Budući da ovdje ima dosta neznalica koji siluju forum svojim neznanjem čestitao bih kolegi ejpoxu na odličnom pojašnjenju. Još bih samo nadodao da:
– zalihe nafte i plina su uglavnom dobro istražene i poznate unutar hrvatske,
– te zalihe su male, a cijena eksploatacije jako visoka,
– elektrane na plin proizvode ogromne količine CO2 i ne smatraju se nikakovim rješenjem glede smanjenja emisija istog,
– elektrane na plin se u svijetu izbjegava graditi jer se smatra neracionalnim i glupim uništavati tako vrijednu sirovinu na gorenje.
ovaj post bi se mogao svrstati pod Energetiku,ovo je DIOKI [lol] ,a DIOKI iz plina namjerava proizvoditi ETILEN.
Budući da ovdje ima dosta neznalica koji siluju forum svojim neznanjem čestitao bih kolegi ejpoxu na odličnom pojašnjenju. Još bih samo nadodao da:
– elektrane na plin proizvode ogromne količine CO2 i ne smatraju se nikakovim rješenjem glede smanjenja emisija istog,
– elektrane na plin se u svijetu izbjegava graditi jer se smatra neracionalnim i glupim uništavati tako vrijednu sirovinu na gorenje.
Za sada si jedina neznalica ti; ni jedan navod ne odgovara istini, da odgovara potkrijepio bi svoje navode činjenicama.
Sjedi bragoc, evo ti jedan.
PS: Jesi li nuklearac ili lobista možda?
ovaj post bi se mogao svrstati pod Energetiku,ovo je DIOKI [lol] ,a DIOKI iz plina namjerava proizvoditi ETILEN.
Za sada si jedina neznalica ti; ni jedan navod ne odgovara istini, da odgovara potkrijepio bi svoje navode činjenicama.
Sjedi bragoc, evo ti jedan.
PS: Jesi li nuklearac ili lobista možda?
[/quote]
trebalo bi ljudima objasniti puno stvari na forumu,tako i da postoje plamenici koji proizvode jako malo co2,ipak je ovo 21 stoljeće. [angry]
[/quote]
trebalo bi ljudima objasniti puno stvari na forumu,tako i da postoje plamenici koji proizvode jako malo co2,ipak je ovo 21 stoljeće. [angry]
[/quote]
Zadnje što ja znam je da metan (CH4), a tako i bilo koji drugi ugljikovodik kada gori daje CO2 i H2O.
Samo je pitanje koliko kalorijsku vrijednosti odnosno energije dobijemo po m3 emitiranog CO2.
Tako da izgaranjem plina također nastaje CO2, ali za istu količinu proizvedenog CO2 dobijemo veću kalorijsku vrijednost, a uz to udio sumporovodika i ostalog "smeća" u plinu je minimalan pa nema dodatnog onečišćavanja.
Nego sada natrag na Dioki. Hoće li vlada više donijeti odluku? Iako bolje da se pričeka pozitivan sentiment na tržištu. Ovako vjerujem da bi ta vijest bila pucanj u prazno…
Ja sam studirala u 20. stolječu, pa so nas učili da je količina CO2 proporcionalna porabljenom gorivu odnosno proizvedenoj energiji. Zato bih te prosila da nam pojasniš kako plamenik može "proizvesti manje CO2" za istu količinu energije? Kako vezuje C i O?
Ja sam studirala u 20. stolječu, pa so nas učili da je količina CO2 proporcionalna porabljenom gorivu odnosno proizvedenoj energiji. Zato bih te prosila da nam pojasniš kako plamenik može "proizvesti manje CO2" za istu količinu energije? Kako vezuje C i O?
[/quote]
Očito treba malo ponoviti znanje iz 20. stoljeća.
Evo što ja znam.
Izgaranjem 1kg C dobiva se 32,79 MJ energije i 3,67kg CO2.
Izgaranjem 1kg H dobiva se 142,2 MJ energije i 9kg vode.
I to je EKOLOGIJA, ENERGIJA, EKONOMIJA!!!
Ako i nije dobra vijest za HR , sigurno jest za LNG projekt u Omišlju !
Vidim da se u zadnje vrijeme pojavio dobar dio novih lica na temi Dioki! Dobro bi bilo i da kupuju na ZSE, umjesto da samo pišu.
Navodno je jučer na Otvorenom jednao od tema bio i LNG.
Da li je netko gledao pa da nam prenese je li bilo štogod pametno?
U zadnjem djelu članka nalazi se i izjava Polančeca o LNG terminalu.
Izgleda da ćemo ipak pričekati još mjesec dana do konačne potvrde lokacije. Još prilike za dokup tko ima lovice…
A sada…
Imamo li ideju koliku površinu zemljišta Adria LNG planira otkupiti od Dioki-a i kakva bi mogla biti cijena?
Da li će netko u ugovor o prodaji zemljišta ugraditi i stavku o budućoj opskrbi Diokija sa sirovinim i time odmah zabezecirati onaj dio plina koji nam treba?