DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

da,al to povoljno u ponedjeljak će bit jaako skupo!!!!!,ne samo na diok-u,nego na svim dionicama!,NAŽALOST!

Pa da vam se i ja malo javim…. [wink]

Čini mi se da je dosadašnja Diokijeva mana, sada njegova velika prednost – izostanak otvorenih investicijskih fondova (OIF) u njegovoj dioničkoj strukturi.

Kako se meni vidi, ubrzo očekujem još jednu veliku krizu hrvatskog tržišta kapitala, a biti će vezana uz moguću propast pojedinih OIF-a.
Nakon što je neki dan guverner Rohatinski najavio da neće braniti OIF-ve na otvorenom tržištu već samo depozite građana (tj. banke) i nakon činjenice da su građani samo u rujnu povukli dodatnih 2 – 3 milijarde kuna iz OIF-va, mislim da je iluzorno očekivati da će ovu krizu svi oni uspjeti preživjeti. Kada prvi od njih progalsi propast čeka nas dodatna panika, dodatno povlačenje sredstava i dodatni bankroti OIF-va. Tu prije svega mislim da su najrizičniji oni fondovi koji nisu osnovani od banaka već su samostalni i nemaju "mamu banku" koja bi bila spremna doprinjeti njihovoj likvidnosti bez obzira na rasprodaju dionica na tržištu. (Čak nisam siguran da postoji pravna mogućnost da se i ovo napravi).

U takvom svjetlu mogućih događaja, možda nam se posreći kupovina Diokija i ispod njegovog novog BV-a.

Tako ova velika financijska kriza postaje velika i rijetka investicijska prilika.
Nju su nam u pravom smislu riječi omogučili paničari koji sada prevladavaju u velikom broju te margin call-ovi, za koje tvrdim da ovako osmišljeni predstavljaju sistemski rizik svakog tržišta kapitala. Njihova logika postojanja je suštinski kriva – obavezuju te prodavati kada cijena pada! [shocked]

Ovakvo stanje na tržištu kapitala nije ništa novog, te se po ko zna koji put potvrđuje pravilo da iracionalno ponšanje sudionika na tržištu kapitala onima koji se ponašaju obrntuto od "krda" u bližoj ili daljoj budućnosti donosi nadporosjećnu dobit.

La vita e bella!

Svi koji su imali raspoloživi cash, mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima , zbog povoljnje kupovine.

da,al to povoljno u ponedjeljak će bit jaako skupo!!!!!,ne samo na diok-u,nego na svim dionicama!,NAŽALOST!

Veli Buffet ovih dana:
"za 10 ili 20 godina osvrnut ćemo se na ovo vrijeme i shvatiti kakvu smo priliku imali, koliko je izvrsnih dionica bilo diskontirano iznad svih očekivanja. ja, naravno, ne tvrdim da je dno bilo jučer ili danas, možda ćemo doseći dno tek za mjesec, dva ili šest, ali to je u ovom slučaju najmanje važno".

Kako se meni vidi, ubrzo očekujem još jednu veliku krizu hrvatskog tržišta kapitala, a biti će vezana uz moguću propast pojedinih OIF-a.
Nakon što je neki dan guverner Rohatinski najavio da neće braniti OIF-ve na otvorenom tržištu već samo depozite građana (tj. banke) i nakon činjenice da su građani samo u rujnu povukli dodatnih 2 – 3 milijarde kuna iz OIF-va, mislim da je iluzorno očekivati da će ovu krizu svi oni uspjeti preživjeti.

posejdone, howgh!
slažem se s tvojom tezom uz jednu malenu opasku.
koliko čujem, veliki OIF-ovi već pregovaraju o preuzimanju neih malih, izloženijih krizi.
bit će sigurno frke, ali mislim da će doći do vrlo poželjnog okrupnjavanja fondovske industrije.
ukratko: velike ribe popapat će male ribe i bit će onda još veće i moćnije.

hate red

posejdone, howgh!
slažem se s tvojom tezom uz jednu malenu opasku.
koliko čujem, veliki OIF-ovi već pregovaraju o preuzimanju neih malih, izloženijih krizi.
bit će sigurno frke, ali mislim da će doći do vrlo poželjnog okrupnjavanja fondovske industrije.
ukratko: velike ribe popapat će male ribe i bit će onda još veće i moćnije.

Mislim da bi banke trebale ozbiljno shvatiti kritiku guvernera Rohatinskog o njihovoj odgovornosti za situaciju na ZSE. Takva situacija nije prihvatljivo ponašanje i to je stav HNB-a. Sredstva koja su im oslobođena, a radi se oko 5 milijardi kuna, trebala bi se iskoristiti za stabilizaciju ZSE, a na koji način će to učiniti njihova je stvar, ali iz stava guvernera jasno je da je to obaveza banaka koje su osnivale fondove. Glede Diokija mislim da je ovo dobra prilika za kupovinu, ali to sam mislio i neki dan kada sam kupovao po 300. Bilo kakva promjena sentimenta na svjetskim burzama, a ona se upravo događala u petak na NYSE, i ovdje može promjeniti sentiment, umjesto depresije pojaviti će se euforija i onda ostaneš praznih ruku. Dakle kupiti sutra ili čekati pitanje je sad?

