pozdrav
htio bih se osvrnuti na link koji je dao kolega pixma
iz texta se razvidno da ce transportni plinski sustav biti gradjen, ali u periodima, mozda ne onako intenzivno kako se ocekuje
no ono sto mi se nije svidjelo je sljedeci pasus
"Iako je Vladino Povjerenstvo za plinofikaciju prošle sedmice donijelo konačnu odluku o lokaciji LNG terminala u Omišlju, stručnjaci za plin iste sedmice su, na Međunarodnom znanstvenostručnom susretu u Opatiji iskazali zabrinutost za pravodobnu realizaciju, a onda i konkurentnost tog terminala, budući da se u Italiji, pored postojećeg, grade dva nova, a planira se izgradnja još nekoliko. U Europi sada ima 16 prihvatnih terminala za LNG, gradi ih se pet, a planira se izgradnja još 29 takvih terminala."
struka moze nehotice opstruirati projekt, a bez njenog intenzivnijeg angazmana projekt ce teze ici
nekako mi se cini da to nece ici tako brzo i glatko s LNG terminalom kako se ocekuje, puno je interesa a svatko ce htjeti dobiti svoj dio kolaca
bojim se da ce dioki dosta oscilirati, gdje ce daytraderi igrati glavnu rijec, samo se nadam da to nece zavrsiti kao djuro koji je na razinama od prije 2 godine…
osobno se nadam da se varam i da ce dioki krenuti na razine koje svi prizeljkujemo, ali za sada je ovo moje vidjenje cijelokupne situacije
pozdrav
pozdrav
htio bih se osvrnuti na link koji je dao kolega pixma
iz texta se razvidno da ce transportni plinski sustav biti gradjen, ali u periodima, mozda ne onako intenzivno kako se ocekuje
no ono sto mi se nije svidjelo je sljedeci pasus
"Iako je Vladino Povjerenstvo za plinofikaciju prošle sedmice donijelo konačnu odluku o lokaciji LNG terminala u Omišlju, stručnjaci za plin iste sedmice su, na Međunarodnom znanstvenostručnom susretu u Opatiji iskazali zabrinutost za pravodobnu realizaciju, a onda i konkurentnost tog terminala, budući da se u Italiji, pored postojećeg, grade dva nova, a planira se izgradnja još nekoliko. U Europi sada ima 16 prihvatnih terminala za LNG, gradi ih se pet, a planira se izgradnja još 29 takvih terminala."
struka moze nehotice opstruirati projekt, a bez njenog intenzivnijeg angazmana projekt ce teze ici
nekako mi se cini da to nece ici tako brzo i glatko s LNG terminalom kako se ocekuje, puno je interesa a svatko ce htjeti dobiti svoj dio kolaca
bojim se da ce dioki dosta oscilirati, gdje ce daytraderi igrati glavnu rijec, samo se nadam da to nece zavrsiti kao djuro koji je na razinama od prije 2 godine…
osobno se nadam da se varam i da ce dioki krenuti na razine koje svi prizeljkujemo, ali za sada je ovo moje vidjenje cijelokupne situacije
pozdrav
Kaže u članku da je prošli tjedan povjerenstvo donijelo odluku o lokaciji. Koji dan je to bilo???
Ispada da je to prošlo u potpunoj tišini… [sad]
Ma totalno nerelevantan tekst. Kao prvo Povjerenstvo ne donosi konačnu odluku nego daje prijedlog ,a Vlada donosi konačnu odluku. Povjerenstvo do današnjeg dana nije još definiralo konačni prijedlog.
Potpuno mi je jasno šta piše u tekstu o LNG terminalu. Poznato je da podržavate i projekt DružbAdria i LNG, ali baš u vašoj stranci na regionalnoj razini postoje otpori tome?
– Razlika među nama vjerojatno postoji. Ja smatram da trebamo imati transport nafte prema moru da ne uništimo našu rafineriju, da ne uvozimo derivate nego da imamo vlastitu proizvodnju. Plin je pak energent koji, ako ga imamo u dovoljnim količinama, može biti spasonosan da odgodimo donošenje odluke o NE za još 20 godina, kada će sigurnost nuklearke biti i stopostotna. U tom slučaju moramo imati bar dvije elektrane na plin, a one nisu opasnost po Kyoto sporazumu. Ako imamo ukapljeni plin na Omišlju, tada nije problem ni elektrana na plin.
Ovo je izjava u novom listu od Linića.Očito je da Omišalj treba biti određen kao lokacija,ali isto tako da nam premijer želi negdje drugdje(Istra)terminal .Bit će tu još puno dogovora.
Ma kako nema opasnosti za Hrvatsku po Kyoto sporazumu, pitam se. Meni se čini da prema referentnoj godini Hrvatska proizvede cca 10 milijuna tona CO2, a do 2012. je preuzela obvezu da smanji emisiju za 5%. Zamislite što to znači u kontekstu zahtjeva za rastom BDP od cca 5% i više. To su 2 oprečna zahtjeva. Jedini izlaz je da se što hitnije dio energetskih postrojenja prebaci na plin.
Plin je pak energent koji, ako ga imamo u dovoljnim količinama, može biti spasonosan da odgodimo donošenje odluke o NE za još 20 godina, kada će sigurnost nuklearke biti i stopostotna.
Po tvome NE bi imali najranije 2048. Od donošenja odluke za NE pa do same izgradnje prođe 20 god. a nama će ona trebat za tih 20 god..
Čisto plinska elektrana ako nije kogeneracijsko postrojenje je jako skupa jer ima puno manji koeficijent iskoristivosti od elektrane na ugljen. Ako se preko kogeneracije, toplina ne iskorištava ona je neisplativa.
Zanima me koliko se je građana spremno dobrovoljno odreć da kupuju jeftiniju struju jer je ona proizvedena od ugljena ili urana. Svi se busaju u prsa na ekologiju, ali kad treba potegnut u đep onda nastaju problemi.
Može li netko postat kakvo je ukupno stanje kupnja-prodaja?
Po ovih top10 što sam vidio jučer, na kupnji ima većih naloga u komadu dok na prodaji
stoje manji nalozi. Na kupnju su nalijetali samo manji nalozi preplašenih i razina se držala do
555 što je i razina onog velikog naloga od 3000 komada.
Donošenje odluke o NE ili čak bilo kakav razgovor o NE u Hrvatskoj, prije no što se kvalitetno ne utvrde rezerve nafte i plina u Hrvatskoj, po meni je nestručno, politički motivirano i kao takvo može rezultirati pogubnim posljedicama na energetiku i energetske subjekte u Hrvatskoj. Hrvatske kompanije i oni koji su zainteresirani za eksploataciju energetskih potencijala u Hrvatskoj trebali bi godišnje uložiti cca 100 milijuna dolara na istraživačke radove. Prema cijenama to je oko 100 kilometara bušotina godišnje. Tek kada se utvrdi eksploatacijski potencijal ugljikohidrata može se strateški odlučivati o NE. Do tada i kao građanin i kao energetičar sam apsolutno protiv NE.
Može li netko postat kakvo je ukupno stanje kupnja-prodaja?
Po ovih top10 što sam vidio jučer, na kupnji ima većih naloga u komadu dok na prodaji
stoje manji nalozi. Na kupnju su nalijetali samo manji nalozi preplašenih i razina se držala do
555 što je i razina onog velikog naloga od 3000 komada.
UKUPNA KUPNJA 1119
UKUPNA PRODAJA 7502
SKRIVENI NA 553,02
Osvježi
Kupnje:
Cijena Količina
542,00 50
541,15 20
540,11 50
540,10 54
540,00 86
531,30 15