DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

U slijedećem razdoblju, do 01.03.2010. slijedi niz izvrsnih vijesti.

kolega, putimo mi vijesti. Misli li ova firma zaraditi koju kunu konačno ili će i u sljedećih 5 godina gubiti na supstanci zbog gubitaka iz redovnog poslovanja?

U slijedećem razdoblju, do 01.03.2010. slijedi niz izvrsnih vijesti.

kolega, putimo mi vijesti. Misli li ova firma zaraditi koju kunu konačno ili će i u sljedećih 5 godina gubiti na supstanci zbog gubitaka iz redovnog poslovanja?
[/quote]
Kolega, kad se bude počela prikazivati dobit, a hoće s vremenom, to ne treba sumnjati, zar vi mislte da će onda biti ova cijena?
Evo malo ponavljanja gradiva.. kad su bila normalna vremena u svijetu, sektorska analiza je izgledala ovako:

Industry Statistics
Market Capitalization: 157B
Price / Earnings: 12.2
Price / Book: 5.2
Net Profit Margin (mrq): 8.8%

Price To Free Cash Flow (mrq): -64.3
Return on Equity: 27.3%
Total Debt / Equity: 1.0

http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=525&pg=21

Kad se završi investicijski ciklus kod DIOK-ija, a to će biti 2011 (ne vezano za LNG terminal) može se očekivati revenue od cca 4 mlrd kuna.

Ako uzmemo profitnu maržu od samo 4% (pola od ove gore) to bi moglo biti oko 160 mio kuna godišnjeg profita (cca 40 kuna po dionici).
Ako na to dodamo efekt LNG-a onda bi trebali doći negdje barem do 6-7% ako ne i 8% NPM, a to je već cca 70-80 kuna po dionici.
Tada će i BV po dionici porasti, a uz P/BV koji vrijedi u ovoj industriji (4-5X) možete i na ovaj način procjeniti gdje će tada biti cijena DIOK-ija.

PS
Podaci o sektoru su iz 2006 i uzeo sam ih ‘as is’ bez provjere, pa se time ograđujem od točnosti.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Kažu mi da je RWE morao izići zbog JV s HEP-om u TE Plomin doo?
Ostali partneri i nisu bili voljni da se preko udjela HR kompanija i RWE-a stvori možebitna majorizacija ostalih. Stoga je RWE izguran pa se sada čeka HR ulazak – ništa ga ne priječi.

No bumo videli kako se to bude raspetljalo jer interesenti su mnogi a ulaznica je puno manje.
Mene više interesira što je to Dioki dobio u vidu dugotrajne financijske imovine za prodaju terminala na Žitnjaku.
Također onima koji pričaju da je u Diokiju loš omjer P/B neka u izračun uvrste cijenu zemljišta po kojoj je Rijekatanku prodato 41.000m2. Tada će se dobiti realan omjer.
Ista takva situacija vrijedi i za sve ostala poduzeća konsolidacije.

…je,je…profitna marža, pa dionica malo naraste…pa LNG terminal…dionica još malo naraste…i onda dođu "trejderi"…i sve "grune" dole…sve se rasplini kao mjehurić od sapunice…na njih nitko ne računa, jel"da?…ovo nije zlonamjerno, nego je činjenica…to se odnosi na sve dionice…nego od svih ovih silnih i dobrih (top) vijesti nitko, ama baš nitko se nije usudio odgovoriti na moje pitanje o ulaganju u samu dionicu DIOKI gdje sam ponudio tri opcije/odgovora:
1.) INVESTICIJSKI FONDOVI (domaći)
2.) INVESTICIJSKI FODOVI (strani)
3.) "mali" ulagači (domaći i strani)

…Vi kao "mali" ulagači znate kako stvar funkcionira…jel"da…vidiš u pojedinoj dionici dobru priliku, "gruneš" lovu i to je to…a malo je takvih…a što je s ostalima???…ha!…i iskreno govoreći hebe mi se koje plinove možeš raspliniti iz metana ili etana ili nešto drugo…nisam kemičar…u dionicama sam zbog love!…

...moj je traktor najjjveči i najjjljepši u selu...

Kolega Jaal,

Na DIOK-iju je mali free float. Nema puno dionica na tržištu. Trenutno stoji cca 5000 kom do cijene od 350 kuna. Vjerojatno bi uletilo još toliko dok bi se cijena dizala, ali svejedno to nije puno i iznos od cca 2 milijuna kuna vraća ovu dionicu tamo gdje je bila.

Ovdje nije nužan nikakav jači investitor da bi se cijena oporavila. Dovoljno je da cijelo tržište krene i DIOK-i će pratiti i zbog malo FF brzo ići gore.

TK tržište radi na principu spojenih posuda. Kapital se prelijeva tamo gdje se može bolje oploditi. DIOK-i nije iznimka. Treba samo dovoljno strpljenja.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

…a što ti se događa na "free-float"-u?…zar ga nisi proživio?…ja sam uvjeren da bi ti i velika većina svoje dionice prodali do max.300 kn…odmah bez razmišljanja…razuvjeri me ako nisam u pravu!?…

…a što ti se događa na "free-float"-u?…zar ga nisi proživio?…ja sam uvjeren da bi ti i velika većina svoje dionice prodali do max.300 kn…odmah bez razmišljanja…razuvjeri me ako nisam u pravu!?…

Evo ti moj stav.
Ja bi prodao svoje dionice na 300 kuna kad bi cijene ostalih dionica bile atraktivnije za ulaganje. Ako bi cijelo tržište išlo gore tada ne bi prodao niti na 300 kuna jer moj target za ovu dionicu je veći, ali u vremenskom horizontu od nekoliko godina.
Dobar dio svojih dionica sam kupovao u rasponu od 400 do 500 kuna. Zašto da prodajem po 300 ako nemam izrazitu priliku negdje drugdje investirati?
Ja imam još neke dionice osim DIOK-ija. Npr THNK.
Ako bi sada THNK pala na recimo 1000 kuna a ja recimo nemam cash-a za dokupiti već samo dionice DIOK-ija, ja bi bio u stanju prodati DIOK i po ovoj cijeni i kupiti THNK jer mislim da bi to bio dobar posao za mene. Stislo bi me da dam nalog na prodaju na ovoj cijeni, ali ako je na drugoj strani izrazita prilika, to se mora napraviti.