Potpuno se slažem, u konstataciji da je trenutno Diokijeva prednost, neprisutnost OIF-a u vlasničkoj strukturi. Primjetno je i da osim pucanja margina, srazmjeri "panične" rasprodaje ostalih baš i nisu previše zastupljeni.S osobnost gledišta kao ulagača, nadam se ostanku na ovoj cjenovnoj razini do petka.

Potpuno se slažem, u konstataciji da je trenutno Diokijeva prednost, neprisutnost OIF-a u vlasničkoj strukturi. Primjetno je i da osim pucanja margina, srazmjeri "panične" rasprodaje ostalih baš i nisu previše zastupljeni.S osobnost gledišta kao ulagača, nadam se ostanku na ovoj cjenovnoj razini do petka.

Iz izjave Rohatinskog koju je prenio Lider Press vidljivo je da su banke zatražile da se oslobode zamrznuta sredstva od 5 milijardi kuna a s ciljem stabilizacije stanja na ZSE.
Vjerojatno će se to već sutra osjetiti na ZSE. Zašto tako mislim? Iz razloga što banke vide veliku priliku za kupovinu kvalitetnih dionica po cijenama koje će se teško ikad više ponoviti. Sada za to imaju zeleno svjetlo i novac i neće propustiti priliku. Zasigurno neće čekati 17. kada sjedne lova od INE. Oni će do petka skupljati i cijene bi mogle umjereno ali kontinuirano rasti. Kada dođe lova od INE oni će biti debelo u dionicama, a dodatna likvidnost od Inine love će im omogućiti velike zarade na dionicama koje su jeftino pokupovali. Dakle tvoje želje će najvjerojatnije ostati samo želje.

Iz izjave Rohatinskog koju je prenio Lider Press vidljivo je da su banke zatražile da se oslobode zamrznuta sredstva od 5 milijardi kuna a s ciljem stabilizacije stanja na ZSE.
Vjerojatno će se to već sutra osjetiti na ZSE. Zašto tako mislim? Iz razloga što banke vide veliku priliku za kupovinu kvalitetnih dionica po cijenama koje će se teško ikad više ponoviti. Sada za to imaju zeleno svjetlo i novac i neće propustiti priliku. Zasigurno neće čekati 17. kada sjedne lova od INE. Oni će do petka skupljati i cijene bi mogle umjereno ali kontinuirano rasti. Kada dođe lova od INE oni će biti debelo u dionicama, a dodatna likvidnost od Inine love će im omogućiti velike zarade na dionicama koje su jeftino pokupovali. Dakle tvoje želje će najvjerojatnije ostati samo želje.
[/quote]

Izgleda da je ovaj moj jutarnji scenarij dobio potvrdu.

Sutra u 9 sati i Hanfa okuplja menadžere mirovinskih i investicijskih fondova kako bi raspravili neke modele vrednovanja imovine kojima bi se dodatno olakšalo poslovanje fondova. Suočeni s velikim povlačenjem novca, fondovi su proteklih dana najviše osjetili posljedice krize.

Imaju mnogo imovine koju je teško unovčiti. Među ostalim, to uključuje oko 800 milijuna kuna korporativnih obveznica te oko milijardu kuna uloženih u Srbiji. U takvoj situaciji neki od 90-ak investicijskih fondova sve teže uspijevaju udovoljiti i formalnim zahtjevima regulatora. No Samodol je uvjeren da će idućih dana okolnosti za fondove biti mnogo povoljnije te da su stvoreni uvjeti za konsolidiranje te industrije.

Najnovijim mjerama HNB-a u bankarskom sustavu osigurana je dodatna, velika likvidnost. Uz to, u idući petak slijedi isplata dionica od Ine kojom bi u bankarski sustav trebalo stići oko 800 milijuna eura. Banke sada imaju dovoljno novca i očekivalo se da srede situaciju u fondovima koji su u njihovu vlasništvu – objasnio je Samodol.
Na sastanku će se razgovarati o novim pravilima igre koji znače i da se imovina privremeno vrednuje po cijeni primjerenoj stvarnoj situaciji. Formirao bi se i stabilizacijski fond u kojemu bi bili svi tržišni akteri, a intervenirao bi kupnjom dijela imovine i tako osigurao potrebnu likvidnost. Za samostalno poslovanje svih 90-tak investicijskih fondova, na tržištu očito više nema mjesta.

Ako se sutra promijeni trend, a pri tome mislim ako indeksi u Aziji i EU budu crveni a Crobex zelen, tada smo dosegli dno i krećemo lagano prema gore, koliko to samo znaju Novoseljak i ekipa koja bi sada trebala sjediti u Remetincu, a ne u foteljama.

Al se tuce po bidu danas..

"ne vrijedi se raspravljati sa budalom, jer te spusti na svoj nivo, i onda te pobjedi na iskustvo" Mreich

ko to mlati po 280 stalno?!

ko to mlati po 280 stalno?!

Zaostali margini, mislio sam da ih ima manje!?

Cemu ovakvo zatisje na dijokiju?

New Report

Close