DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

….nisu DIOKI i PETROKEMIJA jedini potrošači plina u RH…ako ja kao građanin plaćam potrošnju plina 2,49 kn/m3, a od slijedeće godine mu cijena još ide gore 20-30% (?) i s obzirom da nam je VLADA odustala od "plinskog biznisa" upravo iz razloga takve neisplativosti, onda tko tu koga vara???…na 1kn/m3 dobit, a na 2,49 kn/m3 gubitak…i vidiš nisam znao da se po novome kaže "niveliranje cijena", kada cijena ide gore…fini izraz…eskjuz mua…

Niveliranje -tu sam mislio na uređivanje odnosa cijena među energentima prvenstveno struje i plina.
Cijena plina ovisi o cijeni na svjetskim tržištima – američko tržište je klasično spot tržište a u Europi je cijena vezana na cijenu nafte s vremenskim pomakom od 6 mjeseci.
Cijene plina bi trebale u dužem razdoblju biti stabilne zbog sve većih ulaganja u istraživanje i sve većih otkrivenih rezervi.

…tako je kolega…bravo…sav drhčem na samu pomisao izgradnje LNG-a…srce mi lupa ko ludo…stranci će nama odrediti što pripada nama, a što njima…"sila" je to nema šta…još malo pa će nam određivati i na koju stranu da se češljamo…sve prema P.S.-u…

...moj je traktor najjjveči i najjjljepši u selu...

…kolega Savo ma pusti ti "niveliranje"…imamo mi sreće što je vani temperatura 15-16 stupnjeva…da je toliko u minusu, psovao bi ti i terminal i plinovod i VLADU i INU i sve po redu…(he,he)…

Trenutna cijena koja je iznad BV i poslovanje firme koje je godinama negativno svrstavaju ovu dionicu na ovoj cijeni prilično rizičnom investicijom.

Što ukoliko se ne izgradi LNG terminal ? Može li Dioki poslovati pozitivno bez njega? Odnosno, što Dioki dobiva ako se LNG terminal izgradi na nekoj drugoj lokaciji ? Da li je za Dioki važniji LNG terminal zbog nižih ulaznih troškova ili zbog prodaje zemljišta?

…tako je kolega…bravo…sav drhčem na samu pomisao izgradnje LNG-a…srce mi lupa ko ludo…stranci će nama odrediti što pripada nama, a što njima…"sila" je to nema šta…još malo pa će nam određivati i na koju stranu da se češljamo…sve prema P.S.-u…

Ništa kontra EU legislative kolega. Davno sam rekao da naši i nisu nužni u ovom poslu kako se to navodi u izjavama i u tisku.
Terminalom će upravljati Operator u skladu s EU zakonodavstvom za LNG terminale. Prostor se zakupljuje po tržišnim cijenama, prostorom se može i trgovati, svatko ima pravo nediskriminirajućeg pristupa i sl……Za to nije uopće bitno hoće li ili neće sudjelovati u izgradnji.

Trenutna cijena koja je iznad BV i poslovanje firme koje je godinama negativno svrstavaju ovu dionicu na ovoj cijeni prilično rizičnom investicijom.

Što ukoliko se ne izgradi LNG terminal ? Može li Dioki poslovati pozitivno bez njega? Odnosno, što Dioki dobiva ako se LNG terminal izgradi na nekoj drugoj lokaciji ? Da li je za Dioki važniji LNG terminal zbog nižih ulaznih troškova ili zbog prodaje zemljišta?

BV je, ako preračunamo na cijene po kojima je prodato zemljište na žitnjaku, je 5x veća.

Ajmo malo prekinuti s prepiskom tko više ili manje gubi ili dobiva EU ili RH, te bacimo težište na Dioki. Kako on prolazi sa LNG terminalom. Uz prihod od prodaje ili najma zemljišta majka svih odgovora krije se u slijedećem. Kako sam više puta pisao UPP sastoji se većinom od metana te nešto dušika i za nas značajnom C2 frakcijom (etan,propan, butan). C2 frakcija idealna je baza za proizvodnju etilena,osnovne sirovine za petrokemiju.Uobičajeno je da UPP koji se doprema na terminal ima previsoku ogrjevnu vrijednost, a razlog je što je prebogat C2 frakcijom. Smanjenje ogrjevne vrijednosti može se izvršiti na dva standardna načina, razrjeđivanjem plina dušikom ili ekstrakcijom C2 frakcije. Oba načina predstavljaju trošak za Konzorcij. E, tu se javlja Dioki i vrši ekstrakciju C2 frakcije osiguravajući ogromne količine sirovinske baze u procesu proizvodnje koje dobiva praktički besplatno, istovremeno rasterećuje Konzorcij bespotrebnih troškova. Ostale pogodnosti, sinergijske učinke toplina-hladnoća, kogeneraciju itd, neću ni spominjati.

