DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Obavijest za sve zainteresirane. Danas u emisiji "znanost i biznis" na radiju 101, od 16.45-17.30 tema je LNG terminal. U sklopu emisije Polančec daje 5-minutni osvrt.

Sve je bilo vrlo korektno , informativno i bez politikantskih izmotavanja.
Bolje nego što sam očekivao.Što je neočekivano – nitko više nije protiv !
Rumenige sjedi vrlo dobar (procijenio da radovi mogu početi u 2009. god.)!
[/quote]

Ma to je vijest koja bi trebala biti na naslovnicama svih tiskovina.
Investicija teška 600 – 800 milijuna eura ne dobiva se svaki dan.Treba vidjeti kako će to utjecati na GDP i tko će sve imati direktne koristi. Naravno Dioki je tu bez premca. Višestruke koristi od prodaje zemljišta pa do korištenja energije i sirovine.
Kako će se odraziti ova prenamjena zemljišta na Žitnjaku. Malo sam pregledao vlasnički list br. 4020 u k.o. Žitnjak. Dioki je vlasnik 965.087 m2 zemljišta. Čini mi se, a sve prema izmjenama GUP-a koje sam pregledao, da se iz industrijske u gospodarsku djelatnost prenamjenjuje oko 385.000 m2.
IGH je Zagrepčanku plaćao po 900 eura/m2. Kolika bi cijena ovdje mogla biti? Oko 1/3, dakle oko 300 eura/m2?

19.11.2008. | 14:47
Upitan dovršetak hrvatskog LNG terminala
Globalna financijska kriza koja je gotovo zamrznula kreditne tokove prema investitorima neće usporiti najambiciozniji energetski projekt na području Hrvatske.

Iz Adria LNG uvjeravaju nas da njihovi osnivači za sada ne najavljuju prolongiranje planiranih rokova.

Prema riječima Andreje Pavlović iz Odjela komunikacija, i dalje se 2014. godina vodi kao rok dovršetka terminala.

– U ovom trenutku radimo studiju utjecaja na okoliš, a do kraja 2009. očekujemo ishodovanje lokacijske dozvole. – rekla je Pavlović koja potvrđuje i da se cijeli terminal planira graditi na zemljištu Diokija, o čemu je, kaže, već potpisan predugovor. Dodaje kako još čekaju ulazak hrvatskih partnera koji bi u cijelom projektu trebali sudjelovati sa 25 posto.

Osnivanje LNG Hrvatska u koji ulaze INA, HEP i Plinacro bilo je najavljeno za prošli mjesec, no u ovom trenutku nema pouzdane informacije o tome kad će se to i dogoditi.

Osnivanje su najprije usporitli još uvijek otvoreni pregovori s MOL-om o «izvlačenju» plinskog sektora iz sustava Ine, no sada je upitna i financijska snaga hrvatskih partnera za ulazak u taj financijski zahtjevni projekt.

Tri hrvatske tvrtke trerbale bi zajedno sudjelovati sa 250 milijuna eura. Prvi čovjek Ine Tomislav Dragičević na opatijskom je ekonomskom summitu otvoreno poručio da Ina nema sredstava za ulazak u nove investicije.

Ni HEP nije u boljoj situaciji, a Plinacro sigurno ne može sam nositi taj projekt. Inače, pojačana su lobiranja za LNG s pozicije lokalnih vlasti PGŽ-a.

Tako je župan Zlatko Komadina prije dva dana održao predavanje gdje je istaknuo veliku korist tog terminala za riječku regiju. Mišljenja je, međutim, da bi hrvatska strana u tom projektu morala inzistirati na 51-postotnom udjelu, što nam, smatra, jedino garantira punu kontrolu nad tim velikim transportnim plinskim postrojenjem.

N. Horvat/EPEHA

Obamaxx , imaš stotku od mene za ovu vijest.
Opasnost navedena u članku je realna , iako Weise iz E.ON-a tvrdi da im je projekt u Krku prioritetan u odnosu na 6-7 u kojima trenutačno učestvuju.Na 101-ci je objašnjeno i zašto (najkraći put do Centralne Europe , tržišta Sj. Italije ,Slovenije , Hrvatske i Mađarske).
Rumenige je bio rezolutan s tvrdnjom da će LNG Hrvatska početi funkcionirati u prosincu i od države preuzeti sve poslove u vezi s terminalom (studije utjecaja , javna rasprava , ishođenje lokacijske i građevinske dozvole….).
Objasnio je i suštinu priče za Hrvatsku : jednostavno se ne može dozvoliti oslanjanje samo na opskrbu iz Rusije ; INI-na polja su sve manje izdašna i od njih se očito više ne očekuje mnogo.
A ako je punkt do kojeg plin dolazi ne plinovodom preko teritorija država koje su sigurnosno problematične (Ukrajina , Gruzija , Srbija…..) nego brodovima stacioniran u Hrvatskoj , to postaje ne samo energetska , nego i politička činjenica.
Nadalje , ako već političari opće prakse spominju nekakav "New Deal" eto im fenomenalne prilike da zaposle domaće firme.
Dijelim zabrinutost iz članka u pogledu "svekolikih" potencijala INE i HEP-a da prate projekt.Međutim , ako već država neće ovdje uskočiti (a mislim da hoće , jer je ova stvar važnija nego 10 peljeških mostova) ima tko će ; to je lijepo iznio već spomenuti Wiese:

…."manji igrači imat će problema u isplati kapitalnih projekata iz operativnog priljeva gotovine….stoga će veliki igrači sa značajnim protokom kapitala iskoristiti priliku i ući u spajanja ili u projekte manjih operatera……"

Stvarno: tko znau čijem će vlasništvu biti INA i MOL u trenutku kad se terminal izgradi – obje su firme u teško popravljivoj banani.
Na kraju : posebno mi se sviđa dio o potpisanom predugovoru u vezi sa zemljištem.Forumaši , naprijed u istraživanje detalja predugovora.

