DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@ rooster
U redu, potpuno razumijem tvoj animozitet u smisli izričaja, imenovanja Diokija, kroz razne oblike "tepanja". Međutim, to ne umanjuje objektivni potencijal i razvoj tvrtke, koja ima god. prihod cca 3 milijarde kn, za sada. Dio apostrofiran, dugoročni ulagač-trenutna cijena, djelomično si u pravu, uz bitnu ogradu. Antološkim pisanjem i opservacijom na topicu, vrlo lako je napraviti dinstinkciju između, drukanja, edukacije, i na određen način altruističkog izričaja na forumu, što je izuzetak.

Kakvim se vi glupostima bavite, pa to nisu istine. Uspoređujete grafove ADRISA i DIOKIA i još kažete da su slični.

Ma hajde molim te. A kad si ti krcao topic Ina sa 10-20 postova dnevno i razbijao glavu oćeš dat po 3500 ili ne daš ispod 4000, onda je to bio društveno koristan rad, jel?

Da gluposti… pa pridružio si im se, nisi li? I ti si poslao graf. Htio – ne htio, postao si dio ekipe koja se bavi glupostima.

Fakin’ negativna vibra…
[/quote]

Definitivno sam postao dio ekipe koja se bavi glupostima. Tu si u pravu.

Graf sam vam poslao da shvatite da ste promašili dionice za usporedbu.

Kad sam već tu s vama (i bavim se glupostima) evo još jedan graf. Tj. isti onaj od prije + Dioki u njemu. Jedino Dioki odskače od svih navedenih. Dioki je još uvijek jako špekulativna dionica i na svaku dobru vijest reagira. Što se jasno vidi iz grafa.

P.S. Rooster, smirimo tonove malo i sve u redu. I ja sam se osjetio napadnutim svaki put kad bi na ovoj temi nešto pitao ili napisao. Ili kad bi isto kao i ti rekao da me nervira kad se tepa dionici (sick).
U međuvremenu sam se prilagodio i ignoriram takve stvari.

A što se INA-e tiče većina postova išla je na kritiku opće rasprodaje svega hrvatskog od strane vladajućih.

@ rooster
U redu, potpuno razumijem tvoj animozitet u smisli izričaja, imenovanja Diokija, kroz razne oblike "tepanja". Međutim, to ne umanjuje objektivni potencijal i razvoj tvrtke, koja ima god. prihod cca 3 milijarde kn, za sada. Dio apostrofiran, dugoročni ulagač-trenutna cijena, djelomično si u pravu, uz bitnu ogradu. Antološkim pisanjem i opservacijom na topicu, vrlo lako je napraviti dinstinkciju između, drukanja, edukacije, i na određen način altruističkog izričaja na forumu, što je izuzetak.

Naravno da svaki topic ima svoje pozitivce, neutralne i dušmane. Ali ovdje mi se čini da se svaki posjet koji će unijeti i mrvicu sumnje promptno kažnjava. Hostility. Recimo da sam danas i ja "isprovociran" da sam odlučio neke stvari istjerati na čistac. Mene osobno zanima, eto. Ako se jedan, slažem se – glupavi i nebitan graf – može tako oštro kritizirati, ajde da i ja iznesem poneku kritiku, stvari koje me kopkaju već mjesecima, ali kao dobar gost nisam htio izvoljevati. Danas otvaram novo poglavlje…

Evo još jedno konkretno pitanje: koji su rizici imatelja ove dionice? S obzirom da su svi članci u superlativima i sve je super, ovo pitanje se mora eksplicitno postaviti. Dakle da pobrojim hrpu proizvoljnih stvari:
– može li cijeli LNG propasti zbog nečega?
– može li se dogoditi da Dioki ipak nema osobitu financijsku korist od cijelog projekta zbog ovih ili onih razloga?
– da li je realno očekivati daljnji rapidni pad dionice u slučaju novog pogoršanja situacije na TK, primjetio sam da je kupnja jako tanka (druga strana medalje neimanja fondova u vlasničkoj strukturi)
– nešto drugo?

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

E sad, kako je manje više poznato da se realizacija LNG-a očekuje u periodu 2012-2014, očigledno mi ovdje pričamo o dugoročnom ulaganju u punom smislu te riječi, dakle >= 5 godina. Iz svega navedenog, a za istinske ulagače u DIoki, jedina realna opcija je da cijena dionice u ovom periodu bude što niže, tako da se ima vremena napraviti dokup i to po što nižeoj cijeni. Postoji li greška u ovom mom osvrtu?