…bravo kolega…hvala na iskrenosti…evo čitam neki članak, pa ga pročitaj i ti…ovo ti se zove lobiranje…za "JT"…

Temperatura mora sjevernog Jadrana past će za dva do tri stupnja. Dok mi samo razgovaramo o naftovodima i plinovodima, Talijani su već završili jedan projekt i krenuli u drugi, unatoč sporu sa Slovenijom koja ih ne želi jer istraživanja pokazuju da bi temperatura mora sjevernog Jadrana pala prosječno dva do tri stupnja što bi uništilo slovensku ljetnu turističku sezonu, kazao je danas Davorin Štern na Gospodarskim susretima Matice hrvatske u Zagrebu. No dodao je da je opasnost manja za hrvatski dio Jadrana jer je na našem dijelu more dublje.

Govoreći o energetici u Hrvatskoj, Štern je ustvrdio da se nalazimo u "slijepom crijevu" Europe, zbog nedostatka vizije odgovornih za energetsku politiku.

– Tu nema ni vizije niti strategije, to je samo skup snova ljudi koji se vrte oko energetike – rekao je Štern, koji je kritizirao i prodaju Ine.

– Hrvatska je prodajom Ine Molu prodala ne samo naftne nego i najbolje vodne izvore! Jer su to izvori na dubini 3500 metara gdje je najčistija voda, a Ina je do njih došla slučajno, kopajući naftu – tvrdi Štern.

Najveće potencijale vidi pak u alternativnoj, odnosno energiji sunca, biodizelu i bioetanolu.

– Kad bi se na silnom neobrađenom poljoprivrednom zemljištu uzgajale kulture od kojih se dobiva biodizel i bioetanol, hrvatskog seljaka bismo pretvorili u energetičara – ocijenio je Štern, koji je kritizirao i prodaju Ine.

kolega k-pax stvarno ste me razočarli. Nemogu vjerovat da cijenite više thnk nego diok. I da bi te prodali dioki po ovim cijenama radi kupnje thnk. [bye]

…jedna mi je stvar najjasnija u cijeloj ovoj priči, a to da je DIOKI "HRVATSKA FIRMA"…u njoj rade naši ljudi…naši radnici…bit je da firma radi i da može dijeliti plaće radnicima…priče koje pumpaju pojedinci o "Eldoradu" mi ne stoje…neki to ipak "puše", puna su im srca…treba biti realan…sagledat činjenice…a malo je dobrih činjenica koje idu u prilog DIOKI-u…isto tako s druge strane DIOKI je privatna firma…s večinskim vlasnicima…a meni je tu sve jasno…koliko sam primjetio, naša Vlada više gleda plinovod "JT", a LNG ako bude, dobro, ako ne, ništa…razumljivo…u oba slučaja potrebni su veliki potrošači…primjer…LNG terminal – DIOKI i uže područje…a plinovod – PETROKEMIJA i ostala većina postojećih potrošača…interes je interes…navika je navika…što više reć"…i molim pojedince da prestanu svojatat LNG terminal i dijeliti suvlasništvo…nije vaš, niti ste ga izmislili…

kolega k-pax stvarno ste me razočarli. Nemogu vjerovat da cijenite više thnk nego diok. I da bi te prodali dioki po ovim cijenama radi kupnje thnk. [bye]

Nisam rekao da cijenim više THNK od DIOK. Ja sam pojasnio da TK radi kao spojene posude.To je moje shvaćanje. Emocije treba isključiti. Mogao sam dati primjer i za INA-u, LRH, ATPL, INGR, LKRI.

…jedna mi je stvar najjasnija u cijeloj ovoj priči, a to da je DIOKI "HRVATSKA FIRMA"…u njoj rade naši ljudi…naši radnici…bit je da firma radi i da može dijeliti plaće radnicima…priče koje pumpaju pojedinci o "Eldoradu" mi ne stoje…neki to ipak "puše", puna su im srca…treba biti realan…sagledat činjenice…a malo je dobrih činjenica koje idu u prilog DIOKI-u…isto tako s druge strane DIOKI je privatna firma…s večinskim vlasnicima…a meni je tu sve jasno…koliko sam primjetio, naša Vlada više gleda plinovod "JT", a LNG ako bude, dobro, ako ne, ništa…razumljivo…u oba slučaja potrebni su veliki potrošači…primjer…LNG terminal – DIOKI i uže područje…a plinovod – PETROKEMIJA i ostala većina postojećih potrošača…interes je interes…navika je navika…što više reć"…i molim pojedince da prestanu svojatat LNG terminal i dijeliti suvlasništvo…nije vaš, niti ste ga izmislili…

Kolega, namlatiste tu svega i svačega. Bespotrebno podcjenjujete dioki, nemate kao interes , a od zadnjih osam vaših postova svi su vezani na dioki. Koincidencija. [wink]
Dioki uz Inu kroz dvije godine postaje najveći izvoznik!

New Report

Close