Dobio obavijest, jučer delegacija Diokija otputovala u Beograd. Očito vezano uz "rebus". Sava "kaj veliš"? [smiley]
Imaš li neku povratnu info. Izgleda da je RS Vlada sklona poslu s Diokijem. Rusi su nezainteresirani iako će zasigurno tražiti protuuslugu za potreživanja od cca 100 milijuna eura.
I Uprava u Petrohemiji je smjenjena izgleda zbog nenaklonosti Diokiju.
Gledam malo kako se trži Dow Chemical. Oni su također ovaj kvartal u minusu. Ako pogledamo P/B trže se oko 1,55.
Za usporedbu BVPS za DIOK je nakon 2.kvartala 224,22 kune.
Znači DIOK se sada trži na cca P/B=0,71
Da bi došli na ovaj omjer 1,55 cijena bi za DIOK trebala biti 347,54 kuna
Ako ovo diskontiramo sa 25% jer smo mi HR, cijena bi svejedno trebala biti 260 kuna.
AKo bi išli revalorizirati imovinu DIOK-ija kod kojeg je zemljište ušlo u book value sa smješnom cijenom za m2 onda bi ova (sadašnja) cijena bila na možda P/B = 0,1
Ako bi onda išli to dizati na omjer od 1,55 došli bi do cijene od (izračunajte sami)
U gornjem postu izvor za podatke BVPS od 224,22 i P/B=0,71 je MojeDionice.com
Podatak da bi nakon revalorizacije P/B bio oko 0,1 sam dao ja odokativno i to nije bilo baš točno.., ali utemeljeno je na slijedećoj logici..i malo točnijem izračunu (još uvjek vrlo high-level)
Zemljište je koliko je meni poznato prilikom pretvorbe ušlo sa vrijednosti od 49 kn/m2 (molim ispravite me ako griješim) i odatle ovaj sadašnji BVPS
Radi se o cca 1 mio m2 zemljišta na Žitanjaku i cca 2 mio m2 u Omišlju.
Ako uzmemo zaokruženo vrijednost zemljišta 200 EUR/m2 na Žitanjku i 100 EUr/m2 u Omišlju dolazimo do nekih 400 mio EUR-a. Ako to diskontiramo za 25% zbog veličine dođemo do cca 300 mio EUR-a, odnosno do 75 EUR-a po dionici.
Ako sve ostalo ima vrijednost od cca 200 kuna/dionici tada bi BVPS bio oko 800 kuna/dionici, što bi uz sadašnju cijenu od 160 kuna bilo cca 0,2 P/B. (dakle gore sam malo pretjerao rekavši 0,1)
Vodite računa da je ovo NEKONSOLIDIRANO izvješće. Ovo je samo tvrtka mama, tj matica sa Žitanjaka. Ovdje nema DINE, Novog Lista, DInamarina i ostalih članica grupe.
Ovo je manje od pola DIOK-i grupe.
Treba pričekati konsolidirano izvješće pa izvlačiti finalne zaključke.
Dodatno, očitio je da transakcija sa JANAF-om nije ušla u ovo izvješće!
Ne kužim zašto su opće izlazili sa ovim nekonsolidiranim izvješćem jer to im do sada nije bila praksa. Uvjek je odmah objavljeno konsolidirano izvješće.
K-PAX ako konsolidirano ne izađe slijedećih dana znači li to automatski da ga nisu više dužni podnositi jer su pali na 50% i niže u povezanim društvima? To se nekako uklapa u moja nagađanja o pretumbacijama u vlasničkoj strukturi kako unutar Dioki Holding AG tako i unutar povezanih društava.
..
K-PAX ako konsolidirano ne izađe slijedećih dana znači li to automatski da ga nisu više dužni podnositi jer su pali na 50% i niže u povezanim društvima? To se nekako uklapa u moja nagađanja o pretumbacijama u vlasničkoj strukturi kako unutar Dioki Holding AG tako i unutar povezanih društava.
Mislim da oni moraju prikazati u bilanci sve udjele u svim poduzećima bez obzira na veličinu udjela. Pitanje je možda načina kako se to prikazuje, ali prikazati se mora. Znam npr da THNK ima udio od nekih 7% u INGR i to se prikazuje iako pod nekom čudnom stavkom.
..