Kad već postavljaš pitanja dobit ćeš i odgovor.
Ne jedan nego 2

1. Plinovod Kukuljanovo – Omišalj će biti gotov 09.2009.taman na vrijeme da se pokrene 250 milijuna eura dodatnih prihoda za Dioki iz vinilnog lanca – ECD/VCM/PVC i PS-E. Napisano na ovoj temi nekoliko stranica prije i lijepo obrazloženo što to zapravo znači za Dioki; citiran gosp. Vuković iz Diokija tj njegov intervju u stručnom časopisu Polimeri;
2. Adria LNG za svoj terminal treba zemljište i bilo kada će terminal biti gotov imovinsko – pravni odnosi na zemljištu Dine riješiti će se u slijedećim mjesecima jer dozvola mora biti validna u 2009. godini. Dakle Adria LNG mora kupiti zemljište od cca 700.000 m2 od Diokija tj Dine ili sklopiti ugovor o dugoročnom najmu; i za jednu i za drugu soluciju date su na ovoj temi cijene uspoređujući ih s cijenama u slobodnoj zoni Kukuljanovo. Paralelno s tim treba se riješiti i prava korištenja luke Sepen na kojoj Dioki ima koncesiju slijedećih 35 godina;

O sinergiji Dine i LNG terminala za sada neću ništa jer je to kompleksna i dugoročnija priča.
Ovo su kratkoročni razlozi zašto treba imati Diokicu!

Kad sam već tu s vama (i bavim se glupostima) evo još jedan graf. Tj. isti onaj od prije + Dioki u njemu. Jedino Dioki odskače od svih navedenih. Dioki je još uvijek jako špekulativna dionica i na svaku dobru vijest reagira. Što se jasno vidi iz grafa.

P.S. Rooster, smirimo tonove malo i sve u redu. I ja sam se osjetio napadnutim svaki put kad bi na ovoj temi nešto pitao ili napisao. Ili kad bi isto kao i ti rekao da me nervira kad se tepa dionici (sick).
U međuvremenu sam se prilagodio i ignoriram takve stvari.

A što se INA-e tiče većina postova išla je na kritiku opće rasprodaje svega hrvatskog od strane vladajućih.

Stevo, sve OK. Tonovi su umjereni. Slažem se s tobom po svim točkama. Osim na otvaranju tvoje današnje diskusije gdje nešto proglašavaš glupostima, no to sam već dao do znanja. 90% stvari na ovom forumu su gluposti, pa kad bi krenuli sve što je glupost naglašavati gdje bi nas to dovelo?

Ovo što si naveo da je Dioki izrazito špekulativna je i moje razmišljanje. Nema mačke (fondova) unutra,pa miševi kolo vode. U principu zašto ne, sve je to dio normalnog burzovnog života neke dionice. Tako da mi tu niti nema nikakvih nepoznanica. Osim što se pri objavi neutralne (već očekivane) vijesti dionica neopravdano diže u visine, da bi uslijedio jednako tako strmovit pad.

Međutim, nije to ono što me brine, ono što me brine je zašto fondova nema unutra kada je tvrtka tako perspektivna? To je još jedan od rizika, bez jakog institucionalnog dionica bi mogla još dugo ploviti cjenovnim bespućima. Kako to da nitko nije našao za shodno ući unutra?

Brine me visoka zaduženost tvrtke. Prošli tjedan se moglo pročitati članak gdje su banke eksplicitno rekle brodarima da ovako neće više ići, da se mijenjaju uvjeti kreditiranja, a u određenim slučajevima i ukidaju jer je rizik prevelik. Svijet lagano tone u recesiju što znači da će mnogima industrijama postati iznimno teško održati i dosadašnje poslovanje, a nekmoli širiti poslovanje i ostvariti veću dobit nego dosada. Što ovo sve znači za Dioki?

I na kraju, a u kontekstu gore izrečenoga, ako Diokiju u vrijeme konjukture, proteklih više godina kada su krediti bili lako dostupni i industrija je cvjetala, nije išlo baš najbolje, kako da prosječni ulagač u tvrtku sada u nadolazećim otežanim uvjetima poslovanja očekuje da će tvrtki krenuti nabolje? Mislim na narednih par godina, 2 – 3.

