Vratim se sa mora i vidim sranje. Otkud sad to poslje onih ljepih optimistićnih najava?
Za sad me smiruje kaj mogu čekat ali da je ljepo baš i nije.
Ne može bit bolje; ako nisi sve potrošio na moru kreni u kupovinu. Pa idealno je. I užovaj kao i ja. [proud]
ne volim takve manevre sa smanjenjem tem. kapitala. da ne bismo završili kao arenaturist sa 600 na 100 kuna…..slična je situacija bila. moglo je i bez toga jer će sada cijena rapidno dolje obzirom da se biseri zse-a već guraju na bid-u. biseri….
Vidim da si zabrinut, a to mi nije drago.
Cijeli dan dumam koja je pozadina poduzimanja ovakve korporativne akcije…
Zašto se Ježić nakon 15 godina minusa iz FI-ja odlučio na čišćenje bilance i to neposredno pred kraj sage o lokaciji LNG terminala (bez obzira hoće li to biti za 1, 2 ili 5 mjeseci).
Siguran sam da to nije slučajno, dapače!
Iako o pravom razlogu mogu samo nagađati, uvjeren sam da sam ovaj čin sam pom sebi već govori o pripremama za skoru budućnost.
U tom smislu drži me poprilični optimizam.
Ježić nije blesav.
Po meni, on je očito dobio mig da je došlo vrijeme….
ne volim takve manevre sa smanjenjem tem. kapitala. da ne bismo završili kao arenaturist sa 600 na 100 kuna…..slična je situacija bila. moglo je i bez toga jer će sada cijena rapidno dolje obzirom da se biseri zse-a već guraju na bid-u. biseri….
A pritom si slučajno ili namjerno zanemario suptilni detalj da je Arenaturist isplatila razliku dioničarima (dakle cash je napustio tvrtku), dok je Dioki pokrio gubitke (dakle cash je samo prenamijenjen unutar tvrtke).
Rastužuje me dubina (ili je bolje reći plitkost) tvoje percepcije. Ili si samo htio jeftino dokupiti?
Smanjenje temeljnog kapitala jedino je rješenje za Dioki jer je sasvim izvjesno da oni iz redovnog poslovanja nikada nebi pokrili akumulirani gubitak. Osim toga, mislim da postoji i zakonska obveza da se nakon 5 godina akumulirani gubitak mora nadoknaditi iz temeljnog kapitala. U svakom slučaju, teorije zavjere bilo koje vrste ovdje nemaju mjesta. Ovo je čisto knigovodstvena operacija.
Kako će ovo utjecati na dionicu. Pa u svakom slučaju ovo je pozitivna stvar. Kao što je @Pacific rekao, pasiva se ne mijenja, samo se stavka temeljnog kapitala smanjuje, a rezervi povećava. Ako Dioki počne poslovati pozitivno, postoji mogućnost za isplatu dividende što nebi bilo moguće uz onolike nagomilane gubitke.
Slučaj Arenaturista nema apsolutno nikakve veze s ovim pa ga u tom kontekstu ne treba niti spominjati.
Čišćenje bilance osnovni je preduvjet za realizaciju budućih projekata, koji će po svojoj vrijednosti nadmašiti sva dosadašnja ulaganja na TK u Hrvatskoj. O kojoj vrijednosti je riječ najbolje ću oslikati konstatacijom ,redom veličine koja nadmašuje sami projekt LNG-a. Radi se o dva kapitalna projekta. Prvi je gradnja etilenskog postrojenja kapaciteta cca 450-500 000 t.( u svjetskim razmjerima svako postrojenje iznad 300 000 t. smatra se ogromnim, btw. Libija je u fazi izgradnje "monstruma" od 1,5 mil.t. vrijednog oko 1,5 milijardi eura). Prednost izgradnje ovakvog postrojenja na Krku, koristivši p. plin kao energent je njegova manja dimenzioniranost u odnosu na ostale koji kao energent koriste primarno gorivo, naftu..itd, a po dimenzijama su glomazniji. Drugi veliki projekt vezan za već spomenuti je izgradnja kogeneracije od 160-200 MW čija ( investicija oko 128-200 milijuna eura).
Kad sve navedeno sublimiramo, za pretpostaviti je da nas u budućnosti očekuje jedna značajna dokapitalizacija, ulazak u vlasničku strukturu još nekog od jačih igrača pa sve do izglednog budućeg preuzimanja.
Majstori koji su poharali temu s jedinicama na svim postovima napišite pokoju pametnu pa da Vam uzvratimo na ljubaznosti…
[rolleyes]
iskreno mi je žao i nemojte mi zamjeriti, ali čini mi se da će se ovdje dogoditi "tko se nije skrio m…..c je bio"
a na to ukazuje i ova šutnja od jučer navečer na temi gdje inaće svakih par minuta sjevne neki post.
sad mi se čini da sjevaju nalozi po kupnji.
stvarno mi je žao.
nekada sam imao ovu dionicu.
izgleda mi da ću ponovo.
Šutnja ti je zbog toga jer se čeka koliko će Dioki još da padne te da se proda INA, a onda sva lova iz INE u Dioki pa se pričeka 2,3 godine i BINGO !!! Bar ja tako razmišljam.
doslo je izvjesce na ZSE..
minus u bilanci..
ne znam jel to ocekivano ili ne, ne pratim ovo dionicu [proud]
šta se događa???
čemu šutnja???
Evo što se događa
Kupnja – DIOK-R-A
25 390.03
20 390.02
200 390.00
………
………