Mislim da oni moraju prikazati u bilanci sve udjele u svim poduzećima bez obzira na veličinu udjela. Pitanje je možda načina kako se to prikazuje, ali prikazati se mora. Znam npr da THNK ima udio od nekih 7% u INGR i to se prikazuje iako pod nekom čudnom stavkom.
[/quote]
Ako posjeduješ više od 50% u nekom trgovačkom društvu dužan si podnijeti konsolidirano izvješće u roku od 45 dana – dakle do 15.08. 2009. za drugi kvartal. Ako sudjeluješ do 50% podnosiš nekonsolidirano izvješće.
U nekonsolidiranom izvješću – kada imaš više od 20% a manje od 50% + 1 dionice – ulaganje u dionice se vrednuje metodom udjela i prikazuje u stavci dugotrajne financijske imovine.
Ako imaš do 20% u nekom trgovačkom društvu onda to vrednuješ po trošku ulaganja i prikazuješ u stavci dugotrajna financijska imovina.
Dakle Dioki je mogao prodati 50% Dine za npr 300 milijuna i kupiti 20% Dioki Holdinga AG za 300 milijuna a da se stavka Dugotrajna financijska imovina ne promjeni. Jedini rezultat je da nema konsolidiranog izvješća. Što vrijedi za Dinu vrijedi i za ostale subjekte konsolidacije.
Sve se ispremješa a u bilanci se ništa ne vidi.
@Sava,
Razumijem na što aludiraš, ali zar misliš da bi se takve transakcije mogle donijeti bez Odluke Nadzornog Odbora i Skupštine. Takve Odluke bi morale biti unaprijed najavljene i objavljene na ZSE.
DIOKI je do sada bio dosta uredan što se tiče tih obveza kao DD na ZSE i ne mogu vjerovati da bi mogli prodati pola firme, a da niko ne zna ništa, ali nije mi ni jasno zašto nisu dali konsolidirano izvješće do sada.
@ K-PAX
Evo iz starih izvješća, stavka prirodna bogatstva – zemljište navodi se vrijednost 170.107.670 za cca 3 mil. m2. Izračun veli 56,7 kn/m2. Od tada 31.12.2005. nije bilo nikakve revalorizacija zemljišta. Ovo prihvatite kao corpus delikti, a ne kao druk. "Nevjerne Tome" neka samo časte jedinicama i zavaravaju smi sebe.
btw. "..mladost je pobigla, al ja uvik mislim ne tebe.."
tko pogodi interpretatora ovih stihova [thumbsup] [thumbsup]
@Sava,
Razumijem na što aludiraš, ali zar misliš da bi se takve transakcije mogle donijeti bez Odluke Nadzornog Odbora i Skupštine. Takve Odluke bi morale biti unaprijed najavljene i objavljene na ZSE.
DIOKI je do sada bio dosta uredan što se tiče tih obveza kao DD na ZSE i ne mogu vjerovati da bi mogli prodati pola firme, a da niko ne zna ništa, ali nije mi ni jasno zašto nisu dali konsolidirano izvješće do sada.
Prodali su Ćuf doo i nigdje nije objavljeno i nije im trebala odluka NO;
Kupili su 30% Novog lista dd i nigdje niti su objavili niti im je trebala odluka NO.
Po tumačenju HANFA-e Odredba članka 413. Zakona o tržištu kapitala (Narodne novine br. 88/08, 146/08 i 74/09; dalje: ZTK), primjenjuje u slučaju dosezanja, prelaska ili pada ispod praga u izdavatelju čije su dionice uvrštene na uređeno tržište.
..
[/quote]
Danas im istječe rok za polugodišnje kondolidirano?
Ovo je treći dan da nema nijedne transakcije. Ja ne pamtim u zadnje 3 godine da je bilo 3 dana bez prometa.
Ovo mi se ne sviđa, jer i do sada je dionica bila dosta nelikvidna, a ako se ovako nastavi investitori će je početi zaobilaziti.
Gdje su ti market makeri?
Ovo je treći dan da nema nijedne transakcije. Ja ne pamtim u zadnje 3 godine da je bilo 3 dana bez prometa.
Ovo mi se ne sviđa, jer i do sada je dionica bila dosta nelikvidna, a ako se ovako nastavi investitori će je početi zaobilaziti.
Gdje su ti market makeri?
Gledaj to s druge strane. Nema prodavača, već sam postao, gap je popunjen do 164. Pričekaj samo jedan trgovinski dan u zelenom pa da vidimo reakciju.
[smiley]