DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kako je u četvrtak praznik sjednica Vlade je sutra, a Polančec je trenutno jako zauzet Podravkom pa ne očekujem prezentaciju stavova Povjerenstva za odabir lokacije.

Ali vidim da Luka Rijeka raste!

Specifičan dan trgovanja karakterizira hrpa skrivenih naloga na kupnji (577,01. 575,00, 570,10 pa sad 572,01).Vrlo idikativno, zar ne. [smiley]

Specifičan dan trgovanja karakterizira hrpa skrivenih naloga na kupnji (577,01. 575,00, 570,10 pa sad 572,01).Vrlo idikativno, zar ne. [smiley]

Da, uz ovakve promete i pritisak prodavača dioki bi brzo pao na 500 da nema tih skrivenih naloga.
Jel netko zna da li je na 555 još uvijek onaj nalog na 3900 dionica? U top 10 ne vidim tu
razinu.

Bila je vijest u večernjem da nam je premijer odgodio put u Bugarsku,tj. poslao je zamjenu.Sastanak vlade u srijedu,a jedna od tema energetska budućnost Hrvatske zbog isteka lokauta u lipnju.

Mozete mi malo pojasnit sto ste htjeli reci ovdje uvezi lokauta? kakvog lokauta?

"ne vrijedi se raspravljati sa budalom, jer te spusti na svoj nivo, i onda te pobjedi na iskustvo" Mreich

Vjerojatno se misli na prelazak na trzisno formiranje cijena energenata. Ako se dobro sjecam, to zahtjeva EU.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Mislio sam na to da nema više zabrane određivanja cijena energenata,tj. cijena električne energije i plina može se formirati bez utjecaja vlade.Znači sve može naglo poskupiti da se nikog previše ne pita.I DIOKI može imati velikih problema ako INA povisi cijenu plina jer dovodi isplativost proizvodnje u pitanje.Zato je dobro da dobijemo LNG kao i kogeneraciju sa sisačkom rafinerijom.

pixma

Kolko se meni cini, LNG je skuplji od obicnog plina. Tako da i nije nesto sa te strane, medjutim omogucuje rad i kad nestane obicnog plina (kad INA zavrne pipu velikim potrosacima zbog manjka na trzistu).

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Kolko se meni cini, LNG je skuplji od obicnog plina. Tako da i nije nesto sa te strane, medjutim omogucuje rad i kad nestane obicnog plina (kad INA zavrne pipu velikim potrosacima zbog manjka na trzistu).

Točno tako. Međutim za Dioki je najbitnije Izdvajanje C2+ komponente( etan,propan, butan).Etan će se iskoristiti kao sirovinska baza za proizvodnju etilena, a ovaj u daljnjem tehnološkom procesu za proizvodnju PE. Ukoliko znamo da je tržišna cijena etana duplo skuplja od prirodnog plina ( neizdvajanjem iz ukapljenog plina ostaje u sastavu prirodnog plina, te se po istoj, nižoj cijeni distribuira na tržište). Da rezimiram, obostrani interes Diokija i LNG Adria konzorcija je spomenuto izdvajanje, jer to podrazumijeva da će Dioki koristiti nižu cijenu etana u svojoj proizvodnji dok će konzorcij ipak za taj etan dobiti nešto višu cijenu nego da je ostao neizdvojen i u sastavu p.p.

Mala dopuna prethodnog teksta. Nije nezanimariva činjenica, da se izbjegavaju troškovi transporta. Primjera radi na području RH Plinanacro naplačuje cca. 5% troškove transporta.

Meni se čini da je i LNG običan plin samo u tekućem stanju se doprema. Nakon regasifikacije se pušta u transportni sustav i doprema krajnjim korisnicima na distributibnoj ili direktnoj mreži.
Glede cijene ona ovisi o nizu čimbenika. Dakle Hrvatska osim vlastitih izvora dio plina uvozi. Uvozni plin je puno skuplji zbog transportnih troškova ali kada uđe u hrvatski transportni sustav određuje se srednja cijena te se takva cijena kroz tarifni sustav transformira do cijene koju plaća krajnji korisnik, a opet ovisno o količini i načinu preuzimanja plina.
Kada dođe LNG, koji nije skuplji od ruskog plina, cijene će se nastaviti određivati na isti način s tim da će se u srednju nabavnu cijenu uključiti novi dobavni pravac.

Onaj gigantski nalog na 555 još uvijek stoji 3886 kom. [smiley]

New Report

Close