BV je, ako preračunamo na cijene po kojima je prodato zemljište na žitnjaku, je 5x veća.

ja bih volio da mi odgovorite na pitanja ako je moguće

a priče oko vrijedne imovine …… pa nije Dioki firma koja prodajhe zemljišta – uostalom, ako budu negativno poslovali malo pomalo će pojesti zemljište. ili mislite da će Ježić odjednom prodati zemljište i ugasiti Dioki, a lovu podijeliti dioničarima.

ja bih volio da mi odgovorite na pitanja ako je moguće

a priče oko vrijedne imovine …… pa nije Dioki firma koja prodajhe zemljišta – uostalom, ako budu negativno poslovali malo pomalo će pojesti zemljište. ili mislite da će Ježić odjednom prodati zemljište i ugasiti Dioki, a lovu podijeliti dioničarima.
[/quote]

Bavi se polimerima, naravno. Ali ako imaš 3 milijuna metara kvadratnih zemljišta – od toga preko 700.000 m2 na Žitnjaku, ako imaš 360.000 m2 za LNG terminal, ako imaš u Kijcu uz obalu mora 610.000 m2 zemljišta koje je po novom UPU Njivice namjenjeno za turističku namjenu, mora se računati s tim kapitalom!

Ajmo malo prekinuti s prepiskom tko više ili manje gubi ili dobiva EU ili RH, te bacimo težište na Dioki. Kako on prolazi sa LNG terminalom. Uz prihod od prodaje ili najma zemljišta majka svih odgovora krije se u slijedećem. Kako sam više puta pisao UPP sastoji se većinom od metana te nešto dušika i za nas značajnom C2 frakcijom (etan,propan, butan). C2 frakcija idealna je baza za proizvodnju etilena,osnovne sirovine za petrokemiju.Uobičajeno je da UPP koji se doprema na terminal ima previsoku ogrjevnu vrijednost, a razlog je što je prebogat C2 frakcijom. Smanjenje ogrjevne vrijednosti može se izvršiti na dva standardna načina, razrjeđivanjem plina dušikom ili ekstrakcijom C2 frakcije. Oba načina predstavljaju trošak za Konzorcij. E, tu se javlja Dioki i vrši ekstrakciju C2 frakcije osiguravajući ogromne količine sirovinske baze u procesu proizvodnje koje dobiva praktički besplatno, istovremeno rasterećuje Konzorcij bespotrebnih troškova. Ostale pogodnosti, sinergijske učinke toplina-hladnoća, kogeneraciju itd, neću ni spominjati.

e to je već ok odgovor

znači, izgradnja LNG-a znači za Dioki super jeftiino ulaznu sirovinu, nekoliko puta nižu od trenutne cijene

i slučaju da se LNG izgradi negdje drugdje, onda je Dioki u banani?

znači, LNG konzorciji dobiva nekoga tko mu praktički besplatno "čisti" plin

očito je onda i LNG konzorciju da budu blizu Diokija koliko je Diokiju da bude blizu LNG-a

to meni više vrijedi nego zemljište, zemljište prodaš i potrošiš

Ajde, hvala Bogu da je netko konkretno izveo zaključak. Tu se kriju nezamislivo veliki financijski efekti. Od početka plana realizacije LNG terminala to je Diokiju pitanje svih pitanaja. Uzgred ne treba ni zanemariti ni perokside,VCM i PVC.

…sudeći prema ovakvom izlaganju, morate svi pohrliti u kupovinu dionica bez presedana i suvišnih pitanja…dionica skoro da ima neprocijenjivu muzejsku vrijednost…

New Report

Close