DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Unatoč katastrofalnim posljedicama plinskog rata, za dioničare Diokija to je bilo sretnije razdoblje uz naznaku daljnjih zvjezdanih trenutaka iz slijedeća tri razloga:
1. sama plinska kriza definitivno je ubrzala sve pripreme i predradnje u izgradnji LNG terminala na Krku, te i zadnjim pesimistima izbila iz ruke argumente o upitnosti projekta
2. iako je redukcija plina u ovom slučaju zaobišla Dioki ili je bila minimalna( što demonstrira gospodarsko-političku snagu i utjecaj tvrtke), uredno će se "fakturirati" troškovi državi i s tog naslova iskoristiti određeni benefiti
3. pod plaštom recesije i uzimajući u obzir navode iz točke 2. vrlo aktivna je priprema tvrtke u otpuštanju 10-15% zaposlenika u smanjivanju troškova poslovanja

Nažalost, ovo pod točkom 3. biti će paradigma za većinu tvrtki u RH.

Kolega Oportunist, to je sve OK, ali misli li DIOKI počet zarađivat neke nofce? Pa čak i komunistički mastodonti poput Podravke nekog vraga zarađuju… u čemu je problem?
[/quote]

Dioki zarađuje novce, ali Dioki je u velikim investicijama pa mi nije jasno zašto bi iskazivao dobit.
Sve je stvar računovodstvene politike. Agresivna ili konzervativna. Dioki spada u ovo drugo.

No za ulagače u Dioki svakako je najvažnije kako i kada će se riješiti pitanje Inina plinskog businessa i koji će biti slijedeći potezi tj hoće li se ići, ja mislim da hoće, na integraciju downstreama nafte u HR. Dakle povezivanje rafinerija i petrokemije. Za sada se radi na tehnološkom povezivanju, a da li će to rezultirati i čvrstim poslovnim povezivanjem ostaje da se vidi.

S obzirom da većinu proizvoda prodaju u EU, šteta je što će Dioki dočekati konačno povećanje tečaja KN/€ tek sad u godini kad je kriza i kad će vjerojatno imati manje ukupne prihode…
Da je prošle godine tečaj bio samo par % veći vjerojatno bi poslovali sa plusom.

S obzirom da većinu proizvoda prodaju u EU, šteta je što će Dioki dočekati konačno povećanje tečaja KN/€ tek sad u godini kad je kriza i kad će vjerojatno imati manje ukupne prihode…
Da je prošle godine tečaj bio samo par % veći vjerojatno bi poslovali sa plusom.

Najlakše je za malu dobit ili gubitak optuživati tečaj.

[/quote]

Novac, kao i votka, pravi čovjeka osobenjakom.

[i]Volatile Ass as an Asset Class[/i][emo_funta][emo_dolar][emo_euro]

Dioki zarađuje novce, ali Dioki je u velikim investicijama pa mi nije jasno zašto bi iskazivao dobit.
Sve je stvar računovodstvene politike. Agresivna ili konzervativna. Dioki spada u ovo drugo.

Pustite vi prikazivanje kolega. Ako zarađuju novac, zašto ne raste glavnica? Kolega, Dioki je jedna od rijetkih kompanija kojoj zadnjih 4 godine kontinuirano opada glavnica. Znači umjesto da dodaju vrijednost (ako zarađuju) oni ju oduzimaju. Kolko traje taj "investicijski ciklus"? Ima li taj investicijski ciklus kraj? Da ne bi to završilo čekanjem Godota? Ne znam… samo pitam.

I'LL BE BACK

Ne radi se o optuživanju nego o činjenicama. Ako su imali ino prodaju u iznosu preko 2.000.000.000kn onda je lako izračunati koliko svaki % razlike u tečaju utječe na prihode.

Inače Dioki je u nezavidnoj poziciji da je dosta udaljen od većine svojih kupaca. Ako im trošak transporta pojede recimo 4-5% umjesto 2-3% prihoda kao konkurenciji iz EU onda je lako izračunati o kakvim se iznosima radi.

Proteklih par godina uredno povećavaj ukupne prihode za pristojan postotak. Sumnjam da je to lako za izvesti. Pogotovo kad se radi o tolikim iznosima.

A da će Dioki ikada biti visoko profitabilno poduzeće, to ne vjerujem. No do malog plusa mislim da će prije ili kasnije doći. Nadam se da će i budući pogon za kogeneraciju pokazati određene rezultate.

