DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

[

Mislim da si jedan od kvalitetnijih članova Foruma, a ovo je se stvarno odnosilo na sliku i to što je napisano od strane mene je prvo što mi je palo na pamet.
Glede financiranja, to sam ostao dužan odgovoriti, sve financira HBOR! Nema frke za lovu, a i kamata je vrlo prihvatljiva.

Evo za roostera vrlo kratko i jasno!

Hm, taman se mislio povući, a minutu poslije… [thumbsup]

Žalim kolega Rooster što ti se, možda, opet okreće želudac na izraze koje ti ne bi upotrijebio, ali svatko od nas ima svoj stil pisanja, a različitost je bogatstvo, zar ne?

Uzeo sam Gastal specijalno za ovu prigodu druženja na temi. [wink]
U potpunosti se slažem glede bogatstva različitosti. I sam uživam u tomu.

– Dioki(ca) spada u mali broj tvrtki koja više od 80 % svojih proizvoda plasira u inozemstvo (najviše u najrazvijeniji sjeverni dio Italije) i prihod koji već ostvaruje samo u inozemstvu je veći od milijarde kuna (!!!) te je peti po veličini izvoznik u RH. Po tome je ova dionica jedinstvena na našem TK-u.

OK, ovo nisam znao i stvarno mi diže vrijednost kompanije kao takve u očima. To nije mala stvar. Od problematičnih stvari ove jedinstvenosti vidim jedino što će recesijom zapadnog svijeta (gdje bih svrstao i Italiju) na taj način Dioki biti i više pogođen nego neki mali eksport-import nešto koji je oduvijek prodavao samo u svom dvorištu. Ipak se očekuje recesija primarno u razvijenim zemljama, dok ćemo mi mali biti relativno pošteđeni, ali ne bez posljedica. Ali ovo je samo neprovjerena teza, trebalo bi zapravo detaljnije istražiti DIokijevo tržište i utjecaj svjetske recesije na kupce.

– Osim toga, ovo je jedina dionica koja u svom planu poslovanja ima iskorak u polju energetike, što je prošle godine potvrdila i vlastitom doregistracijom (zbog namjere da postane najveći privatni proizvođač električne energije u RH sa 2 % ukupne proizvodnje struje), a da se pritom vodi samo kao industrijska dionica, a ne i energetska.

O tomu sve najbolje. Energetika je IN. Ako Dioki ulazi u energetiku, onda je i Dioki IN.

– Svjetska potreba i cijena polimera koje proizvodi Dioki(ca) je u stalnom porastu, pa je perspektiva poslovanja ove tvrtke više nego dobra. (A svako poslovanje može zapasti u krizu, naročito ako nastupi svjetska recesija, ali to nije specifikum Diokija)

Postoji li kakav materijal/članci na ovu temu koje bih mogao samostalno proučiti. Link/dva/tri bih cijenio.

– Zahvaljujući ukupnoj energetskoj situaciji Dioki(ca) je u povijesnoj prilici da doslovno na svom terenu dobije izvor svog najpotrebnijeg energenta (plin) te da se uz LNG terminal maksimalizira sinergijski učinci (koji imaju ekonomsku, energetsku i ekološku komponentu)

Ovo sam i sam proučavao i samo sve najbolje. Perspektiva postoji. Trebaće, istina, biti strpljiv, vraški strpljiv u ova nemirna vremena, dok se svi pozitivni elementi ne sklope u jedan i daju prinos dioničarima.

– Dioki(ca), zahvaljujući smanjenju temeljnog kapitala tehnički gledano trenutno više nije gubitaš! (Slažem se da je ovo, nažalost, promjenjivo već sa prvim FI-om koji ćemo vidjeti kakav će biti). Svi ćemo biti sretni kada će Dioki(ca) prikazati pozitivni RDiG, no to će biti triger za institucionalne investitore da cijena ne može biti na razini od 1 ili 1,5 x BV.

Bacio sam oko na zadnje kvartale i vidio pozitivnih i negativnih, ali ipak u globalu prilično loš performans. Iako su prihodi rasli zadnje tri godine, sve tri su završene s gubitkom. Bez dublje analize, ovo mi ostavlja dojam neefikasne kompanije. Ne znam kakav je odnos većinskog vlasnika prema malim dioničarima, i to je dosta bitno.

Što se Bv-a tiče, to je svojevremeno bila jedna od primarnih stvari koja me zbunjivala, ipak nisam je naveo u današnjim primjedbama. Naime i taj nevoljeni Adris, koji ipak posluje s dobiti i konstantno povećava vrijednost trenutno se trži ispod knjigovodstvene vrijednosti. Ali dobro, kako je Bv ipak pogled unatrag, a dioničare prvenstveno zanima budućnost, ne bih na temu Bv-a pretjerano elaborirao.

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Sve u svemu ono što je mene privuklo Diokiju je primjetan potencijal koji se na prvi pogled ne može vidjeti iz FI-a, što mi je bilo dodatni motiv.

Ja kupujem potencijal, a prodati ću vrijednost!

I da, spreman sam čekati 2014. godinu jer sam, barem što se Diokija tiče, investitor a ne kratkoročni burzovni kladioničar.

Sigurno ima stvari koje nisam spomenuo, ali ima vremena!

OK, Posejdon, hvala ti za lijep osvrt i svaka čast na pristupu investiciji. Dobio sam puno kvalitetnih informacija od OPORTUNIST-a, a i tvoj osvrt je koristan. Što reći nego sretno! Svima! [thumbsup]

Sve u svemu ono što je mene privuklo Diokiju je primjetan potencijal koji se na prvi pogled ne može vidjeti iz FI-a, što mi je bilo dodatni motiv.

