DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Dobio obavijest, jučer delegacija Diokija otputovala u Beograd. Očito vezano uz "rebus". Sava "kaj veliš"? [smiley]

Imaš li neku povratnu info. Izgleda da je RS Vlada sklona poslu s Diokijem. Rusi su nezainteresirani iako će zasigurno tražiti protuuslugu za potreživanja od cca 100 milijuna eura.
I Uprava u Petrohemiji je smjenjena izgleda zbog nenaklonosti Diokiju.

Gledam malo kako se trži Dow Chemical. Oni su također ovaj kvartal u minusu. Ako pogledamo P/B trže se oko 1,55.

Za usporedbu BVPS za DIOK je nakon 2.kvartala 224,22 kune.

Znači DIOK se sada trži na cca P/B=0,71

Da bi došli na ovaj omjer 1,55 cijena bi za DIOK trebala biti 347,54 kuna

Ako ovo diskontiramo sa 25% jer smo mi HR, cijena bi svejedno trebala biti 260 kuna.

AKo bi išli revalorizirati imovinu DIOK-ija kod kojeg je zemljište ušlo u book value sa smješnom cijenom za m2 onda bi ova (sadašnja) cijena bila na možda P/B = 0,1

Ako bi onda išli to dizati na omjer od 1,55 došli bi do cijene od (izračunajte sami)

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

U gornjem postu izvor za podatke BVPS od 224,22 i P/B=0,71 je MojeDionice.com

Podatak da bi nakon revalorizacije P/B bio oko 0,1 sam dao ja odokativno i to nije bilo baš točno.., ali utemeljeno je na slijedećoj logici..i malo točnijem izračunu (još uvjek vrlo high-level)

Zemljište je koliko je meni poznato prilikom pretvorbe ušlo sa vrijednosti od 49 kn/m2 (molim ispravite me ako griješim) i odatle ovaj sadašnji BVPS

Radi se o cca 1 mio m2 zemljišta na Žitanjaku i cca 2 mio m2 u Omišlju.
Ako uzmemo zaokruženo vrijednost zemljišta 200 EUR/m2 na Žitanjku i 100 EUr/m2 u Omišlju dolazimo do nekih 400 mio EUR-a. Ako to diskontiramo za 25% zbog veličine dođemo do cca 300 mio EUR-a, odnosno do 75 EUR-a po dionici.

Ako sve ostalo ima vrijednost od cca 200 kuna/dionici tada bi BVPS bio oko 800 kuna/dionici, što bi uz sadašnju cijenu od 160 kuna bilo cca 0,2 P/B. (dakle gore sam malo pretjerao rekavši 0,1)

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Vodite računa da je ovo NEKONSOLIDIRANO izvješće. Ovo je samo tvrtka mama, tj matica sa Žitanjaka. Ovdje nema DINE, Novog Lista, DInamarina i ostalih članica grupe.
Ovo je manje od pola DIOK-i grupe.
Treba pričekati konsolidirano izvješće pa izvlačiti finalne zaključke.

Dodatno, očitio je da transakcija sa JANAF-om nije ušla u ovo izvješće!

Ne kužim zašto su opće izlazili sa ovim nekonsolidiranim izvješćem jer to im do sada nije bila praksa. Uvjek je odmah objavljeno konsolidirano izvješće.

K-PAX ako konsolidirano ne izađe slijedećih dana znači li to automatski da ga nisu više dužni podnositi jer su pali na 50% i niže u povezanim društvima? To se nekako uklapa u moja nagađanja o pretumbacijama u vlasničkoj strukturi kako unutar Dioki Holding AG tako i unutar povezanih društava.

..
K-PAX ako konsolidirano ne izađe slijedećih dana znači li to automatski da ga nisu više dužni podnositi jer su pali na 50% i niže u povezanim društvima? To se nekako uklapa u moja nagađanja o pretumbacijama u vlasničkoj strukturi kako unutar Dioki Holding AG tako i unutar povezanih društava.

Mislim da oni moraju prikazati u bilanci sve udjele u svim poduzećima bez obzira na veličinu udjela. Pitanje je možda načina kako se to prikazuje, ali prikazati se mora. Znam npr da THNK ima udio od nekih 7% u INGR i to se prikazuje iako pod nekom čudnom stavkom.

..