A da će Dioki ikada biti visoko profitabilno poduzeće, to ne vjerujem. No do malog plusa mislim da će prije ili kasnije doći. Nadam se da će i budući pogon za kogeneraciju pokazati određene rezultate.

OK kolega, onda mi objasni zašto bi se niskoprofitabilno poduzeće (ali ipak profitabilno) trgovalo na BVPS multiplikatoru? Napominjem.. za sada su nešto malo manje od P/B 1. Pa ne razumijem očekivanja veća od 200 kn PS kao nekakav dugoročni target. Znači čisto fundamentalno (ne tehnički i po strukturi dionice, mogučnost napucavanja etc..) po kom ključu fundamentalni ulagač ima za očekivati brojke od 300, 400 itd.. ikada u budućnosti?

I'LL BE BACK

OK kolega, onda mi objasni zašto bi se niskoprofitabilno poduzeće (ali ipak profitabilno) trgovalo na BVPS multiplikatoru? Napominjem.. za sada su nešto malo manje od P/B 1. Pa ne razumijem očekivanja veća od 200 kn PS kao nekakav dugoročni target. Znači čisto fundamentalno (ne tehnički i po strukturi dionice, mogučnost napucavanja etc..) po kom ključu fundamentalni ulagač ima za očekivati brojke od 300, 400 itd.. ikada u budućnosti?
[/quote]

Ne bih otvarao nikakve polemike glede izjava tipa niskoprofitabilno poduzeće i sl. jer je očito da si niste dali ni malo truda da se pozabavite perspektivom Diokija. Ja predlažem da prelistate časopis Polimeri unatrag nekoliko godina za početak. Imate ga na http://hrcak.srce.hr/. Biti će vam puno toga jasnije.

Glede targeta lako ćemo ih u vrlo kratkom roku i dostići i prestići. Čini mi se da je HFP 4% dionica prodao Fondu HR branitelja. Zna se što to znači.

Također treba vidjeti da li će INA ići na preuzimanje Diokija nakon što proda plinski business.
Ovo navodim zato što je u MOL grupi integrirana industrija polimera…TVK Plc i SLOVNAFT Petrochemicals, s.r.o…

Ako iz jednadžbe isključimo LNG terminal, za kojeg ni ne znam kakav bi točno financijski učinak trebao imati na Dioki, mislim da fundamentalno neće biti tako skoro opravdano 400kn.

Cilj njihovog investicijskog ciklusa je udvostručenje proizvodnje, to bi dakle trebalo rezultirati sa ajmo ugrubo reći 3 milijarde kn prihoda u usporedbi sa prijašnjih oko milijardu i pol. Da bi pri cijeni dionice od 200kn P/E bio 10, potrebna bi bila dobit od cca 80 mil kn. Za cijenu od 400kn bi ta dobit trebala biti 160 mil kn. Što bi bilo oko 5% od prihoda. Nisam siguran da je to ostvarivo makar nije ni nemoguće.

Što se tiče tečajnih razlika, vidi se u izvješćima koliko je to velika stavka kod njih. Baš me zanima kako će se kretati ove godine.
Kogeneracijski pogon pretpostavljam da bi mogao donijeti minimalno 10-20 milja kn godišnje, djelomično uštede a djelomično zarade od prodanog viška energije HEP-u. Koliko točno to ne znam. Možda se čak i radi o daleko većem iznosu. Otkupna cijena od strane HEP-a po kWh bi trebala biti 0,36kn. Ali ne znam da li će struju proizvoditi 24h dnevno 365 dana u godini i da li će biti iskorišten puni planirani kapacitet od 30 MW.

Ostaje na kraju pitanje LNG terminala i kako bi on točno financijski trebao utjecati na Dioki. Ja priznajem da nemam pojma.
Ono što znam je da su priče o pothlađivanju mora čisti idiotizam i da će temperatura mora u krugu od parsto metara biti niža za koji stupanj a na širem području to ne bi bilo niti pola stupnja. Pod šire područje mislim na par kilometara, a ne na cijeli Kvarnerski zaljev. Većeg utjecaja na morsku floru i faunu ne bi smjelo biti. Kao i obično zeleni dižu frku a ni ne znaju kakvo je stvarno stanje.

