DOW kao kompanija ima NPM 4,52%, ali nisu sve divizije jednako profitabilne.
Bilo bi genijalno da DIOKI to dosegne, ali ja sam malo ipak skeptičan prema tome.
Bilo bi genijalno da DIOKI to dosegne, ali ja sam malo ipak skeptičan prema tome.
U tom slučaju bi mogli imati godišnji profit od cca 330 mio Kn odnosno cca 85 HRK po dionici. To bi bilo zaista sjajan rezultat po meni. Čini mi se malo preoptimistično.
U tom slučaju bi mogli imati godišnji profit od cca 330 mio Kn odnosno cca 85 HRK po dionici. To bi bilo zaista sjajan rezultat po meni. Čini mi se malo preoptimistično.
[/quote]
NPM Basic plastics je oko 7% s tim da su imali velikih problema s transportnim troškovima.
Ako ne vjeruješ provjeri u njihovom predstavništvu u Zagrebu. A mi ćemo kada se uspostavi lanac proizvodnje imati i veću NPM s obzirom na određene pogodnosti koje imamamo u odnosu na konkurenciju na tržištima kojima stremimo.
Prema tržišnim cijenama koje su vrijedile do prije 20-tak dana novi pogoni koji su upravo sada u izgradnji a u pogon će se puštati sukcesivno tijekom slijedeće godine generirati će se novi prihod od cca 250 – 270 milijuna eura. A smanjivati će se i troškovi proizvodnje – kogeneracija u Zagrebu i Omišlju, prijevozni troškovi stiren monomera će se smanjiti cca 30 eura/toni i niz drugih stvari.
Po meni je za pitanje zarade po dionici ključno pitanje modela financiranja investicija.
Postoje načelno 2 osnovna modela (po meni):
1.)Iz prihoda od prodaje/najma zamljišta i vanjskim zaduženjem (HBOR i drugi)
2.)Novom emisijom dionica
Ako se bude išlo modelom 1 tada će dobar dio dobiti biti potrošen na troškove financiranja i to će umanjiti EPS.
Ako se ide modelom 2 tada će dobit tvrtke biti veća, ali će se dijeliti sa većim brojem dionica pa će dobit po dionici (EPS) opet biti dosta manja.
Po meni nije moguće da ide linearno gore i ukupni prihod i profit i zarada po dionici.
Po svemu sudeći, radi se na pripremi ulaska strateškog partnera,trenutni book 970 milijuna kn. Planirane investicije u idućih 5 godina 5 milijardi kn.
Po svemu sudeći, radi se na pripremi ulaska strateškog partnera,trenutni book 970 milijuna kn. Planirane investicije u idućih 5 godina 5 milijardi kn.
Huh, što to znači?
Da će Ježić prepustiti dio vlasništva, ili da će se ići na novu emisiju dionica?
Klasična dokapitalizacija od postoječih dioničara bi mogla prihodovati oko 1 milijardu kuna.
Odakle ovaj info o 5 milijardi. Trenutno se ulaže oko 65 milijuna eura, dakle manje od 1/10 tvoje cifre?
Odakle ovaj info o 5 milijardi. Trenutno se ulaže oko 65 milijuna eura, dakle manje od 1/10 tvoje cifre?
[/quote]
Iz izvora, Novi list od 11.09.2008.
Neki sastojci plina iz LNG terminala koristili bi se i u proizvodnji Dine Petrokemije, čime bi se riješio problem hlađenja moraRIJEKA – Na prostoru Dine Petrokemije u Omišlju realizirat će se dvije velike investicije – gradnja LNG terminala vrijedna oko milijardu dolara, ali i ulaganje od također milijardu dolara u tehnologiju i postrojenja u samom sustavu Petrokemije, tako da bi se u prozvodnji te tvrtke koristili i neki sastojci plina iz LNG terminala. Na taj …
@ Posejdon
Više opcija je u igri. Jedna od izglednijih, po subjektivnoj procjeni je ova. Revalorizacija imovine kojom se ne može uvećati temeljni kapital, već prebaciti u revalorizacijske rezerve. Te rezerve, iskoristiti u osnivanje novog društva ( zajedno sa strateškim partnerom), vidi slučaj HT i T-Mobile. Nakon toga bile bi otvorene razne opcije, najvjerojatnija dokapitalizacija. Jedini nazovimo tako, minus u ovoj opciji je plaćanje poreza, po zakonu o neposrednim porezima, na revalorizacijom uvećanu vrijednost.
Huh, što to znači?
Da će Ježić prepustiti dio vlasništva, ili da će se ići na novu emisiju dionica?
Klasična dokapitalizacija od postoječih dioničara bi mogla prihodovati oko 1 milijardu kuna.
[/quote]
Ja ne vjerujem da bi Ježić mogao ubaciti u DIOK-i još preko 100 mio EUR-a u dokapitalizaciji. Bit će prije da će to učiniti novi strateški partner gdje bi se konačno moglo pokazati tko stoji iza cijele ove priče o DIOK-iju.
U svakom slučaju izgledno je da će DIOKI značajno rasti i da će donositi lijepu dobit, ali isto tako da na taj kolač računa još neko, a ne samo mi koji smo trenutni dioničari.
Ovaj scenarij sa formiranjem novog društva mi se čini za nas dioničare DIOK-ija jako opasan jer nije teško na taj način preliti dobit iz DIOK-ija u to društvo, a mi bi od toga mogi dobiti šipak.
@ K-PAX
Mala digresija. I ti "novo društvo" bilo bi u sastavu grupacije, isto kao i T-Mobile u sastavu HT-a.
@ K-PAX
Mala digresija. I ti "novo društvo" bilo bi u sastavu grupacije, isto kao i T-Mobile u sastavu HT-a.
Slažem se, samo pitanje je s kolikim bi udjelom unutra bio DIOK, a s kolikim novi partner. To bi moglo biti i 20/80 u korist novog partnera, zar ne?
@ K-PAX
Slažem se, samo pitanje je s kolikim bi udjelom unutra bio DIOK, a s kolikim novi partner. To bi moglo biti i 20/80 u korist novog partnera, zar ne?
[/quote]
Ne bi, ne ide se ispod omjera 50:50. Zatim zajedničkim snagama , slijedi dokapitalizacija.