Mislim da oni moraju prikazati u bilanci sve udjele u svim poduzećima bez obzira na veličinu udjela. Pitanje je možda načina kako se to prikazuje, ali prikazati se mora. Znam npr da THNK ima udio od nekih 7% u INGR i to se prikazuje iako pod nekom čudnom stavkom.
[/quote]

Ako posjeduješ više od 50% u nekom trgovačkom društvu dužan si podnijeti konsolidirano izvješće u roku od 45 dana – dakle do 15.08. 2009. za drugi kvartal. Ako sudjeluješ do 50% podnosiš nekonsolidirano izvješće.
U nekonsolidiranom izvješću – kada imaš više od 20% a manje od 50% + 1 dionice – ulaganje u dionice se vrednuje metodom udjela i prikazuje u stavci dugotrajne financijske imovine.
Ako imaš do 20% u nekom trgovačkom društvu onda to vrednuješ po trošku ulaganja i prikazuješ u stavci dugotrajna financijska imovina.
Dakle Dioki je mogao prodati 50% Dine za npr 300 milijuna i kupiti 20% Dioki Holdinga AG za 300 milijuna a da se stavka Dugotrajna financijska imovina ne promjeni. Jedini rezultat je da nema konsolidiranog izvješća. Što vrijedi za Dinu vrijedi i za ostale subjekte konsolidacije.
Sve se ispremješa a u bilanci se ništa ne vidi.

@Sava,
Razumijem na što aludiraš, ali zar misliš da bi se takve transakcije mogle donijeti bez Odluke Nadzornog Odbora i Skupštine. Takve Odluke bi morale biti unaprijed najavljene i objavljene na ZSE.
DIOKI je do sada bio dosta uredan što se tiče tih obveza kao DD na ZSE i ne mogu vjerovati da bi mogli prodati pola firme, a da niko ne zna ništa, ali nije mi ni jasno zašto nisu dali konsolidirano izvješće do sada.

@ K-PAX
Evo iz starih izvješća, stavka prirodna bogatstva – zemljište navodi se vrijednost 170.107.670 za cca 3 mil. m2. Izračun veli 56,7 kn/m2. Od tada 31.12.2005. nije bilo nikakve revalorizacija zemljišta. Ovo prihvatite kao corpus delikti, a ne kao druk. "Nevjerne Tome" neka samo časte jedinicama i zavaravaju smi sebe.
btw. "..mladost je pobigla, al ja uvik mislim ne tebe.."
tko pogodi interpretatora ovih stihova [thumbsup] [thumbsup]

@Sava
,
Razumijem na što aludiraš, ali zar misliš da bi se takve transakcije mogle donijeti bez Odluke Nadzornog Odbora i Skupštine. Takve Odluke bi morale biti unaprijed najavljene i objavljene na ZSE.
DIOKI je do sada bio dosta uredan što se tiče tih obveza kao DD na ZSE i ne mogu vjerovati da bi mogli prodati pola firme, a da niko ne zna ništa, ali nije mi ni jasno zašto nisu dali konsolidirano izvješće do sada.

Prodali su Ćuf doo i nigdje nije objavljeno i nije im trebala odluka NO;
Kupili su 30% Novog lista dd i nigdje niti su objavili niti im je trebala odluka NO.
Po tumačenju HANFA-e Odredba članka 413. Zakona o tržištu kapitala (Narodne novine br. 88/08, 146/08 i 74/09; dalje: ZTK), primjenjuje u slučaju dosezanja, prelaska ili pada ispod praga u izdavatelju čije su dionice uvrštene na uređeno tržište.

..

[/quote]

Danas im istječe rok za polugodišnje kondolidirano?

Ovo je treći dan da nema nijedne transakcije. Ja ne pamtim u zadnje 3 godine da je bilo 3 dana bez prometa.
Ovo mi se ne sviđa, jer i do sada je dionica bila dosta nelikvidna, a ako se ovako nastavi investitori će je početi zaobilaziti.
Gdje su ti market makeri?

Ovo je treći dan da nema nijedne transakcije. Ja ne pamtim u zadnje 3 godine da je bilo 3 dana bez prometa.
Ovo mi se ne sviđa, jer i do sada je dionica bila dosta nelikvidna, a ako se ovako nastavi investitori će je početi zaobilaziti.
Gdje su ti market makeri?

Gledaj to s druge strane. Nema prodavača, već sam postao, gap je popunjen do 164. Pričekaj samo jedan trgovinski dan u zelenom pa da vidimo reakciju.
[smiley]

New Report

Close