Ne bih otvarao nikakve polemike glede izjava tipa niskoprofitabilno poduzeće i sl. jer je očito da si niste dali ni malo truda da se pozabavite perspektivom Diokija. Ja predlažem da prelistate časopis Polimeri unatrag nekoliko godina za početak. Imate ga na http://hrcak.srce.hr/. Biti će vam puno toga jasnije.

OK kolega Sava. Ali znate, morate se odlučiti. Ako smatrate da Dioki nije gubitaš niti da je niskoprofitabilno poduzeće, to nalaže da smatrate da je visokoprofitabilno poduzeće.

Znači… vi smatrate da je Dioki visokoprofitabilno poduzeće? I da to piše u nekakvom časopisu? OK, onda ne treba čitati izvješća na ZSE za zadnjih 4 godine poslovanja ovog poduzeća, nego časopis.

Glede targeta lako ćemo ih u vrlo kratkom roku i dostići i prestići. Čini mi se da je HFP 4% dionica prodao Fondu HR branitelja. Zna se što to znači.

Šta to znači?

Kolega Sava, glede kretanja cijene dionice ja sam, fundamentima unatoč, skloniji povjerovati u rast nego u pad, imam razloge zašto to mislim. Za razliku od kolege vam Posejdona koji je digao margin na Dioki dok mu je cijena bila višestruko veća, naravno popušio, ukakio se sad kad je bila cijena 100 kuna i sad svaki dan prije spavanja mašta da mu tržište pokloni još jednu šansu za ulaz ispod 100kn. Sad je naravno hrabriji i odlučio da bi se on ipak malo obogatijo umjesto da gubi. Kad bi takvi zarađivali na burzi onda bi ovo bio Bizzaro world.

Ajd živjeli.

I'LL BE BACK

Kolega Governor,
ovo je već drugi put da se u kratko vrijeme raspitujete za moj margin koji sam diogao sredinom siječnja 2008. godine kako bih kupio Dioki.
Vidim da ne možete mirno spavati zbog mog margina, pa vas imam potrebu umiriti. [proud]

Prije svega radilo se o lombardnom kreditu i, dakako, da nije cijeli išao na Dioki.
Što sam si još božanskog priuštio vam ne želim reći. [lol]
Vidite, kolega, vi naravno niste informirani o tome jesam li ja dobio ili izgubio na Diokiju niti znate koja je moja prosječna cijena ulaska u ovu dionicu. Ne znate koliko sam imao dionica prije podizanja kredita niti koliko sam imao dionica nakon kredita. Vi nemate pojma niti to kada sam po prvi put kupio dionicu niti po kojoj cijeni. Vi zapravo ništa ne znate.
Ali si uzmete za pravo reći da sam cit: "naravno popušio".
Na zadnjih stranicu i pol se izredalo dosta kvalitenih postova koji preispituju stvarnu vrijednost firme. I to cijenim. Vaš je post, međutim, više bio vezan uz "maštanja prije spavanja i molbe za dioki ispod 100, bogaćenju i gubljenju i sličnim stvarima koje nemaju veze uz poslovanje firme."
Umjesto da se bavite samnom i mojim kreditom (koji je za vaš info odavno otplaćen i ja sasvim mirno spavam) upućujem Vas na kvalitetne postove ljudi koji sa ovom firmom svakodnevno žive. Bilo zato što rade u njoj ili zato što u njoj vide potencijal.
Ja ga vidim. Vidim ga već više od pet godina od kada sam aktivan na domaćem tržištu kapitala.
Ali što to vama znači kada ste zainteresirani samo za tuđe dobitke i gubitke.
Uživajte u životu i čekajte povoljne cijene jer nas u provj polovici godine (ili neposredno nakon lokalnih izbora) čeka makroekonomski udar u kojem će Dioki, a i druge dionice biti vrlo povoljne.
A sada zamislite kolega ovo – možda se i onda odlučim na neki kredit za kupnju dionica jer će se upravo tada stvarati buduće bogatstvo!

[thumbsup]

La vita e bella!

Uživajte u životu i čekajte povoljne cijene jer nas u provj polovici godine (ili neposredno nakon lokalnih izbora) čeka makroekonomski udar u kojem će Dioki, a i druge dionice biti vrlo povoljne.
A sada zamislite kolega ovo – možda se i onda odlučim na neki kredit za kupnju dionica jer će se upravo tada stvarati buduće bogatstvo!
[thumbsup]

Naravno kolega, samo za vas- Dioki ispod 100 kuna za par mjeseci [thumbsup] hihihihi

I'LL BE BACK

New Report

Close