Ovo kupovanje mi je skroz neshvatljivo. Pa tko kupuje? Stecaj samo sto nije pokrenut
pardon, prijedlog za stečaj je pokrenut jer Linić daje mogućnost ponovnog otvaranja predstečajnog postupka za one koji nisu uspjeli u prvom krugu. No da su vjerovnici htjeli glasali bi za pa nevidim razloga da to opet ne ponove…ili će morat nekog potkupit…
Mene je iznenadio jučerašnji mali pad cijene prema mom postu očekivao sam dionicu na razinama od 2-2.5 kune ali to se nije dogodilo. Očito je info u stečaju bio uračunat jednim dijelom u cijeni.No bitnija će biti druga stvar.
Analizirajmo malo slijedeće postavke kod ovakovih slučajeva na našoj burzi:
DIOKI ima cca 4 mil dionica. Odbijemo li od toga prvih 10 (mada od 5 do 10 mjesta broj dionica ne prelazi 20.000 komada ) ostaje cca 650.000 komada dionica. Ok možemo reći da van prvih 4 ima cca 700.000 komada po cijeni koja je trenutno na burzi to je cca 3.5 mil kuna.
Mislim da se stanje prvih 10 nije zančanije mijenjalo u zadnjih 10-tak dana ili više ( ako neko prati može me ispraviti ) mada recimo pet ulagača u prvih 10 ima cca 50-100.000 kuna u dionicama po sadašnjoj cijeni.
Zaključak je vrlo jasan a to je da niko ozbiljan u ovoj dionici nema neku značaniju imovinu i slijedom toga za očekivati je da će se prometi na ovoj dionici iz dana u dan smanjivati.
S druge strane gledano prijedlog za stečaj i sam postupak ( imenovanje upravitelja itd ) je neminovan ali također u stečaju se može kupovati imovina stečajnog dužnika i tako namirivati vjerovnike prema razlučnim razredima država, radnici itd.
Tržišna kapitalizacija DIOK-ija je prema mojoj računici negativna tj. dugovi su veći od imovine i za očekivati je da se tu dioničari neće namiriti kao što je bio slučaj i do sada kod drugih društava u stečaju.
E sada Hanfa i ZSE dopuštaju takvu trgovinu što je smiješno jer krše Zakon o tržištu kapitala čl. 330 gdje bi javnosti trebali jasno reći ( gledajte stečaj će biti pokrenut a znate da su potraživanja veća od imovine ) i zaustaviti trgovanje na burzi. Iskreno govoreći neznam na kojim se još burzana trguje dionicama društva koje je u stečaju kao kod nas. S druge strane trentuno cijela tvrtkas prema cijeni s burze vrijedi cca 20 mil. kuna.
Smiješna smo mi država zar ne ?
na kupnji iznad donje blokade nema niti 2000 dionica jer ljudi polako dolaze pameti i sve manje kupuju dionice stečajuše zvane DIOKI
p.s. zna li tko kada točno ide isključenje dionica DIOKI-a iz sustava namire SKDD-a?
Bježite iz nove navlakuše da ne ostanete i bez tih par kuna jer ako Dioki završi u stečaju dionice postaju bezvrijedni papir.
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/DIOK-fin2013-3Q-NotREV-K-HR.pdf
[emo_vrtimise][emo_palacd][emo_vrtimise]
@Miro Bariččević
Negativna vrijednost kapitala znači vrijednost dionice 0 kuna.
————————————————————–
Zašto trošiš svoje vrijeme za nešto što ne vrijedi???
Negativna vrijednost kapitala znači vrijednost dionice 0 kuna.
da, FI je vrlo jasno.
0 kn je ono što ostati diničarima nakon stečaja!
da, FI je vrlo jasno.
0 kn je ono što ostati diničarima nakon stečaja!
[/quote]
Čemu uzbuđenje ako nemate dionice Dioki-a, neide do 2,5 kn na kojima bi željeli kupiti??