Ja kupujem potencijal, a prodati ću vrijednost!

I da, spreman sam čekati 2014. godinu jer sam, barem što se Diokija tiče, investitor a ne kratkoročni burzovni kladioničar.

Sigurno ima stvari koje nisam spomenuo, ali ima vremena!

OK, Posejdon, hvala ti za lijep osvrt i svaka čast na pristupu investiciji. Dobio sam puno kvalitetnih informacija od OPORTUNIST-a, a i tvoj osvrt je koristan. Što reći nego sretno! Svima! [thumbsup]
[/quote]

Evo imaš ovaj link, vrlo sažeto i jasno.
Vaš link

Glede dugoročno – kratkoročno ja za sada biram drugu opciju. Od 4 – 8 mjeseci da vidim efekte prodaje ili iznajmljivanja zemljišta te puštanja u pogon PS – E postrojenja od 50.000 tona/ godišnje.
Ako budu dobri efekti, ali stvarno dobri, onda ostajem da vidim efekte Vinilnog lanca početkom 2010.
Ako oni budu dobri onda se ja nigdje ne mičem iz Diokice.

Glede dugoročno – kratkoročno ja za sada biram drugu opciju. Od 4 – 8 mjeseci da vidim efekte prodaje ili iznajmljivanja zemljišta te puštanja u pogon PS – E postrojenja od 50.000 tona/ godišnje.
Ako budu dobri efekti, ali stvarno dobri, onda ostajem da vidim efekte Vinilnog lanca početkom 2010.
Ako oni budu dobri onda se ja nigdje ne mičem iz Diokice.

Bojim se da u ovom vremenu i najbolji poslovni uspjesi ne mogu biti valjano valorizirani na burzi zbog sveopćeg straha.
Sve me više obuzima osjećaj da će odluka pasti za prodaju zemljišta umjesto dugogodišnjeg najma, što mislim da nije najbolje za tvrku. [undecid]

La vita e bella!

…mene kao su(vlasnika) tvrtke zanima DOBIT! I to buduća.
Koliko će ovi projekti biti profitabilni, ….očekivana dobit po dionici na osnovu njih. Gruba procjena, naravno. …

Evo ja ću iznijeti neke svoje interne procjene i očekivanja od DIOK-ija i to metodom ‘prst puta oko’

-U ovoj branši se neto profitna marža trenutno kreće oko 1% jer smo u uvjetima velike volatilnosti cijena ulaznih sirovina.
-Moja očekivanja glede ukupnog prihoda ove godine su na razini 2,7 mlrd HRK
-uzimajući u obzir pokrenute i planirane projekte, LNG projekt moja očekivanja su na razini 7,5 mlrd HRK ukupnog prihoda u 2014.godni
-uz pretpostavku optimalne proizvodnje i osigurane sirovine ‘u dvorištu’ moje je očekivanje da će neto profitna marža biti negdje na nivou 2,2%, a to daje godišnji profit od cca 165 mio HRK
-to bi dalo negdje oko 41 HRK EPS u 2014.godini

-E, sad što se cijene dionice tiče tu imam neke svoje prepostavke ali ne bi ih izosio jer je to previse spekulativno..trebalo bi objektivno procjeniti P/E što je vrlo teško i to neka napravi svako za sebe..

U ove moje procjene ulazi samo prihod od primarne djelatnosti (bez učinka zemljišta, eventualnih operacija nad LNG-om, Novog Lista i dr.)

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Svaka čast K-PAX! [thumbsup]

Grubu procjenu poput ove tvoje čekah par mjeseci, isplatilo se… [wink]

Evo ja ću iznijeti neke svoje interne procjene i očekivanja od DIOK-ija i to metodom ‘prst puta oko’

-U ovoj branši se neto profitna marža trenutno kreće oko 1% jer smo u uvjetima velike volatilnosti cijena ulaznih sirovina.

U Q2 bilo oko 4%. Sad je li to palo ili raslo zbog volatilnosti ulaznih cijena?

iz rezultata DOW CHEMICALS za 2Q2008 vidi se da je za ‘Basic plastics’ NPM nešto ispod 1%, za ‘Perfomance plastics’ je marža veća, ali to mi za sada nemamo u DIOK-iju koliko ja znam.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

K-PAX-ova računica je po mom mišljenju ipak dosta "konzervativna" (bolje to nego da je preoptimistična!)
Primjerice, Đuro Đaković sada ima profitnu maržu od 1 – 2 % što je uistinu malo.
Dioki bi morao do 2014. nadmašiti barem za 50% sadašnju profitnu maržu.
Neka je sada PM (mislim na profitnu maržu [lol] ) palana na 2 – 3%, Diokijev target bi morao biti 4 – 5%.
Tada računica izgleda drugačije.

La vita e bella!

iz rezultata DOW CHEMICALS za 2Q2008 vidi se da je za ‘Basic plastics’ NPM nešto ispod 1%, za ‘Perfomance plastics’ je marža veća, ali to mi za sada nemamo u DIOK-iju koliko ja znam.

Meni se čini da si ti tu neštto krivo protumačio ( preveo ) pa sada i nas u zabludu pokušavaš uvući.
Ja sam ti rekao oko 4% i to je od LyondllBasella i to je tu negdje.
Dow ima i bolje pokazatelje mislim. Ako mu je EBIT 388 milijuna dolara odbij 35% kamata, glavnice, poreza i manjinskih interesa i doći ćeš do NPM od cca 6-7%. Ispravi me ako griješim.

New Report

Close