Slovenski Geoplin je jedan od članova konzorcija Adria LNG.
Glede navoda da su Ameri protiv to više nije točno. Južni tok je sada poželjan projekt budući da je Putin napustio strategiju da plinom i Gazpromom osvoji svijet. U proteklih nekoliko godina su blokirali poslove Shella i BP-a, ali nakon pada cijene energenata bez šanse da se uskoro vrate na neke za njih ekonomski prihvatljive razine Putin je pozvao najveće potrošače plina USA, EU, Kinu, Koreju Japan da ravnopravnu sudjeluju u eksploataciji Sibira i Arktičkog kruga. Vrlo brzo nakon toga Tursak je dobila zeleno svjetlo i prihvatila Južni tok.
Dakle i HR će potpisati ali to ništa ne mjenja na Krku. Inače Južni tok je plinovod vrlo upitne izvodljivosti i ekonomske opravdanosti zbog velike dužine i činjenice da dobrim dijelom je podmorski.
[/quote]
Južni tok nije konkurencija LNG terminalu, dapače. Sam Južni tok kapaciteta je oko 30 mlrd.m3/g. a gradnja bi počela 2013g. Sama vrijednost investicije kreće se u rasponu 10-20 mlrd. eura. Nasuprot tomu imamo LNG terminal na Krku, vrijednost investicije 1 mlrd. eura, a kapacitet samo upola manji od Južnog toka 15 mlrd.m3/g.
Šta misliš hoće li se krenuti u proizvodnju etilena i propilena iz prirodnog plina?
Je li to predviđeno da se odradi s Pirosom?
Šta misliš hoće li se krenuti u proizvodnju etilena i propilena iz prirodnog plina?
Je li to predviđeno da se odradi s Pirosom?
Da ne davim preopsežno, u najkraćim crtama.
Uparavanjem ukapljenog plina sa -162c kroz instalirane separatore može se izdvajati komponenta etana čija je zastupljenost 7-9%, a naročito obogaćen etanom je qatarski uk. plin. Spomenuta supstanca sirovinska je baza u proizvodnji etilena, koji se u daljnjem procesu proizvodnji koristi za proizvodnju PE. Instaliranje etilenskog postrojenja kapaciteta cca 400-500.000 t/g. zatim kogeneracijsko postrojenje 150-200 MGW iziskuje veliki financijski napor, koji bi se financirao kreditnom linijom ili prodajom lokacije Žitnjak u Zagrebu. Ne treba smetnuti ni opciju izvoza pitke vode LNG tankerima u arapske zemlje. Ukoliko Dioki ne bude u mogućnosti financijski pratiti sve zahtjevne i ambiciozne projekte, najvjerojatnija opcija, nimalo lošija od gore navedenog je "predaja štafetne palice" onome tko može , a to je ….
Rezime. Potrebno je još malo strpljenja da konačno realiziraju lokacijsku, a zatim građevinsku dozvolu da bi se navedeni projekti pokrenuli. Tko nije cijepljen protiv nestrpljenja, sretno mu bilo u drugim dionicama.
[/quote]
[cool] [cool]
Slovenija zainteresirana za LNG terminal na Krku?? Jes moj k….
http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/slovenija-zainteresirana-za-lng-.aspx
Traze izlaz na more a protiv su gradnje talijanskih LNG terminala oko Trsta?
A Geoplin ima 1% u Adria LNG? Valjda radi spijuniranja ili zaustavljanja projekta… Tko ih je uopce pustio u Adria LNG nakon svega sta su nam napravili.
Ja njima (zlovenskim politicarima) ne vjerujem nista.
To je nevjerojatno bahata banda jadnika koja moze egzistirati samo ako oko sebe ima jos vece bijednike.
Zapamtite: samo jedan LNG ce biti s nase strane Jadrana. Ili nas ili njihov.
Mozda drugi za 20tak godina u posebnim povijesnim okolnostima. Al tada ce biti prekasno za nas.
S obzirom da nas od jucer i Berlusconi naprasno "hoce u EU sta prije" … meni je sve kristalno jasno.
Odjednom se svima okolo zuri da se mi naguzimo. A ako nam ga metnuuuuuu – ode sve u mp3
Dow je skočio u 3 tjedna sa 14,66 na 23,63 što je rast od preko 60%.
Ne bi se žalio da i DIOK-i toliko poraste u otprilike istom roku. [thumbsup]
Ovo gore je post od 06.08.2009.
Sada je DOW već na 28,47 USD, znači porastao je u zadnja 3 mjeseca još dodatnih 20,5%, odnosno cijena je u manje od 4 mjeseca porasla oko 100%.
Želio bi naglasiti nekoliko fundamentalnih pokazatelja DOW-a (današnji)
->Dow posluje cijelo ovo vrijeme s gubitkom
->EPS je -1,31 (ttm)
->P/S je 0,75
->P/B je 1,96
->profitna marža je -2,48%
Samo da dodam još par podataka o DOW-u na već pokazane fundamente:
->cijena je bila ove godine pala na 5,89 USD
->znači da je sadašnja cijena oko 5x veća od one od koja je bila na dnu ove godine
->nekada je cijena bila preko 56 USD (pazite, ne 2007. nego 2005.godine!)