Jesu li ovo sve normalna pitanja za osobu koja ulaže svoj teško stečeni novac na visokorizično tržište dionica u jednoj maloj prezaduženoj državi sa nelikvidnim tržištem kapitala? Ja mislim da jesu.

Da li je bezveze uspoređivati graf Adrisa sa Diokijem? Je. Da li je nebitno za komentiranje. Je.

Brine me visoka zaduženost tvrtke.

Vidi se koliko si površan! Usporedi prihode Diokija s njegovom zaduženošću – ali poslije što mi odgovoriš na slijedeće:

Ne jedan nego 2

1. Plinovod Kukuljanovo – Omišalj će biti gotov 09.2009.taman na vrijeme da se pokrene 250 milijuna eura dodatnih prihoda za Dioki iz vinilnog lanca – EDC/VCM/PVC i PS-E. Napisano na ovoj temi nekoliko stranica prije i lijepo obrazloženo što to zapravo znači za Dioki; citiran gosp. Vuković iz Diokija tj njegov intervju u stručnom časopisu Polimeri;
2. Adria LNG za svoj terminal treba zemljište i bilo kada će terminal biti gotov imovinsko – pravni odnosi na zemljištu Dine riješiti će se u slijedećim mjesecima jer dozvola mora biti validna u 2009. godini. Dakle Adria LNG mora kupiti zemljište od cca 700.000 m2 od Diokija tj Dine ili sklopiti ugovor o dugoročnom najmu; i za jednu i za drugu soluciju date su na ovoj temi cijene uspoređujući ih s cijenama u slobodnoj zoni Kukuljanovo. Paralelno s tim treba se riješiti i prava korištenja luke Sepen na kojoj Dioki ima koncesiju slijedećih 35 godina;

O sinergiji Dine i LNG terminala za sada neću ništa jer je to kompleksna i dugoročnija priča.

Vidi se koliko si površan! Usporedi prihode Diokija s njegovom zaduženošću – ali poslije što mi odgovoriš na slijedeće:
[/quote]
Hvala na komplimentu. Nije mi bilo jasno kako se onako zakači s febom, ali sad mi je sve jasnije. Svatko tko se ne slaže s tvojim mišljenjem je tenkre, jel tako? Nema veze, tema je Dioki…

Ne jedan nego 2

1. Plinovod Kukuljanovo – Omišalj će biti gotov 09.2009.taman na vrijeme da se pokrene 250 milijuna eura dodatnih prihoda za Dioki iz vinilnog lanca – ECD/VCM/PVC i PS-E. Napisano na ovoj temi nekoliko stranica prije i lijepo obrazloženo što to zapravo znači za Dioki; citiran gosp. Vuković iz Diokija tj njegov intervju u stručnom časopisu Polimeri;

OK, hoćeš reći da će već iduće godine biti blagotvornih efekata iz poslovanja? Međutim zašto prihodi ovamo, prihodi onamo, usporedi prihode… mene kao su(vlasnika) tvrtke zanima DOBIT! I to buduća.
Koliko će ovi projekti biti profitabilni, odn. koja je po tebi očekivana dobit po dionici na osnovu njih. Gruba procjena, naravno. Sigurno imaš rang cijena prema kojima dionicu trenutno smatraš podcijenjenom odn. precijenjenom, a na osnovu budućih očekivanja, jel tako?

Glede prihoda, onaj smrdljivi HT kojeg ništa ne čeka nagodinu, osim vjerojatno daljnjeg malog pada, imaće valjda 9 milijardi kuna prihoda. A meni dadoše samo 30kn na ime dividende, zamisli ti to? A opet, 30 po 30, skupilo se brale. I još mi ostale dionice. Po nešto nižeoj cijeni doduše. [tongue]

[/quote]
Hvala na komplimentu. Nije mi bilo jasno kako se onako zakači s febom, ali sad mi je sve jasnije. Svatko tko se ne slaže s tvojim mišljenjem je tenkre, jel tako? Nema veze, tema je Dioki…

Ne jedan nego 2

[/quote]

Je li puno ako tražim odgovor u 2-3 rečenice?
I još jedan detalj: EDC/PVC – S postrojenje je bagatelno nabavljeno iz propalog Adriavinila, bivše Jugoplastike!

Nigdje, ali ama baš nigdje ne vidim utjecaj novih projekata na buduću dobit. Nema dobiti, nema bajadere. Prihod okačiš mačku o rep…

Koliku je dividendu Dioki isplatio? A koliku očekuješ i kada?