Dragi prijatelji i poštovani forumaši. Dugo vremena pišem na ovom topicu u namjeri educiranja i ukazivanja na potencijale Diokija, moguće smjerove razvoja te futurističku viziju i status tvrtke koji može dosegnuti. Neosnovano sam od pojedinaca svrstavan u tzv. druk-ekipu, iako mi je intecija bila prenositi znanje o Diokiju koje je poprilično, a ne stavljati se u ulogu arbitra i licitirati vrijednostima dionice. Nažalost, u ovim trenucima histerije dojma sam da radim "Sizifov posao", ne vidim veliku svrhu u javljanjima i opservacijama koje ne nailaze na plodno tlo, te je najbolje da u očuvanju osobnog digniteta i "neživciranja" u raspravama s pojedinim destruktivcima privremeno "zamrznem" pisanje , bar do malo boljih vremena, koje kao nepopravljivi optimist brzo očekujem.
S poštovanjem M.I.

Jednostavno sada samo strah upravlja odlukama i teško da će netko sada čitati neke objektivne članke ili zapažanja.
Svi smo mi sada iznenađeni koliko se panika proširila i pratimo koliko cijene dionica mogu ićio nisko.
Prije 10-ak dana sam stavio nalog na kupnju na 206 kn i nije mi taj dan prošao.Ostali su mi novci a u međuvremenu cijena je pala preko 30%,ej i to samo u 10 dana,uf….

Novac je kisik burze!

Ni u ludilu se nisam nadao da Dioki može pasti na 135kn….
Po ovoj cijeni ispada da cijeli Dioki vrijedi 77 milijuna eura…
Aj ljudi neka netko ponovo provjeri jer ja ne mogu vjerovati da je to 77 milijuna eura

Novac je kisik burze!

Ispričavam se,Dioki grupa vrijedi ipak 74 milijuna eura

Novac je kisik burze!

Dragi prijatelji i poštovani forumaši. Dugo vremena pišem na ovom topicu u namjeri educiranja i ukazivanja na potencijale Diokija, moguće smjerove razvoja te futurističku viziju i status tvrtke koji može dosegnuti. Neosnovano sam od pojedinaca svrstavan u tzv. druk-ekipu, iako mi je intecija bila prenositi znanje o Diokiju koje je poprilično, a ne stavljati se u ulogu arbitra i licitirati vrijednostima dionice. Nažalost, u ovim trenucima histerije dojma sam da radim "Sizifov posao", ne vidim veliku svrhu u javljanjima i opservacijama koje ne nailaze na plodno tlo, te je najbolje da u očuvanju osobnog digniteta i "neživciranja" u raspravama s pojedinim destruktivcima privremeno "zamrznem" pisanje , bar do malo boljih vremena, koje kao nepopravljivi optimist brzo očekujem.
S poštovanjem M.I.

gle ovako: ni slučajno ne smiješ prestati pisati. To bi bilo jaaaaako sebično, uskratio bi nam dosta zanimljivih informacija, ja ne bi bila u prilici gledati ovu zgodnu facu, od koga bi dobivala podršku?; (znam da to mogu i telefonom) ali ovako je ciljano i interesantnije. Zato lijepo molim nastavi tu bitku i sa onima koji to ne zaslužuju ali i sa nama ostalima.
Lijepi pozdrav.

Samo siromašni znaju da ima i siromašnijih od njih. Bogati vide samo bogatije od sebe.

Dragi prijatelji i poštovani forumaši.

Istina trenutno samo negativni komentari imaju svoju svrhu.Usred kompletnog rasula kad više ne postoje mjerila vrijednosti čemu priča kako dioki ne vrijedi?

Po meni večina koji ovdje daju takve komentare i tekako su zainteresirani za kupnju jer čemu onda trošiti energiju za komentiranje nečega što ne vrijedi?

Pardon , 65.
A za koji trenutak možda i manje……

U 8 mjesecu pita me kum kaj da kupi od dionica(baš je pravog našo pitat).Ja mu nudim dioki po 300 i nešto.On se odlučio za atlansku po 2700 i ingru po 33000.
Koja je poanta ove priče?

Nema poante samo je u minusu nažalost 150 000 kn.

Pardon , 65.
A za koji trenutak možda i manje……
[/quote]

Dugoročni ulagači počeli računati EV kompanije svakih 5 minuta!
[lol]

(znači, dno mora da je blizu)

Ljudi, lijepo se družiti na forumu i pomalo educirati, ali daj shvatite da ste većina vas diletanti.
Vi ste građevinari, pekari, profesori, radnici…i mislite da ste kvalificirani investitori.
Znate onu "kad vjetar puše i purani lete", ali nitko nije predvidio kad će nestati povoljnog vjetra.
Na sreću, u ovoj panici ima dosta firmi koje osvtaruju zapažene dobiti i sada se polako može fino ulaziti unutra. A vaš Diokić, fiju…kad će on biti spreman za isplatu dividendi…
Možda vam se ipak posreći pri eventualnoj prodaji firme, koja istini za volju vrijedi, u suprotnom naoružajte se veeelikim strpljenjem. Ipak, sretno!

New Report

Close