se pokaže kao "virtuala" pošto izbore u Ukrajini dobiva "ruski igrač".

Izgleda da će Jaca imati teške pregovore u Rusiji. Na stolu će biti LNG terminal, INA i Družba -Adria.
Za "neprotivljenje" LNG terminalu, vjerojatno će tražiti ustupak oko Družba-Adrije ili INE. Sam projekt Južni tok možda se pokaže kao "virtuala" pošto izbore u Ukrajini dobiva "ruski igrač".

Nama je jedina prednost to što nemamo drugog izbora osim LNG terminala – ali nemaju ga ni još 4-5 država u susjedstvu pa ta sinergija gura LNG terminal kao opciju br.1. Opcije br.2 nema na vidiku.
Posebice je u tom kontekstu važno Inino pozicioniranje u Siriji – Siriji se lagano ukidaju USA sankcije a Sirija je i ulaz u sjeverozapadni Irak i Akkas plinsko polje teško oko 200 milijardi m3 plina.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=conewsstory&tkr=EDN:IM&sid=azMaHOIqWKEI

Plan je da se to polje veže na Nabucco ali može i preko Sirije na Mediteran i odatle LNG brodovima u EU. A tu je i Trans-Arab gas pipeline kojega snažNo podupire EU!
Kada se sve zbroji ispada da je Južni potok propala priča – Nabucco i LNG terminali na HR i Albanskoj obali su budućnost EU!

Isto iz jučerašnjeg Poslovnog :

…"Hrvatska nikako ne bi smjela popustiti pritiscima jer nam je nužno osiguranje alternativnog pravca dobave plina i to što prije, a LNG projekt to osigurava. Tu je riječ o projektu u koji ulaze renomirane strane tvrtke koje će preko toga terminala osiguravati plin za poznate kupce. Osim toga kapaciteti interkonekcije s Mađarskom pokazuju da se i u tom transportnom pravcu računa s plinom iz LNG terminala ……..Ako hrvatske tvrtke koje sudjeluju u projektu ne mogu iznijeti tu investiciju, država može dati koncesiju ili pak proširiti krug sudionika"

Plus domaća građevinska i ina operativa plus kako će Jaca objasniti hrvatskoj javnosti da popuštamo ruskim ucjenama na račun EU interesa ? Mislim da je bez obzira na teške pregovore ishod izvjestan , jer je sada prekasno da se s LNG-om vratimo natrag (iako , kažu da se nikad ne smije reći nikad).

No ,važnije od toga je: kreće li VCM stvarno 01.03. kako je bilo najavljeno ?
Prema sadašnjim cijenama , koliko je povećanje prihoda tih 90.000 t VCM-a godišnje ? 50-60 mil USD ?

Radi se na tome,vidjećemo….

Radi se na tome,vidjećemo….

Prema sadašnjim cijenama , koliko je povećanje prihoda tih 90.000 t VCM-a godišnje ? 50-60 mil USD ?
[/quote]

Nije 90.000 nego 200.000 tona/godišnje!
Po trenutnim cijenama oko 180 milijuna dolara prihoda!

sada sam i ja unutra s vama
kasno ali ipak ušao i već zarada…hahahaha
neka ide polako gore dva koraka dolje korak i tako stalno i ja zadovoljan
bravo sretnici

Oportunist je na neka moja pitanja prije desetak dana odgovorio ovako:

1.počela probna proizvodnja Dinalena, službeno punim kapacitetom od 15.01.
2.pri kraju dobivanje lokacijske dozvole, najkasnije do 01.03.
3.VCM kreće u probnu proizvodnju od 01.03. dok se puni kapacitet očekuje najkasnije do 01.06. Plan za 2010. iznosi 90 000 t. Inače kapacitet je 200 000 t/g.

Do sada su njegove informacije uvijek bile točne.Nemam razloga da mu ne vjerujem i ovog puta.Prema tome , 90.000 bi bilo cca dodatnih 80 mil USD.

Oportunist je na neka moja pitanja prije desetak dana odgovorio ovako:

1.počela probna proizvodnja Dinalena, službeno punim kapacitetom od 15.01.
2.pri kraju dobivanje lokacijske dozvole, najkasnije do 01.03.
3.VCM kreće u probnu proizvodnju od 01.03. dok se puni kapacitet očekuje najkasnije do 01.06. Plan za 2010. iznosi 90 000 t. Inače kapacitet je 200 000 t/g.

Do sada su njegove informacije uvijek bile točne.Nemam razloga da mu ne vjerujem i ovog puta.Prema tome , 90.000 bi bilo cca dodatnih 80 mil USD.
[/quote]

Ma jasno da za pol godine PROIZVODNJE PUNIM KAPACITETOM ne može proizvesti 200.000 tona – puni kapacitet je 200.000 tona a ove godine planiraju proizvesti 90.000 tona. Slijedeće će biti 200.000 a pola od toga ide u PVC!

…lijepe cifre nema se što reći…a da li je osigurano tržište (prodaja)????…što je s ino konkurencijom???…da li će se dogoditi da su s dosadašnjom proizvodnjom i plasmanom bilježili gubitke u poslovanju, a da s većom proizvodnjom taj isti gubitak neće biti još veći???…mislim da su pitanja na mjestu!…

...moj je traktor najjjveči i najjjljepši u selu...

…lijepe cifre nema se što reći…a da li je osigurano tržište (prodaja)????…što je s ino konkurencijom???…da li će se dogoditi da su s dosadašnjom proizvodnjom i plasmanom bilježili gubitke u poslovanju, a da s većom proizvodnjom taj isti gubitak neće biti još veći???…mislim da su pitanja na mjestu!…

Po tradiciji iznosiš besmislice. O kvaliteti proizvoda pisao sam par stranica unazad, kupci su već nestrpljivi, a pogotovo za VCM (npr.Turska, kao nekadašnji najveći uvoznik),kreditne obveze do sada su redovno servisirane, povečanom proizvodnjom i ta stavka postaje manje opterećenje.

…besmislica ili ne…a tko se ovdje ponajviše drži tradicije?…hm!…treba ljudima na ispravan način prezentirati pozitivnu, a pogotovo negativnu stranu cijele priče…nije baš sve tako idealno kako se večinom piše u postovima…više bih cjenio Vaše pismene uratke kad bi počeli konačno upotrebljavati onaj "ali" ili "ako"…ili "možda"…manje onih informacija koji se odnose na "copy/paste" da bi netko ispao pametniji ili zanimljiviji…više cijenim osobno viđenje stvari, naravno vezano uz činjenično stanje…e sad???…tip "ingenioznosti"…he,he…još kad saznam što to znači ili što to jest, bit ću najsretniji "čovik" na svijetu…hy…

...moj je traktor najjjveči i najjjljepši u selu...

New Report

Close