Nigdje, ali ama baš nigdje ne vidim utjecaj novih projekata na buduću dobit. Nema dobiti, nema bajadere. Prihod okačiš mačku o rep…

Kad ti pogledam sliku jasno mi je zašto ništa ne vidiš, ne čuješ…..

Kad ti pogledam sliku jasno mi je zašto ništa ne vidiš, ne čuješ…..
[/quote]
Aha, to je argument. OK, kužim.

Slabo vidim i čujem ovih dana. [lol]

Ekipa pozdrav! I tebi sava! [wink]

Pitanja koja me muče sam iznio, odgovori valjda neki drugi put. Najte kaj zamjeriti.

Dioki sigurno je perspektivna dionica/kompanija, ali rizik na tržištu ovih dana je enorman. Uz tolike nepoznanice, ja ću se strpiti… pravi dugoročni ionako gleda u kojem kvartalu će ući i koje godine će izaći, a ovdje trenutno novci leže na jahanju valova. Dobri novci. Sad i odmah. Za one koji su spremni na rizik.

Pozdrav!

Čini mi se da je kolega Rooster unio hvale vrijednu i potrebnu ozbiljnu raspravu (prvenstveno kroz razumna pitanja) o perspektivi naše Diokice. (Žalim kolega Rooster što ti se, možda, opet okreće želudac na izraze koje ti ne bi upotrijebio, ali svatko od nas ima svoj stil pisanja, a različitost je bogatstvo, zar ne? Tijekom ovog posta sam, samo za tebe, odlučio nastavak koji te nervira staviti u zagradu, pa ga ti naprosto preskoči.) [wink]

Evo par misli o Diokiju, čisto da se malo "glođemo":

– Dioki(ca) spada u mali broj tvrtki koja više od 80 % svojih proizvoda plasira u inozemstvo (najviše u najrazvijeniji sjeverni dio Italije) i prihod koji već ostvaruje samo u inozemstvu je veći od milijarde kuna (!!!) te je peti po veličini izvoznik u RH. Po tome je ova dionica jedinstvena na našem TK-u.

– Osim toga, ovo je jedina dionica koja u svom planu poslovanja ima iskorak u polju energetike, što je prošle godine potvrdila i vlastitom doregistracijom (zbog namjere da postane najveći privatni proizvođač električne energije u RH sa 2 % ukupne proizvodnje struje), a da se pritom vodi samo kao industrijska dionica, a ne i energetska.

– Svjetska potreba i cijena polimera koje proizvodi Dioki(ca) je u stalnom porastu, pa je perspektiva poslovanja ove tvrtke više nego dobra. (A svako poslovanje može zapasti u krizu, naročito ako nastupi svjetska recesija, ali to nije specifikum Diokija)

– Zahvaljujući ukupnoj energetskoj situaciji Dioki(ca) je u povijesnoj prilici da doslovno na svom terenu dobije izvor svog najpotrebnijeg energenta (plin) te da se uz LNG terminal maksimalizira sinergijski učinci (koji imaju ekonomsku, energetsku i ekološku komponentu)

– Dioki(ca), zahvaljujući smanjenju temeljnog kapitala tehnički gledano trenutno više nije gubitaš! (Slažem se da je ovo, nažalost, promjenjivo već sa prvim FI-om koji ćemo vidjeti kakav će biti). Svi ćemo biti sretni kada će Dioki(ca) prikazati pozitivni RDiG, no to će biti triger za institucionalne investitore da cijena ne može biti na razini od 1 ili 1,5 x BV.

– O vrijednosti zemljišta su već dosta napisali kolege Sava i Optimist (a o malo vjerojatnoj mogućnosti da Dioki(ca) dobije udio u vlasništvu u LNG terminalu ne želim niti razmišljati)

Sve u svemu ono što je mene privuklo Diokiju je primjetan potencijal koji se na prvi pogled ne može vidjeti iz FI-a, što mi je bilo dodatni motiv.

Ja kupujem potencijal, a prodati ću vrijednost!

I da, spreman sam čekati 2014. godinu jer sam, barem što se Diokija tiče, investitor a ne kratkoročni burzovni kladioničar.

Sigurno ima stvari koje nisam spomenuo, ali ima vremena!

La vita e bella!

New Report

Close