DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

…evo još malo novosti…

LJUBLJANA – Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i ruski mu kolega Vladimir Putin u subotu će u Moskvi potpisati sporazum o gradnji slovenske trase plinovoda Južni tok.
Na novinarska pitanja Lahovnik (ministar gospodarstva) je odgovorio da je za Sloveniju strateški važno to što je uključena u plinovod Južni tok, ali da ona podupire i druge planirane plinovode koji trebaju osigurati više izvora i trasa dobave energije za države u Europskoj uniji, kako bi se ubuduće izbjegle plinske i ostale energetske krize.

Zato Slovenija podupire i projekt plinovoda Nabucco koji je, međutim, još samo "na papiru" i mogućnost da se ostvari manja je nego za Južni tok, među ostalim i zato što su ruske energetske tvrtke zakupile velika plinska nalazišta u kaspijskom području, odakle bi vodio plinovod Nabucco.

…ovo što sam boldao zvuči kao ambicija…i to velika…s ovakvom izjavom stavljaju sebe u prvi plan…a možda sam nešto krivo protumačio, nešto krivo izvadio iz konteksta…"susedi nam buju se zeli"…"mi se tak vidi"…

...moj je traktor najjjveči i najjjljepši u selu...

…vidiš,vidiš…nekako mi je palo na pamet pitanje…čemu bacati novac na izgradnju LNG terminala kad imaš "on-line" plin iz Rusije…koliko potrošiš toliko platiš…a terminal treba izgradit, dopremit plin, "natankat", potrošit i tako ukrug…kao auto (figurativno)…a koji je auto rentabilan???…

Ako nisi znao LNG je jeftiniji.

…da, ali koja će mu cijena biti 2013/2014???…ne možeš reći da mu cijena neće progresivno rasti do tada…i nemoj zaboraviti da Rusi imaju plina u izobilju…mogu manipulirati s cijenama kako žele…samo da plin "struji" po cijevima…he,he…

Čitaj malo šta se događa u plinskom businessu. Ako Rusi pod hitno ne uđu u LNG business postat će čisti price-taker u EU. South Stream je omča oko vrata Gazpromu – preskupo su otkupili prava u državama bivšeg SSSR-a i sada ih to pritišće.
Ovo ispod je kapitulacija, samo se tako ne zove nego poziv stranim investitorima.
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/natural_resources/article6848134.ece

…kapitulacija je onda kada Rusi zatvore ventile…ali ne njihova nego naša i pola EU…razumljivo je da žele da svaka zemlja kroz koju će ići trasa odnosno "Južni tok", izgradi plinovod u svome trošku…

…kapitulacija je onda kada Rusi zatvore ventile…ali ne njihova nego naša i pola EU…razumljivo je da žele da svaka zemlja kroz koju će ići trasa odnosno "Južni tok", izgradi plinovod u svome trošku…

A ni jedna nema vlastita sredstva a EU banke neće financirati jer nije EU projekt. Ne zaboravi da se kompletna mreža u HR financira preko EBRD-a.

…može li mi tko odgovoriti na pitanje s čijim plinom bi DIOPLIN mislio trgovati u narednih 4/5 godina???…

I da se zna – nema ja ništa protiv Rusa. Svejedno mi je čiji plin će trošiti Dina ili Piros kada se dovrši plinovod Kukuljanovo – Omišalj. Važno je da plina ima i da je dobra cijena kako bi etilensko postrojenje moglo raditi u kontinuitetu te da etilen bude visoke kakvoće i prihvatljive cijene.

…može li mi tko odgovoriti na pitanje s čijim plinom bi DIOPLIN mislio trgovati u narednih 4/5 godina???…

¸
Malo se tu informacija daje, čak premalo. I tko tvrdi da će se uopće trgovati s PRIRODNIM plinom?
Recimo, ja bih trgovao s metanolom – to mi je puno bolja opcija!

S druge strane ako ćeš uvoditi dvostupnjeviti postupak proizvodnje etilena i propilena iz prirodnog plina onda ti za 500kt etilena i 325kt propilena treba oko 2 milijarde m3 prirodnog plina. Ali to je već ohoho investicija. Dioki će za takvo nešto preko Pirosa morati tražiti partnera.

Puno se zadnjih godina ulaže u iznalaženje novih tehnologija pa su i komercijalni rezultati sve bliže.
Evo malo najnovijih rezultata u proizvodnji metanola – za njega se očekuje da bi mogao zamjeniti vodik u tzv " vodikovoj zelenoj ekonomiji".

http://www.physorg.com/news177164574.html

http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/slovenija-zainteresirana-za-lng-.aspx

http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/slovenija-zainteresirana-za-lng-.aspx

Slovenski Geoplin je jedan od članova konzorcija Adria LNG.
Glede navoda da su Ameri protiv to više nije točno. Južni tok je sada poželjan projekt budući da je Putin napustio strategiju da plinom i Gazpromom osvoji svijet. U proteklih nekoliko godina su blokirali poslove Shella i BP-a, ali nakon pada cijene energenata bez šanse da se uskoro vrate na neke za njih ekonomski prihvatljive razine Putin je pozvao najveće potrošače plina USA, EU, Kinu, Koreju Japan da ravnopravnu sudjeluju u eksploataciji Sibira i Arktičkog kruga. Vrlo brzo nakon toga Tursak je dobila zeleno svjetlo i prihvatila Južni tok.

Dakle i HR će potpisati ali to ništa ne mjenja na Krku. Inače Južni tok je plinovod vrlo upitne izvodljivosti i ekonomske opravdanosti zbog velike dužine i činjenice da dobrim dijelom je podmorski.

New Report

Close