DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Dobro jutro,,,…može li mi netko objasniti kakav utjecaj ovo što je gore navedeno ima na dionicu.,,hvala

Razna . Meni se najvise svidja ova uzeta iz Rjecnika bankarstva…..
"
Smanjenjem nominalne vrijednosti dionica i povećanjem njihova broja smanjuje se i njihova tržišna cijena. Na taj način se može utjecati na povećanje potražnje za dionicama na tržištu kapitala, jer postaju pristupačne i manjim štedišama, a time i na porast njihove tržišne vrijednosti u odnosu na alikvotni dio tržišne vrijednosti dionica prije dijeljenja. Zbog toga se dijeljenje dionica tretira kao indikator budućeg razvoja poduzeća."

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Jesam bio pronicljiv!
Ovo sam najavio još prije više mjeseci.
Čak sam i cijenu vrlo precizno predvidio.
Samo sad da vidimo šta će nam prirediti za ranu jesen, kada dobiju LNG lokaciju.

Lucijan hvala,to mi je sasvim dovoljno

Pojednostavnjeno smanjenje temeljnog kapitala, nominalno smanjenje provodi se kada zbog gubitaka vrijednost temeljnog kapitala ne odgovara više njegovoj stvarnoj vrijednosti, pa se ta razlika izravnava s pravim stanjem njegovim nominalnim smanjenjem. Ovo smanjenje dopušteno je samo u svrhe ozdravljenja (sanacije) društva i u praksi se najčešće provodi. Kod ovog smanjenja temeljnog kapitala to se čini i stoga kako bi se dio temeljnog kapitala prenio u kapitalnu dobit (pričuve kapitala). Kod nominalnog smanjenja temeljnog kapitala dioničari ne primaju nikakvu naknadu iz imovine društva, njima se ništa ne vraća.
Za dioničare diokija ne znači ništa bitno ova odluka za razliku od slučaja kad se umanjuje tem. kapital zbog viška kapitala( vraća se dioničarima), ili pak slučaja povlačenja dionica kad su pogođeni svi imaoci dionica.

… Kod ovog smanjenja temeljnog kapitala to se čini i stoga kako bi se dio temeljnog kapitala prenio u kapitalnu dobit (pričuve kapitala)…..

Očito je da da ne može biti očitije. Samo da još vidimo po kojoj cijeni će prodati 60-70 hektara na Krku za LNG terminal?

Zemljište na lokaciji u Omišlju procijenjeno je na temelju podataka iz izvadaka
zemljišnih knjiga Općinskog suda u Krku od 5. svibnja 1995. Procijenjeno je 2 347 739 m2, od
čega 1 572 605 m2 po cijeni od 30,- DEM/m2, a 775 134 m2 po cijeni od 80,- DEM/m2 te
ukupno procijenjena vrijednost zemljišta iznosi 109.188.870,- DEM.

Prijašnji vlasnici zemljišta u Njivicama na otoku Krku pokrenuli su postupke za povrat
zemljišta ukupne površine 394 071 m2 kojima se traži poništenje eksproprijacije od 1980.
Eksproprijacija je provedena za potrebe izgradnje stambeno-rekreativnog naselja Kijac u
korist tadašnje DINA-Petrokemije d.d. u osnivanju. Društvo (pravni slijednik društva DINAPetrokemija
d.d.) je zemljište u navedenoj površini evidentiralo u poslovnim knjigama po
vrijednosti 80,- DEM/m2, ukupno 112.302.353,58 kn. Zahtjevi prijašnjih vlasnika temelje se na
odredbama Zakona o izvlaštenju prema kojima se na zahtjev prijašnjeg vlasnika može
poništiti pravomoćno rješenje o eksproprijaciji, ako nije okončana gradnja objekta ili nisu
izvedeni radovi radi kojih je nekretnina eksproprirana u roku dvije godine.

Prijatelji moji dragi ….

Već dva dana mislim i ne ide mi iz glave jedno pitanje za koje bi volio čuti i vaše mišljenje.
Naravno, vezano je uz našu Diokicu.

Radi se o sljedećem:
RH inzistira na posjedovanju 25% udjela u vlasništvu nad LNG-terminalom s time da bi, prema najavama, 14 posto bi trebala imati INA, 10 posto HEP i 1 posto Plinacro.

Ovaj tjedan nas očekuje ponuda MOL-a za preuzimanjem Ine.
Bez obzira na to tko će dobiti Inu i po kojoj cijeni te hoće li se u utrku uključiti OMV ili ne, činjenica je da vlasništvo nad Inom prelazi iz ruke države na nekog drugog.

Je li time ugroženo 25 % hrvatskog vlasništva nad budućim LNG-ijem i je li moguće da Ininih 14% dobije netko drugi. Na primjer Dioki, koji je već najavio utrku za udjelom u vlasništvu, ili da se napravi preraspodjela udjela između ostalih spomenutih tvrtki koje su još uvijek u većinskom vlasništvu države.

Jer ako se ovakva mogućnost otvara, i ako u upravi Diokija postoji želja, znanje i politička volja da se realizira vlasnički udio, mislim da niti sami još uvijek ne shvaćamo razmjere ovakve opcije.

Što vi mislite???

[huh]

La vita e bella!

Mislim da Plinacro kao TSO neće ući u LNG.
Koliko će tko dobiti to je pitanje.
Dragičević je otvoreno najavio da mu ne treba toliko plina.
Pa je ovo što ti pričaš lako moguće.

Mislim da Plinacro kao TSO neće ući u LNG.
Koliko će tko dobiti to je pitanje.
Dragičević je otvoreno najavio da mu ne treba toliko plina.
Pa je ovo što ti pričaš lako moguće.

Po meni je onda Dioki izvrsna prilika za dokup.

..
Je li time ugroženo 25 % hrvatskog vlasništva nad budućim LNG-ijem i je li moguće da Ininih 14% dobije netko drugi. Na primjer Dioki, koji je već najavio utrku za udjelom u vlasništvu, ili da se napravi preraspodjela udjela između ostalih spomenutih tvrtki koje su još uvijek u većinskom vlasništvu države.
..
[huh]

Ako je argument gubitak 25% hrvatskog vlasništva, onda DIOKI nije taj koji bi tu mogao supstituirati INU jer je DIOKI preko 75% u stranom vlasništvu.
Po meni bi tu onda barem privremeno trebao preuzeti HEP postotak od INE kao mogući veliki kupac plina za svoje potrebe.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Što se događa s Diokiem? Nisu mu baš svojstvene ovakve rasprodaje.

Evo, danas prodaju oni što su krivo percipirali najavu o umanjenju temeljnog kapitala. Što se tiče Posejdonovog pitanja, moguća je varijanta uključenja u Konzorcij drugih hvatskih firmi (Adris, Dioki), tim više ukoliko OMV preuzme Inu (samim time odgađanje odluke o lokaciji LNG-a čini mi se logičnom).

New Report

Close