->P/B je nekada bio između 4 i 5
Unatoč velikom rastu cijene zadnjih mjeseci, analitičari svejedno preporučuju ili kupnju ili držanje dionice. Evo dole što je preporuka za DOW:
Current Month
—————-
1 Strong Buy
3 Buy
7 Hold
1 Underperform
0 Sell
Uparavanjem ukapljenog plina sa -162c kroz instalirane separatore može se izdvajati komponenta etana čija je zastupljenost 7-9%, a naročito obogaćen etanom je qatarski uk. plin. Spomenuta supstanca sirovinska je baza u proizvodnji etilena, koji se u daljnjem procesu proizvodnji koristi za proizvodnju PE. Instaliranje etilenskog postrojenja kapaciteta cca 400-500.000 t/g. zatim kogeneracijsko postrojenje 150-200 MGW iziskuje veliki financijski napor, koji bi se financirao kreditnom linijom ili prodajom lokacije Žitnjak u Zagrebu. Ne treba smetnuti ni opciju izvoza pitke vode LNG tankerima u arapske zemlje. Ukoliko Dioki ne bude u mogućnosti financijski pratiti sve zahtjevne i ambiciozne projekte, najvjerojatnija opcija, nimalo lošija od gore navedenog je "predaja štafetne palice" onome tko može , a to je ….
Rezime. Potrebno je još malo strpljenja da konačno realiziraju lokacijsku, a zatim građevinsku dozvolu da bi se navedeni projekti pokrenuli. Tko nije cijepljen protiv nestrpljenja, sretno mu bilo u drugim dionicama.
[cool] [cool]
[/quote]
Je li malo neracionalno izvajati Etilen iz plina. Čini mi se da je bolje direktno iz prirodnog plina preko Metanola proizvoditi i Etilen i Propilen. Posebice mi se tu dopada METILEN.
Metilen je odlično gorivo s mnogo manjom emisijom, a može se do 20% dodavati bez ikakva loša utjecaja na rad motora. Čini mi se da se može koristiti i kao gorivo u gorivim ćelijama tj za pogon električnih automobila.
[cool] [cool]
[/quote]
Je li malo neracionalno izvajati Etilen iz plina. Čini mi se da je bolje direktno iz prirodnog plina preko Metanola proizvoditi i Etilen i Propilen. Posebice mi se tu dopada METILEN.
Metilen je odlično gorivo s mnogo manjom emisijom, a može se do 20% dodavati bez ikakva loša utjecaja na rad motora. Čini mi se da se može koristiti i kao gorivo u gorivim ćelijama tj za pogon električnih automobila.
[/quote]
METANOL
Mora da je sutra sell kad ste ovoliko postova naslagali ?
@sava
Ne izdvaja se etilen iz plina nego etan.
Ukapljeni plin sastoji se najvećim dijelom od metana, te c2+ frakcije, etan ,propan i butan. Etilen se može dobivati od etana, benzina, rafinerijskih plinova.. Najkvalitetniji etilen, 99,99 %-tni je proizveden od etana. Već sam napisao da u qatarskom ukapljenom plinu ima poprilično etana 7-9% i proizvodnja etilena bazirana na tom izvoru je najefikasnija, najkvalitetnija i najjeftinija. Da ne govorim da je postrojenje Etilena na bazi etana tehnološki jednostavnije i manjih dimenzija od ostalih. DowChem samo u Teksasu ima 11 etilenskih postrojenja, kapaciteta od 200-750.000 t/g, a kao sirovinsku bazu koriste sve spomenute sirovine.
Jeste vi napokon odlučili hoće li Dioki proizodit plinove ili zeimljišta rasprodavati po 1000 eura/m2?
[lol]
@sava
Ne izdvaja se etilen iz plina nego etan.
Ukapljeni plin sastoji se najvećim dijelom od metana, te c2+ frakcije, etan ,propan i butan. Etilen se može dobivati od etana, benzina, rafinerijskih plinova.. Najkvalitetniji etilen, 99,99 %-tni je proizveden od etana. Već sam napisao da u qatarskom ukapljenom plinu ima poprilično etana 7-9% i proizvodnja etilena bazirana na tom izvoru je najefikasnija, najkvalitetnija i najjeftinija. Da ne govorim da je postrojenje Etilena na bazi etana tehnološki jednostavnije i manjih dimenzija od ostalih. DowChem samo u Teksasu ima 11 etilenskih postrojenja, kapaciteta od 200-750.000 t/g, a kao sirovinsku bazu koriste sve spomenute sirovine.
http://www.earth-stream.com/outpage.php?s=18&id=201373
Ovo gore može biti puno vrijednije od formule etan – etilen.
Metanol se može koristiti i kao sirovina za etilen – propilen ali i kao GORIVO! A sada i u gorivim ćelijama – to može revolucionizirati promet!
A dobiva se iz prirodnog plina bez obzira kakav je sastav. Nije se dobro orjentirati na procese koje limitira sastav sirovine.
Očekujem da se odabere najbolja tehnologija da se ne čeka 3 ili 4q2010. kada će stići plin u Omišalj!